Haberler

Ahmet Ercan: Yanardağ İleride Sorun Olabilir

Güncelleme:

Prof.Dr.Övgün Ahmet Ercan, Marmaris'te bulunan yanardağın ileride Türkiye ile Yunanistan arasında sorun çıkarabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmaris'te yapılan araştırmalar sonucunda denizin 200 metre derinliğinde bulunan yanardağın ileride Türkiye ile Yunanistan arasında sorun çıkarabileceğini söyledi.

Marmaris'te yapılan araştırmalara Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (İTÜ), Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu (ANÜ), Prof. Dr. Necdet ÖZGÜR (SDÜ) ile ölçmen olarak Tansel Balcı katıldı. Çalışmalar, Bozburun yanaşmalığından başlayıp, önce Söğüt Koyu, sonra Küdür önü olmak üzere 11 doğrultuda yaklaşık 25 kilometre boylu doğu-batı ile kuzey-güney doğrultusunda sürdürüldü. Yunan sularında da araştırma yapan ekip, hiçbir yanardağ izi ile karşılaşmadı.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmaris açıklarında yaptıkları araştırmalarda denizde sıcaklık değerlerinin yüksek olduğunu tespit ettiklerini belirterek, "Bu, sıcaklık ya 4.8'lik depremin deniz altında açtığı 2.5-3 kilometre boylu yarıktan gelen aşırı ısı akışından geliyor ya da bu yarıktan akan 1900-2000 C sıcaklıktaki balkılar (lavlar) deniz suyunu ısıtıyor. Bu durumda, ölçülen depremcikler su yüzüne püsküremeyen, deniz tabanında tepecik yapan bir yanardağdır. Büyük bir deprem çekincesi ortadan kalkmıştır"dedi.

"KÜDÜR'DE BULUNAN YANARDAĞ KİMİN OLACAK?"

Ercan, Küdür'de bulunan yanardağın ileride Yunanistan ile Türkiye arasında bir sorun çıkarabileceğini savunarak, "Türkiye sularında deniz altında püskürmüş bir yanardağı adası ilk kez bulundu. Ona 'Küdür Denizaltı Yanardağı' adını verdik. Ancak, Küdür Yanardağı ileride Yunanlılar ile aramızda sorun olabilir. Yeni yanardağı adası kimin olacak? Ege bir Yunan denizi değildir. Lozan'da adı verilmeyen birçok yeni yanardağ adası oluşabilir. Bu adalar kimin olacak? Kayalıklar konusunda hakkını aramayan Türkiye Dışişleri, yeni doğacak haklarının peşine düşecek mi?" diye konuştu.

Ercan, çalışmaların devam edeceğini ve denizaltı sismik çalışmalarıyla olası Küdür Yanardağının görüntüsünün çıkarılacağını belirtti. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Övgün Ahmet Ercan Yunanistan Marmaris Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title