Haberler

Alman Meclisinin Ermeni İddialarına İlişkin Kararı

BURSA/ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, 1915 Ermeni olaylarının siyasetçiler tarafından değil, tarihi şartları içinde bilim adamları ve tarihçiler tarafından araştırılması, incelenmesi ve değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

BURSA/ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, 1915 Ermeni olaylarının siyasetçiler tarafından değil, tarihi şartları içinde bilim adamları ve tarihçiler tarafından araştırılması, incelenmesi ve değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Gönen, yaptığı yazılı açıklamada, Alman Parlamentosu'nu kınadıklarını belirterek, söz konusu parlamentoda tüm partilerin ve milletvekillerinin 1915 sözde Ermeni soykırımı olayları karşısında oy birliği ile karar almalarını müttefik bir ülkeye yakışmayan bir davranış olarak nitelendirdi.

Olayların yaşandığı 1915 yılında ve Almanya Federal Meclisinin kararının alındığı bugün de Almanya'nın Türkiye'nin müttefiki olduğunu ifade eden Rektör Gönen, şunları kaydetti:

"Sözde müttefik bu ülkenin ikide bir Türkiye'yi ziyaret eden ve sahte vaatler veren Başbakan Angela Merkel dahil yöneticileri de ön oylamada rol almaktan çekinmemişlerdir. Alınan bu haksız karar ile ilgili tarihi gerçek ise halkımızla ve Alman halkı ile paylaşılmalıdır. Tehcir kararının alındığı 27 Mayıs 1915 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu 1. Dünya Savaşı'nın içindeydi. 1915'ten Eylül 1917'ye kadar Doğu Anadolu ise Rus işgali altında idi. Bu tarihi gerçek daima göz ardı edilmektedir. Osmanlı Ordusu Sarıkamış'ta yenilmiş ve Doğu Anadolu halkı Ermeni ve Rus zulmünden Anadolu'nun içlerine kaçmıştı. Türklerin gençleri ve eli silah tutan tüm erkekleri cephede idi. Çanakkale'de deniz savaşlarından sonra başlayan kara savaşları acımasızca sürmekte idi. Cephe gerisi Ermeni terör örgütlerince isyan alanı haline getiriliyordu."

Hasan Gönen, 2. Dünya Savaşı'nda milyonlarca Yahudi'ye uyguladığı hunharca soykırımla suçu tescilli Almanya'nın bugünkü kararı almaya hakkının olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"20. yüzyılda iki cihan savaşı çıkararak, on milyonlarca asker ve sivilin katledilmesinden de sorumlu bir mazileri vardır. Günümüzde 1915 Ermeni Tehcir kararı siyasetçiler tarafından değil, tarihi şartları içinde bilim adamları ve tarihçiler tarafından araştırılmalı, incelenmeli ve değerlendirilmedir. Bu gerçekler göz önüne alındığında Almanya Parlamentosu'nda alınan karar tamamıyla siyasi niteliklidir. Bu İslamofobi'yi Türkofobi'ye dönüştürme çabasıdır. 3 milyondan fazla Türk'ün yaşadığı bir ülkede, oy birliği ile böyle bir karar alınmasının mantıklı başka bir izahı yoktur."

İş çevrelerinin tepkileri

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan ise Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararıyla ilgili olarak, "İki ülke arasında çok güçlü bağlar olduğu ortadadır. Bu dengeli ilişkinin uzun yıllar daha artarak devam etme sürecini bozacak bu kararı, iş dünyası temsilcileri olarak kınıyoruz." ifadesini kullandı.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses de karara tepki gösterdi.

Gürses, yazılı açıklamasında, Alman Parlamentosu'nun 1915 olaylarıyla ilgili tasarıyı onaylamasını anlaşılmaz bulduklarını ifade etti.

Anadolu'da 1. Dünya Savaşı koşullarında yaşanan ve belirli bir halkı ortadan kaldırmak amacıyla hiçbir ilgisi bulunmayan hadiselerin, Almanya tarafından soykırım olarak tevil edilmesinin anlaşılamaz olduğunu vurgulayan Mustafa Gürses, şunları kaydetti:

"Almanya gibi, ülkemizle tarihi, siyasi, kültürel ve ekonomik bakımdan yoğun ilişkileri bulunan bir ülkenin parlamentosunda, bu iddiaların tartışma kabul etmez birer gerçekmiş gibi kamuoyu kanaatine dayatılmasına neden olacak ve toplumlar arasında husumet oluşturabilecek kararların alınması, ülkemizin attığı adımların aksine çözüme ve uzlaşıya değil, soruna ve çatışmaya hizmet eder. Gerek Almanya Parlamentosu'nun aldığı bu kararı, gerekse lobilerin ve travmaların biçimlendirdiği anlayışını kınıyoruz. İş alemi olarak, yoğun ticari ilişkilerimizde ve Almanya'yla bugüne kadar süregelen birlikteliğimizde ciddi sıkıntılar yaşanacağı endişesindeyiz."

AK Parti Bursa Milletvekili Gözgeç

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 1915 yılı olaylarını bir soykırım olarak niteleyen Alman Parlamentosu'nun, tarihi çarpıtarak tekrar tarih yazma gafletinde bulunduğunu belirtti.

Parlementonun bu talihsiz kararının, özellikle son yaşanan kritik görüşmeleri etkileyeceği yönünde olduğunu vurgulayan Gözgeç, şunları kaydetti:

"Görülen o ki Almanya bir kez daha Türkiye aleyhtarı bir karara imza atmıştır. Adil ve vicdani duruş, din ve etnik köken gözetmeden bu dönemde yaşanmış tüm acıları anlamayı gerekli kılar. Ancak, acıları anlamak yerine yersiz ve mesnetsiz iddialarda bulunmak yakışıksız bir hasmane tutumdur. Bir şeyin bilinmesi gerekir, bu mesele siyasetçilerin ya da parlamentoların değil, bilim adamlarının ve tarihçilerin neticeye kavuşturması gereken bir meseledir. Türkiye olarak bu karara her meşru zeminde gereken cevap verilecektir. Gerek Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, gerekse Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'ın beyanlarında net bir şekilde belirttiği gibi, Türkiye'nin bu meseleyle ilgili hassasiyetleri bellidir."

Türklerin geçmişiyle her zaman övünen, tarihiyle gurur duyan bir millet olduğunu vurgulayan Emine Yavuz Gözgeç, "Bizim medeniyet anlayışımızda eğilmek, bükülmek yoktur. Dik duracağız, inandığımız doğruları söylemekten asla imtina etmeyeceğiz. Tekrar söylüyorum, bu karar bizim için yok hükmündedir." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Gönen Türkiye Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title