Haberler

Amatör Korodan 'Klasik Halk Müziği' Yorumu

Elif Koçak - Ankara'da Farklı Meslek Gruplarına Mensup Amatör Kişilerden Oluşan 'Yurdun Türküleri Halk Müziği Topluluğu' Halk Müziğinin Klasik Eserlerinin Bulunduğu Repertuvarı ile Oldukça İddialı

Elif Koçak - Ankara'da farklı meslek gruplarına mensup amatör kişilerden oluşan 'Yurdun Türküleri Halk Müziği Topluluğu' halk müziğinin klasik eserlerinin bulunduğu repertuvarı ile oldukça iddialı. Çalışmalarını bir yıldır sürdüren topluluk, 9 Haziranda ücretsiz izlenebilecek sezon sonu konseriyle, Başkentlilere halk müziği ziyafeti sunacak.

Koronun şefliğini ve kuruculuğunu yapan Bilal Bal, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, topluluğun bir yıl önce kurulduğunu, koristlerin doktor, mühendis, mali müşavir, esnaf gibi farklı meslek gruplarından olduğunu söyledi.

Koroda 40 kişinin görev aldığını anlatan Bal, radyolardaki repertuvar konseptine uygun, denetimden geçmiş türküleri hiçbir değişiklik yapmadan aslına uygun olarak icra ettiklerini belirtti ve 'Halk müziği kültürünün gelecek kuşaklara aktarılmasını, yaşamasını sağlamak amacıyla gönüllü olarak bir araya gelmiş bir topluluğuz' dedi.

Koronun çalışmalarını haftada bir gün Kızılay'da bir derneğin lokalinde yaptığını anlatan Bal, 'Topluluğumuz bir dernek çatısı altında değil, bir tüzel kişiliği yok. Hem genç kadromuzu kurmak, hem de bir kaç kuşağı barındıran bir yapıya dönüşmek istiyoruz. Hedefimiz bu. Anne kız, baba oğul gelip aynı yerde müzikle uğraşsın istiyoruz' diye konuştu.

Bal, sözlerine şöyle devam etti:

'Çalışmalarımızı sezon sonu konserimizde sergileyeceğiz. Resim Heykel Müzesi Konser Salonu'nda 9 Haziranda ücretsiz olarak izlenebilecek konserimize tüm Başkentlileri davet ediyoruz. Halk müziğinin klasik eserlerinden oluşan oldukça zor bir repertuvar hazırladık. Radyolara son yıllarda sanatçı alınmaması, yurttan sesler koro topluluklarının kaybolmasına neden oldu, radyo tadı kalmadı. Amatör bir koronun radyo konseptinde neler yapabileceği, zor türküleri çok kısıtlı zamanlarda, işleri bu olmamasına rağmen nasıl icra ettikleri görülsün istiyoruz. Amatör ruhla insanlar bu türküleri söylediler dedirtebilmek çok önemli. Repertuvarımızı gören bu kadar iddialı olacak ne var diyor ama biz bir iddiayı ortaya koyduk, adam gibi bir dinleti, türkü muhabbeti ortaya koyacağız.'

- ŞEF BİLAL BAL-

Ordu Mesudiye'de 1965 yılında doğan Bal, türkülerle çok küçük yaşlarda tanıştı. Babasının kaval çalması nedeniyle aile meclislerinde türküler söyleyen Bal, ortaokul yıllarında bireysel uğraşlarıyla bağlama çalmaya başladı. Aynı yıllarda Karadeniz kemençesi çalma denemeleri olan Bal, okul etkinliklerinde çeşitli programlara katıldı.

1985 yılında ses seçmelerini geçerek TRT Ankara Radyosu bünyesinde kurulan Halk Müziği Gençlik Korosu'na giren Bal, bu dönemde usta hocalarla çalışma fırsatı buldu. Bağımsız olarak müzik çalışmalarını sürdüren Bal, halen 'Yurdun Türküleri Halk Müziği Topluluğu' ile 'Ego Genel Müdürlüğü THM Korosu'nun şefliğini sürdürüyor.

(ELF-TNÇ) - ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title