Haberler

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Dünyadaki bu büyüme ve ticaret artışı ülkemiz için de gerçekten iyi haber. 2018 yılı için orta vadeli programımızda yüzde 5.5 büyüme öngörüyoruz.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Dünyadaki bu büyüme ve ticaret artışı ülkemiz için de gerçekten iyi haber. 2018 yılı için orta vadeli programımızda yüzde 5.5 büyüme öngörüyoruz." dedi.

Yılmaz, AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığınca bir otelde düzenlenen, "Dış Ticaretin Geliştirilmesine Yönelik İstişare Toplantısı"nın açılışında yaptığı konuşmada, yurt dışından gelen temsilcilerle ticaretin geliştirilebilmesi ve 2018'de ekonominin iyi bir noktaya ulaşması için bir araya geldiklerini belirtti.

Türkiye'nin 2017 yılını ekonomik olarak iyi durumda kapattığına değinen Yılmaz, 4. çeyreğin henüz belli olmadığını ancak yüzde 7 gibi bir büyüme ile 2017'yi geride bırakacaklarını vurguladı.

Yılmaz, Türkiye ekonomisinin geçen yıl çok yüksek bir istihdam artışı sağladığına da işaret ederek, "En son ekim ayı rakamları var elimizde TÜİK tarafından yayınlanan. 1 milyon 378 bin yeni istihdam oluşturuldu. Bu gerçekten çok önemli. Sadece büyümediğimizi, kapsayıcı bir şekilde büyüdüğümüzü ve sosyal refah artışı sağladığımızı gösteren son derece önemli bir gösterge." diye konuştu.

Ekonomideki gelişmelere değinen Yılmaz, ihracatın 2017'de 157 milyar dolara yükseldiğini anımsattı. Yılmaz, 2017'de dış ticaretin 391 milyar dolara ulaştığını, bunun da Türkiye açısından önemli bir performans olduğunu dile getirdi.

Yılmaz, ihracatın yüzde 95'ine yakının sanayi ürünlerinden oluştuğunu söyledi.

2007 ve 2008 yıllarında dünyada yaşanan küresel krizin etkilerinin halen devam ettiğini belirten Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Küresel krizin oluşturduğu büyüme ve ticaret iklimi bir miktar iyileşmiş olsa da kriz öncesi dönemlere henüz dönebilmiş değil dünya geçen yıl. Ama nisbi olarak bir büyümede canlanma, ticarette canlanma gördük. 2018 yılında da yine IMF verilerine göre dünya büyümesi yüzde 3.9 civarında gerçekleşecek, dünya ticareti yüzde 4.5 civarında genişleyecek ve artacak. Bu bizim için sevindirici bir haber.

Türkiye Dünya'ya entegre bir ekonomiye sahip. Dış ticaretin milli gelire oranı itibariyle baktığımızda oldukça dışa açık bir ekonomi. Dolayısıyla dünyadaki bu büyüme ve ticaret artışı ülkemiz için de gerçekten iyi haber. 2018 yılı için orta vadeli programımızda yüzde 5.5 büyüme öngörüyoruz. Diğer taraftan, 1 milyonun üzerinde bir istihdam artışı öngörüyoruz. İhracata baktığınız zaman, Orta Vadeli Programımızda 170 milyar dolar civarında bir ihracat beklentimiz var 2018 yılı itibariyle. Bu rakamlar son derece önemli ve inşallah bu rakamları da yakalayacağız."

Yılmaz, Türkiye'nin 2018'i yüksek güven endeksi ve yüksek ticaret rakamlarıyla açtığını ve ülke ekonomisinin bu yıla güven ortamında girdiğini anlattı.

Avrupa Birliği ile Türkiye ilişkilerinde belli bir aşamaya geldiklerine de değinen Yılmaz, Avrupa'nın büyümesinin Türkiye açısından önemli ve olumlu olduğunu söyledi. Yılmaz, büyümenin daha fazla desteklenerek ticaretin karşılıklı artmasından iki tarafın da karlı çıkacağını vurguladı.

Yılmaz, Türkiye'nin ve Avrupa Birliği'nin büyümeye ihtiyacı olduğunu dile getirerek, Gümrük Birliği'nin güncellenmesiyle dış ticarette yeni bir perspektifin açılacağını anlattı.

Açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam eden toplantıya, Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin, AK Parti Ekonomi Başkanlığı Başkan Yardımcıları, Almanya Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Markus S. Slevogt ile DEİK Konsey Başkanları katıldı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Avrupa Birliği Cevdet Yılmaz Ak Parti Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title