Haberler

Afganistan'daki Devlet Başkanlığı Seçimi

Karzai, adaylardan uzlaşıya varmalarını istedi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, devlet başkanlığı seçimindeki iki aday Abdullah Abdullah ve Eşref Gani Ahmadzai'in seçim sonuçları üzerinde bir sonuca varmasını istedi.

Şehitler Haftası ve Ahmet Şah Mesut'un ölümünün yıl dönümü münasebeti ile Kabil'de düzenlenen törende konuşan Karzai, kendi yönetiminin süresinin sona erdiğini belirterek, ülkenin yeni bir yönetime ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Karzai, " İki aday seçim sonuçları üzerinde bir sonuca varıp ülkeyi şimdiki siyasi belirsizlikten kurtarsın. Bir an önce yeni hükümetin kurulması gerek. Bu hafta içinde olmasını umut ediyorum" diye konuştu.

Abdullah dün yaptığı açıklamada, yolsuzluğun karıştığını iddia ettiği seçimin sonucunu kabul etmeyeceğini söylemişti. Abdullah, ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde rakibi Ahmadzai'nin yolsuzluk yaparak daha fazla oy elde ettiğini, "tüm kirli oyların temiz oylardan ayrılmaması durumunda, seçim sonucunu kabul etmeyeceğini" belirtmişti.

Yaklaşık iki ay önce açıklanan devlet başkanlığı seçiminin ilk sonuçlarına göre, Abdullah, rakibi Ahmadzai'dan yaklaşık bir milyon az oy almıştı.

Abdullah, ulusal birlik hükümeti kurulması ve iktidarın paylaşılması konusunda yapılan görüşmelerin çıkmaza girdiğini ifade etmiş, dünkü görüşmeler, yetki konusundaki anlaşmazlık nedeniyle son bulmuştu.

Abdullah, baş yöneticinin, Bakanlar Konseyi Başkanı olmasını isterken, Ahmadzai, bunun anayasaya aykırı olduğunu ileri sürüyor. - Kabil

Kaynak: AA / Güncel

Hamid Karzai Afganistan Kabil Politika Güncel Haberler

title