Haberler

Ankara: Ecevit Devlet Töreniyle Toprağa Verildi

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit Son Yolculuğuna, Devlet Töreni ve Merasimlerle Uğurlandı.

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit son yolculuğuna, devlet töreni ve merasimlerle uğurlandı.

Törenler boyunca Başkent Ankara'da çok sıkı güvenlik tedbirleri alındı ve adeta kuş uçurtulmadı. Törenlere ve cenaze namazına devletin zirvesi ve onbinlerce vatandaş da katıldı.

Ecevit için ilk tören sabah saatlerinde GATA'da yapıldı. GATA bahçesinde düzenlenen uğurlama törenine, Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve kuvvet komutanları katıldı.

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in cenazesi daha sonra DSP Genel Merkezi önüne getirildi. Asker ve polisin oluşturduğu eskortlar eşliğinde getirilen Ecevit'in cenazesi güzergah boyunca gözyaşları içerisinde 'Halkçı Ecevit' sloganları ile karşılandı. Olağanüstü güvenlik önlemleri altında DSP Genel Merkezi'ne getirilen cenaze için burada 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, burada bir konuşma yaptı. Sezer'in yaptığı konuşmanın ardından vatandaşlar ellerindeki karanfilleri Ecevit'in naaşının bulunduğu cenaze aracına atarak Ecevit'i gözyaşları arasında uğurladılar. Ecevit'e, ilk "Karaoğlan" sıfatını veren Şehzade Şahin isimli 83 yaşındaki Nine de Ecevit'i cenazesinde yalnız bırakmadı. Şehzade Nine törenin yapılacağı genel merkeze gelişinde halkın yoğun sevgi seliyle karşılandı. DSP Genel Merkezi önündeki töreni Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit araç içerisinden takip ederken, törene SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, KESK Genel Başkanı Hakkı Tombul, Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, DSP yöneticileri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

TBMM'DE DEVLET TÖRENİ DÜZENLENDİ

Eski Başbakan Bülent Ecevit için TBMM'de devlet töreni düzenlendi. Türk siyasi hayatının son 50 yılına damgasını vuran siyasiler, TBMM'deki törende aynı fotoğraf karesinde buluştu.

Protokoldekilerin yerini almasının ardından Ecevit'in naaşı saat 10.05 sularında top arabasıyla tören alanına getirildi. Ecevit'in özgeçmişinin okunmasının ardından saygı duruşu yapıldı ve Meclis'teki tören sona erdi. Bu sırada bazı DSP'li eski bakan ve milletvekillerinin gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.

Meclis'teki törene, eşi Rahşan Ecevit, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, eski Cumhurbaşkanları Kenan Evren ve Süleyman Demirel, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Anamuhalefet Partisi CHP'nin Genel Başkanı Deniz Baykal, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanları Mehmet Aydın, Kürşad Tüzmen, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, eski Meclis Başkanları İsmet Sezgin ve Hikmet Çetin, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, eski başbakanlar Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller, eski DSP'li bakan Hüsamettin Özkan, MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogan, ABD Büyükelçisi Ross Wilson katıldı.

CENAZE NAMAZINA ONBİNLERCE KİŞİ KATILDI

Daha sonra Ecevit'in cenazesi Kocatepe Camii'ne getirildi. Eski Başbakan Bülent Ecevit'in cenaze töreni devletin zirvesini bir araya getirdi. Türkiye'nin dört bir tarafından Ankara'ya akın eden onbinlerce kişi Ecevit'in cenaze namazını kılarak 'Karaoğlan'a son görevlerini yerine getirdi.

Törene, Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit'in yanı sıra, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, kuvvet komutanları, bakanlar, KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve yeni Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan ile vatandaşlar katıldı. Ecevit'in cenaze namazı, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçar tarafından kıldırıldı.

Kocatepe Camii avlusunu ve etrafını dolduran onbinlerce kişi, "Türkiye laiktir laik kalacak", "Halkçı Ecevit" sloganları attı. Ecevit'in Türk bayrağına sarılı tabutu, cenaze namazından sonra askerlerin omuzlarında cami avlusundan çıkarılarak, vatandaşların alkışları eşliğinde top arabasına konuldu. Kimi vatandaşlar Ecevit'in tabutuna çiçek atarken, kimi de gözyaşları ile kortejin geçişini izledi.

Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ile birlikte cami avlusunda kurulan platformda taziyeleri kabul etti. Tören boyunca kız kardeşi Asude Aral da Rahşan Ecevit'i yalnız bırakmadı.

Ecevit'in cenaze namazından önce cami avlusunda partisinin de simgesi olan beyaz güvercinler uçuruldu. Zonguldak'tan gelen madenciler de 'Madenciler seni unutmayacak' diyerek sık sık slogan attılar.

Ecevit'in naaşını taşıyan cenaze aracı Kocatepe Camii'nden ayrılarak Devlet Mezarlığı'na doğru hareket etti. Cenaze töreninde görev yapan yaklaşık 10 bin polis, çevrede yoğun güvenlik tedbirleri aldı.

CENAZE, DEVLET MEZARLIĞINDA TOPRAĞA VERİLDİ

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in naaşı, yaklaşık 3.5 saatte Atatürk Orman Çiftliği alanında bulunan Devlet Mezarlığı'na ulaştı.

Kocatepe Camii'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Ecevit'in naaşı askeri cenaze aracına konularak Kızılay Meydanı, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı (GMK), Beşevler ve Beştepe güzargahını takip ederek, Atatürk Orman Çiftliği arazisi içeZkanı ve Başbakan Yardımcrisinde yer alan Devlet Mezarlığı'na getirildi. Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, Kocatepe Camii'nden itibaren Devlet Mezarlığı'na kadar cenaze aracının arkasından yürüdü. Rahşan Ecevit'i arabaya binmesi konusundaki ikna çabaları ise sonuç vermedi. Ecevit'in naaşı, binlerce seveninin "Türkiye seninle gurur duyuyor", "Halkçı Ecevit", "Yaşasın Atatürk Cumhuriyeti" sloganları ve alkışlar eşliğinde defnedileceği Devlet Mezarlığı'na saat 16.00 sıralarında ulaştı. Bülent Ecevit'in naaşı, Devlet Mezarlığı'nın girişinde cenaze arabasından askerler tarafından alınarak top arabasına konuldu ve defin alanına götürüldü.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kuvvet Komutanları, Bakanlar, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yüksek yargı organları mensupları, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve çok sayıda partilinin katıldığı defin töreninde Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit'in yorgun ve bitkin olduğu görüldü.

Ecevit'in cenazesinin defin işlemleri sırasında 81 ilden ve KKTC'den getirilen topraklar partililerce teker teker mezarın üzerine serpildi. Okunan Kuran-ı Kerim eşliğindeki defin sırasında kimi vatandaşların gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Defin işleminin tamamlanmasının ardından Bülent Ecevit'in mezarına ilk suyu eşi Rahşan Ecevit döktü. Cumhurbaşkanı Sezer, eşi Semra Sezer ile birlikte Rahşan Ecevit'e taziyelerini yineledi.

Öte yandan, Bülent Ecevit'e 'Karaoğlan' ismini veren 81 yaşındaki Şehrazat Şahin isimli nine de Ecevit'i, son durağı olan Devlet Mezarlığı'na kadar takip etti. Şehrazat Nine, Ecevit'in mezar taşını öperek Ecevit'i son yolculuğuna uğurladı. Bu arada, Ecevit'in tabutuna sarılı olan Türk bayrağı askerler tarafından Rahşan Ecevit'e teslim edildi.

Rahşan Ecevit ve törene katılanlar daha sonra Devlet Mezarlığı'ndan ayrıldılar.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title