Haberler

Akşehir Gölü´Nde Kuş Ölümleri Arttı

Akşehir İlçe Tarım Müdürü Bahri Karaman, Onlarca Kuşun Ölümünün Metan Gazından Kaynaklandığını Tahmin Ettiklerini Belirtti.

Akşehir İlçe Tarım Müdürü Bahri Karaman, onlarca kuşun ölümünün metan gazından kaynaklandığını tahmin ettiklerini belirtti.

KONYA'nın Akşehir İlçesi sınırlarında bulunan Akşehir Gölü'nde, bataklık alanda beslenmeyi tercih eden kaşık gaga, çipil, çamurcun, angıt ve karakuş gibi kuş türlerinde, son dönemlerde ölüm olayları arttı. Akşehir İlçe Tarım Müdürü Bahri Karaman, onlarca kuşun ölümünün metan gazından kaynaklandığını tahmin ettiklerini belirtti.

Yaklaşık 350 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle bir dönem tamamen kurumaya yüz tutarken, şu an yüzölçümünün 3'te 1 oranında su seviyesine sahip olan Akşehir Gölü'nde kuş ölümlerine de rastlandı.

Göle 8 kilometre uzaklıktaki Afyonkarahisar'ın Sultandağı İlçesi'ne bağlı Çamözü Köyü'nde, akşamları metan gazı kokusu hissettiklerini belirten çiftçi Ramazan Kaygısız (36), göl çevresindeki elma bahçelerine giderken çok sayıda kuş ölüsü gördüklerini söyledi. Kuşların öldüğünü Tarım İlçe Müdürlüğü yetkililerine haber verdiklerini belirten Kaygısız, "Kuş ölülerinin ve metan gazının kokusu bahçelik alandan bile hissediliyor. Burası adeta körfez gibi kokuyor" dedi.

Gölde sersemlemiş olarak bulduğu ördekleri Yeşilçiftlik Beldesi'ndeki bahçe evine getirerek kendi imkanları ile tedavi etmeye çalışan Yener Karaburun (26) da "Ben bu ördekleri 3 gün önce Akşehir Gölü'nden elimle tuttum. Gölden çıkan metan gazından hasta oldukları tahmin ediyorum. Hasta ve aç oldukları içinde kaçamıyorlardı. Şu an da bir ördeğin dışında diğerleri iyi durumda. Sağlıkları tamemen yerine geldiğinde ve göldeki metan gazı oluşumu bittiğinde yeniden göle bırakmayı düşünüyorum. Doğaya bir faydamız olsun diye bunları besleyerek tedavilerini yapıyoruz. Ben gibi bir çok arkadaşımda bu şekilde ördek getirdi" dedi. Karaburun, ördekleri Eber Gölü'nden getirdikleri balık yavruları ile beslediklerini ifade etti.

Gölde ölen balıkların, metan gazı nedeniyle ölmüş olabileceklerini tahmin ettiklerini belirten Akşehir Tarım İlçe Müdürü Bahri Karaman da, "Akşehir Gölü'nde görülen kuş ölümleri görevli personellerimiz tarafından yakından takip edilerek ölüm sebebi araştırılmış, kuş ölülerinden alınan numuneler Konya Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsüne 10 Ağustos 2010 tarihinde gönderilerek gerekli laboratuvar tetkiklerinin yapılması istenmişti. Laboratuvar tarafından gönderilen 23 Ağustos 2010 gün ve 2143 genel evrak kayıtlı sonuç raporunda kanatlı hastalıkları, bakteriyoloji, moleküler mikrobiyoloji, toksikoloji ve parazitolojik incelemeler sonucunda herhangi bir bulguya rastlanmadığı belirtilmiştir"dedi.

Kuşların ölmesinin arıtma tesisinden kaynaklandığının ileri sürüldüğüne dikkat çeken Bahri Karaman, "Gerek laboratuvar sonuçları, gerekse uzmanlarımızın incelemesi neticesinde arıtma kaynaklı bir problem gözlenmemiştir. Gölde yaşayan canlılar sadece kuşlar değildir. Ölümler su kirlenmesine bağlı olsaydı balık, kurbağa, yılan gibi canlılarda ölmesi gerekirdi."

Bahri Karaman, "Göldeki metan gazı çıkışı sıcaklık artışı ile birlikte yoğunlaşmıştır. Gaz çıkışı genellikle bu kuşların gece barındığı bataklık alanlarda yoğunlaştığından tehlikeli olabilmektedir.

Kuşların akciğerleri memeli hayvanlarınkinden farklılık arz eder. Memelilerde akciğerler alveol ve bronş dediğimiz yapılardan oluşur. Kuşların akciğerleri para-bronşial yapılardan oluşur. Bu anatomik fark solunan havanın memeli hayvanların akciğerlerinde daha uzun süre kalmasını sağlarken kuşların akciğerlerinde daha kısa süre kalmasına neden olur. Sonuç olarak memeliler daha az oksijene ihtiyaç duyarken kuşlar daha fazla oksijene ihtiyaç duyarlar. Metan gazı havadan ağır bir gazdır. Durgun havalarda yere yakın bir şekilde toplanarak ortamdaki oksijenin azalmasına ve kuşların soluduğu havanın ölümcül olmasına sebep olabilir. Belirtilen bulgulardan yola çıkılarak son günlerde meydana gelen kuş ölümlerinin yoğun metan çıkışına bağlı olabileceği düşünülmektedir."dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title