Haberler

Arıcılar Taklit Bala Savaş Açtı

Muğla Tarım İl Müdürlüğü Tarafından "Muğla'da Arıcılık" Paneli Düzenlendi.

Muğla Tarım İl Müdürlüğü tarafından "Muğla'da Arıcılık" paneli düzenlendi.

Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, en önemli sorunlarından birinin Basralı çam ormanlarının giderek azalması olduğunu belirtti. Dünya çam balının yüzde 80'inin Türkiye'de, bunun da yüzde 70'inin de Muğla'da üretildiğini ifade eden Şahin, "Yüzde 68'i ormanla kaplı Muğla'da 260 köyde Basralı orman bulunuyor. Gerek orman yangınları, gerek kesimler sonucu Basralı alanlar daralırken, maden ve mermer işletmeleri de ormanları tahrip ediyor. Basra olmazsa çam balı olmaz. Çam balı üretiminin devam edebilmesi için Basralı alanların korunması ve buralardan mermerciler ile madencilerin çıkarılmasını istiyoruz" diye konuştu. Türkiye Arıcılar Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, önemli sorunlarından birinin "sahte bal" olduğunu ve bunun tüketicinin güvenini ortadan kaldırdığı gibi, kayıt dışı ekonomiye de yol açtığına dikkat çekerek, "Türkiye'de yıllık ortalama 70 bin ton hakiki bal üretimi gerçekleştiriliyor. Ancak piyasalarda 210 bin ton bal var. Yani piyasada yaklaşık 140 bin ton sahte bal var. Balın genetik yapısıyla oynanıyor. Mısır şurubundan bal yapıyorlar. Birlik olarak tatlı ile balın savaşını veriyoruz. Piyasaların sahte baldan arındırılması için mücadele veriyoruz. Sahte bal ile mücadelemiz kararlılıkla sürüyor. Şu ana kadar sahte bal üretimi ve satışı yapan 27 firmayı ortaya çıkardık. Bundan rahatsız olanlar var. Bu yüzden eşim ve oğlumun şahsında tehditler aldım. Mücadelede yanımızda yer aldığı için Muğla Tarım İl Müdürü'nü Muğla'dan tayin ettirdiler. Bütün bunlar bizi yıldırmıyor" şeklinde konuştu.

Toplantıda Muğla Valisi M. Temel Koçaklar, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Tarım İl Müdürü Hadi Kayhan ve Tarım Bakanlığı temsilcisi Melda Köksal birer konuşma yaptılar. Daha sonra ise, Prof. Dr. Nevzat Artık, Prof. Dr. Muhsin Dağaroğlu, Doç. Dr. Banu Yücel, Yrd. Doç. Dr. Ali İhsan Öztürk, Ege İhracatçılar Birliği Temsilcisi Nedim Ekmekçiler ile Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin'in katıldığı panel gerçekleştirildi. Paneli Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Yokaş yönetti.

(BT-SY-SÇ-Y)

09.02.2007 18:30 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title