Haberler

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti Üyesi Hatemi."Türk Milliyetçiliği Ne Kadar Kötüyse...

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti Üyesi Kezban Hatemi, "Türk milliyetçiliği ne kadar kötüyse Kürt milliyetçiliği de o kadar kötüdür."

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti Üyesi Kezban Hatemi, "Türk milliyetçiliği ne kadar kötüyse Kürt milliyetçiliği de o kadar kötüdür. Bu insanlık virüsüdür, bundan kurtulmak lazım" dedi.

Mardin'deki temaslarını tamamlayan heyet üyeleri, karayoluyla geldikleri Şırnak'ın Cizre ilçesinde, esnaf ziyaretinde bulundu, vatandaşlarla sohbet etti.

Bir vatandaşın "Biz neden kendi dilimizi kullanamıyoruz, köyümüze gidemiyoruz-" demesi üzerine heyet üyesi Hatemi, "Anadil bir insanlık hakkıdır. Allah tarafından bahşedilmiştir. Kimsenin lütufuna gerek yok. Bundan sonra inşallah herkes köyüne de yoluna da gidebilecek" dedi.

Sohbet esnasında milliyetçiliğe vurgu yapan Hatemi, "Türk milliyetçiliği ne kadar kötüyse, Kürt milliyetçiliği de o kadar kötüdür. Bu insanlık virüsüdür, bundan kurtulmak lazım" diye konuştu.

Heyet üyeleri, daha sonra Cizre'de bulunan Şırnak Barosu Sosyal Tesisleri'ne giderek burada Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ve avukatlarla görüştü.

Elçi, yaptığı açıklamada, Kürt sorununun yaklaşık 100 yıldır devam ettiğini belirterek, "Heyet üyeleri, barış süreciyle beraber çok onurlu ve sorumluluk gerektiren bir görev almışlar. Bu konudaki önerilerimiz ve çözüme ilişkin tavsiyelerimizi paylaşacağız" şeklinde konuştu.

Kürtler ve Türkler arasında ciddi bir güvensizlik ortamının yaratılmak istendiğini kaydeden Elçi, "Öncelikli bunları ortadan kaldırmak gerekiyor. Sorunu sadece hayata yüklemek doğru değil. Bizler de hiçbir karşılık beklemeden elimizi taşın altına koymamız gerek" ifadelerini kullandı.

-Cizre derin travmalara uğramış bir merkez-

Heyet Başkanı Yılmaz Ensaroğlu da gittikleri yerlerde farklı kesimlerin kalıcı çözüme ilişkin görüşlerini almaya çalıştıklarını söyledi.

Cizre'nin, Kürt sorunu denilince çok büyük acılar çekmiş, derin travmalara uğramış bir merkez olduğunu ifade eden Ensaroğlu, "Bu sorun çözülecekse bunun en çok ilgili yerlerinden birisi Cizre'dir. Cizre'deki bu görüşme bizim için çok önemlidir" dedi.

Temaslar esnasında sorunun çözümüne ilişkin görüşü olan herkese ulaşmaya çalıştıklarını anlatan Ensaroğlu, görüşemedikleri kişilerin de mail yoluyla görüşlerini heyete ulaştırabileceklerini sözlerine ekledi.

Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal da Cizre'de de vatandaşların barışa dönük talepleriyle karşılaştıklarını belirterek, bölgede çözüm sürecine büyük destek verildiğini kaydetti.

Öte yandan görüşme sırasında ellerinde kayıp yakınlarının fotoğraflarını taşıyarak tesise gelen çoğunluğu kadın bir grup, heyet üyeleriyle görüştü. Kadınlar, yaşadıklarını heyet üyelerinden Mehmet Emin Ekmen ve Kezban Hatemi'ye anlattı.

-Erdoğan, öğrencilerle bir araya geldi-

Bu arada, heyet üyesi Yılmaz Erdoğan da Cizre Öğretmen ve Akşam Sanat Okulu'nda öğrencilerle bir araya geldi.

Erdoğan, "Bizim çocukluğumuz 70'lerde geçti. O zaman birbirimizden ayrılmak için başka şeyler vardı. Yine sokaklarda çatışmalar vardı. Sonra 80'lerde darbe dönemi, 90'lar ve 2000'de işte sizin bahtınıza çıkan dönem. Yani biz çatışmasız bir dönem yaşamadık. İnşallah siz ve sizin çocuklarınız çatışmalardan haberdar olmadan daha mutlu bir çocukluk yaşarlar" diye konuştu.

Heyet üyeleri Cizre'deki görüşmelerinin ardından Şırnak'a gidecek. - ŞIRNAK

Kaynak: AA / Güncel

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Kezban Hatemi Şırnak Cizre Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title