Haberler

731. Karaman Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Törenleri

Karaman'da 5 Mayıs'ta Başlayan 731. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Törenleri Düzenlenen Törenle Sona Erdi.

Karaman'da 5 Mayıs'ta başlayan 731. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma törenleri düzenlenen törenle sona erdi.

Etkinliklerin son gününde program Türk Dil Parkı'nda bulunan Türk Dili Anıtı'na çelenk koyulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Türk Dili Anıtı'na çelenk konulmasının ardından protokol ve davetliler askeri bando eşliğinde Yunus Emre Türbesi'ni ziyaret etti. Burada okunan Kur'an-ı Kerim ve duaların ardından Aktekke Meydanı'ndaki tören alanına geçildi. Törenlere Karaman Valisi Fatih Şahin, Belediye Başkanı Ali Kantürk, AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Dursun Karataş, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, daire müdürleri ile yurt içi ve yurt dışından gelen çok sayıda davetli katıldı. Aktekke Meydanı'ndaki tören programı Konya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı'nın verdiği kısa konserle başladı.

"TÜRKÇE YERYÜZÜNÜN EN GÜÇLÜ DİLLERİNDENDİR" Burada konuşan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, 731 yıl önce Karamanoğlu Mehmet Bey'in gür sesiyle yayınladığı fermanla Türkçe üzerindeki kara bulutların dağıldığını belirterek, "Türkçe yazmanın Türkçe konuşmanın hor görüldüğü bir dönemde ana dilimiz Türkçe'yi devlet dili ilan eden Karamanoğlu Mehmet Bey ile yine bu toprakların yetiştirdiği gönül eri Yunus Emre de şiirleriyle yalnızca duru Türkçe'ye yer vermemiş, Türkçe'nin gelişmesine büyük katkılarda bulunmuştur. Konuşma dili olarak en az 5 bin yıllık, yazı dili olarak yaklaşık bin 400 yıllık bir geçmişe sahip olan Türkçe'miz edebiyat ve sanat dili olarak da gelişmiştir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Dil Kurumu'nun kuruluşuna ve dil kurultaylarına öncülük etmesiyle Türkçe'nin bilimsel alanlarda genişletilmesi yazı ve dil devrimleriyle Türkçe en büyük kazanımlarını Cumhuriyet döneminde elde etmiştir. Son zamanlarda Türkçe'nin karşı karşıya kaldığı sorunlar hepimizi üzmektedir. İş yerlerine yabancı isimlerin verilmesi, sanayi alanında üretilen ürünlere yabancı adlar verilmesi gibi, kaba dil kullanılarak Türkçe'nin yozlaştırılması gibi olumsuzluklar asla Türkçe'den kaynaklanmamaktadır. Sorun Türkçe'nin mükemmel yapısının, gücünün ve zenginliklerinin farkına varamayan kişilerindir. Türkçe yeryüzünün en güçlü dillerindendir. Çok az sayıda dil Türkçe'nin tarihi geçmişine sahiptir. Yalnızca Anadolu'da değil, Ortadoğu'da Kafkasya'da geçerli dillerden olan Türkçe, Türkiye'nin stratejik gücüdür. Türkçe'nin güçlü ve geniş bir söz varlığı bulunduğunu, bu söz varlığının tek bir veri tabanında toplandığını daha önceki konuşmalarımda ifade etmiştim. İşte bu çalışmanın sonuna gelmiş bulunmaktayız" dedi.

Türkçe'nin söz varlığının 600 bine ulaşacağını anlatan Akalın, "Türkçe bu geniş söz varlığı ile binlerce uygarlıklara katkıda bulunmuş bir dildir. 12 bin madde başından ve Türkçe'nin diğer dillere verdiği sözcüklerden oluşan sözlüğümüz bir ay sonra hazır olacaktır. Kitle iletişim araçlarında yabancı sözcükler yerine Türkçe karşılıkların kullanılması amacıyla Türk Dil Kurumu olarak Yabancı Sözcüklere Türkçe Karşılıklar Kılavuzu yayınladık. Bu kılavuzu basın kuruluşlarında çalışan muhabirlere, köşe yazarlarına, radyo ve televizyon sunucularına ulaştıracağız. Özellikle son yıllarda Karaman Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Törenleri adına yakışır bir biçimde düzenlenmeye ve kutlanmaya başlanmıştır. Bu yılki etkinliklerin başarıyla gerçekleşmesi için büyük çaba gösteren başta Karaman Belediye Başkanımız Ali Kantürk, Vali Fatih Şahin ve diğer görevlilere çok teşekkür ederiz" diye konuştu.

"KARAMANLILAR OLARAK DİLİMİZİ ÖNEMSİYORUZ" Karaman Belediye Başkanı Ali Kantürk de yaptığı konuşmada, "Özbekistan'dan Azerbaycan'a, Kazakistan'dan Türkmenistan'a, Tacikistan'dan Kırgızistan'a, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden tüm dünyaya Türkçe'nin başkenti, sevgi ve hoşgörü diyarı Karaman'dan sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. Bundan 731 yıl önce Karamanoğlu Mehmet Bey, 'Bugünden sonra, Sarayda, Divanda, Meclis'te ve Seyranda Türk dilinden başka dil kullanılmaya' demiş. İyi ki de demiş ve Türkçe'nin yeniden devlet dili olmasını sağlamış. Aynı zamanda Anadolu Birliği'nin kurulmasını da sağlamıştır. Dil o kadar önemlidir ki dilini kaybeden milletler her şeylerini kaybederler. Karamanlılar olarak dilimizi önemsiyoruz. Ve 731 yıl önce üstlendiğimiz bu misyonu her geçen yıl daha ileriye taşıyoruz. Çünkü dilimiz tarihimizin, geçmişimizin kültürümüzün geleceğe taşındığı bir köprüdür. Şehrimizi ve ülkemizi sadece atalarımızdan kalan miras olarak değil aynı zamanda gelecekte gelecek nesillere aktaracağımız emanet olarak görüyoruz. Tüm değerlerimizin yaşatılmasına ve geleceğe taşınmasına vesile olan Türk dilidir. Bu nedenle dilimizi çok önemsiyoruz. Bugüne kadar Türkçe'ye hizmet etmiş Kaşgarlı Mahmut'dan Tapduk Emre'ye, Karamanoğlu Mehmet Bey'den Yunus Emre'ye tüm emeği geçenleri saygıyla anıyorum" şeklinde konuştu.

Karaman Valisi Fatih Şahin de yaptığı konuşmada, Karamanoğlu Mehmet Bey'in yüzyıllar önce Türkçe'yi devlet dili ilan ettiğini, daha sonra Yunus Emre'nin Türkçe'ye büyük katkılar sağladığını ifade ederek, "Son dönemlere geldiğimizde Ulu Önder Atatürk Türk diliyle ilgili çok önemli çalışmalar yapmıştır. O'nun da dediği gibi 'Türk dili Türk milletinin en kıymetli hazinesidir. Türk dili Türk milletinin zihnidir kalbidir.' Tabi bizim de bugün Karamanoğlu Mehmet Bey'e, Yunus Emre'ye, Atatürk'e bir vefa borcumuz var. Bu borcumuzu da Türkçe'mizi doğru ve güzel kullanarak dünya dili haline getirerek ödemeliyiz. Buna da kahvehanelerde de.iye'nin stratejik gücüdür. Tğil, laboratuarlarda sabahlayarak el birliğiyle çalışarak ulaşabiliriz. Dilimizin bir dünya dili haline geleceğine inanıyorum" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından program, askeri bando eşliğinde, Karamanoğlu Mehmet Bey, Mevlana, Yunus Emre, Piri Reis ve Kazım Karabekir Paşa'nın da canlandırıldığı yürüyüş, bayrak geçişi ve Karamanoğlu Mehmet Bey'in fermanının okunmasıyla sona erdi.

(MD-FM-RA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title