Haberler

Annan-Atalay Görüşmesi

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin Suriye'den gelenlerle ilgili sorumluluklarını yerine getirme çabası içinde olduğunu belirterek, "Burada iyi şartlarda barınmaları konusunda gayret gösteriyoruz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin Suriye'den gelenlerle ilgili sorumluluklarını yerine getirme çabası içinde olduğunu belirterek, "Burada iyi şartlarda barınmaları konusunda gayret gösteriyoruz" dedi.

Atalay, BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan ile düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Atalay, bir gazetecinin Annan planının desteklenmesine ilişkin sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Sayın Annan'da ifade etti aslında, biz kendisi ile içeride görüşürken... Biz Annan planının başarıya ulaşmasını istiyoruz, onu destekliyoruz. Hem BM, hem Arap Ligi, hem de Suriye'nin Dostları Grubu. o planı destekliyor ve bunun başarılı olmasını istiyor. Plan, kanın dökülmesinin önlenmesi, insani yardımların gitmesi, bundan sonra halkın kendi iradesinin ortaya çıkarılması için demokratik süreçlerin başlaması gibi çok önemli hususları içeriyor. Ama biz sadece bu planın yürümesi konusunda Suriye yönetimiyle ilgili endişelerimizi dile getiriyoruz. Bugüne kadar hatırlanırsa Türkiye epey girişimde bulundu. Kendisiyle görüşüldü, şunları şunları yapsanız demokratik süreçleri işletseniz denildi. İşleteceğiz denildi ama hiçbir şey yapılmadı. Aksine halkın üzerine şiddetle gidildi. Yani biz iyi denetlensin, sırf vakit kazanmak için orada istismar edilmesin onu istiyoruz. Yani iyi uygulansın. Tarihler geldiğinde vaatler yerine getirilsin. Türkiye olarak bizim isteğimiz budur."

-"Bu misyonu yürüten Sayın Annan ve BM'dir"

Gazetecilerin, "Suriye'de öldürülen 9 bin kişinin sivil mi yoksa muhalif mi olduğu ve Suriye'den ne kadar kişi beklendiği" yönündeki soruları üzerine Atalay, şöyle devam etti:

"Sayılarla ilgili genelde uluslararası tespitler de o yönde. Yani sivil olarak hayatını kaybedenler, en muhafazakar en tedbirli rakam olarak o civarlarda. Bizim de kendi değerlendirmelerimiz içinde. Bu konuda ise doğrusu şu kadar sayıya ulaşır gibi bir beklenti içinde değiliz ama iki hususu orada söylemek istiyorum. Biz Türkiye'ye Suriye'den gelenlerle ilgili sorumluluklarımızı tam olarak yerine getirme çabası içerisindeyiz. Burada iyi şartlarda barınmaları konusunda gayret gösteriyoruz. Hiçbirisi açıkta değil, hem çadırkent, hem de konteyner kent olarak ama bu konuda BM'nin insani yardım boyutunda, göçmenler boyutunda paylaşılması ve BM'nin daha fazla ilgi göstermesi konusunda talebimiz var. Onu da Annan'a iletmiş olduk."

Bir soru üzerine Atalay, "Biz bu kadar uzun bir sınırda yaşıyoruz. Sınır boyu Suriyeli vatandaşların halini görüyoruz ve Suriye yönetiminin tutumunu da görüyoruz. Endişelerimizi belirtiyoruz ki bu da şu açıdan, bu misyonu yürüten Sayın Annan ve BM'dir. Diğer ülkeler bu sorumlulukların yerine getirilmesi konusunda bu süreci iyi takip etmeli" yanıtını verdi.

- HATAY

Kaynak: AA / Dünya

Beşir Atalay Kofi Annan Türkiye Suriye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024? İNTEGRAL Müfredattan kaldırılacak mı? 12. Sınıf konusu integral kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title