Haberler

"72 Numaralı Üsküdar" Belgeselinin Galası Yapıldı

İzmit Körfezi'nde 55 yıl önce yaklaşık 400 kişinin hayatını kaybettiği "Üsküdar Vapur Faciasını" anlatan "72 numaralı Üsküdar" belgesel filminin galası Kocaeli'de yapıldı.

İzmit Körfezi'nde 55 yıl önce yaklaşık 400 kişinin hayatını kaybettiği "Üsküdar Vapur Faciasını" anlatan "72 numaralı Üsküdar" belgesel filminin galası Kocaeli'de yapıldı.

Wellborn Luxury Hotel'de düzenlenen galaya, 1 Mart 1958'de yaşanan deniz faciasına tanıklık edenler başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

Belgesel filmin yönetmeni Berk Erözer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendi imkanlarıyla iyi bir proje gerçekleştirdiğini düşündüğünü ifade ederek, iyi bir ekiple projenin tamamlandığını kaydetti.

"Üsküdar Vapur Faciası"nın ardından 55 yıl geçtiğini hatırlatan Erözer,

"Bu olayla ilgili İzmit'te pek çalışma yapılmamış açıkçası, en azından bir İzmitli yapmamış. Ben bunu kendime görev bildim, bunu bir eksiklik olarak gördüm. Bu yüzden '72 numaralı Üsküdar' belgesel filminin çekilmesi için çalışmalara başladım. 55 yıldır böyle bir çalışmanın yapılmaması ayıptı. Ben 21 yaşında kendime bunu bir vazife bildim ve belgesel filmin çekimini gerçekleştirdim" şeklinde konuştu.

İzmitlilerin "72 numaralı Üsküdar" belgesel filmine sahip çıktığına vurgu yapan Erözer, galaya katılımın yoğun olmasından dolayı da mutlu olduğunu ifade etti.

Erözer, çekimler sırasında belgesele ilginin olabileceğini düşünmediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Belgeselle birlikte ilk defa faciadan kurtulanları bir araya topladık. Birbirleriyle o günleri paylaşıyorlar. 55 yıldır bir araya gelmemişler. Bu insanları bir araya getirmekten daha güzel bir şey olamaz. Belgeselle amacıma ulaşamasam bile bu insanları bir araya getirerek amacıma ulaştım" diye konuştu.

-"Üsküdar Vapur Faciası"nın son tanıkları-

Üsküdar Vapur Faciası'nda kızını ve eşini kaybedip faciadan sağ kurtulan Ceyhan Dinçer, geminin sağlam olmadığı için battığını anlatarak, o gün yaşananları hala unutamadığını söyledi.

Faciadan sağ kurtulan Ayla Savaşkan Suluöz de yaşanan olayı anlatırken hala titrediğini dile getirerek, " Liseye İzmit'e gidiyorduk. Tahsilimden oldum. O senenin gençliği bitti" dedi.

"Üsküdar Vapur Faciası"nın son tanıklarından Hikmet Ağaçkoparan ise facia ile ilgili bir belgeselin yapılmasında çok geç kalındığını vurgulayarak, "İlk yıllarda yapılsaydı çok iyi olurdu ama zararın neresinden dönerseniz kardır. İbret alınması, ders çıkarılması gereken bir olay" diye konuştu.

Muhabir: İbrahim Aktaş - Yunus Emre Günaydın

Yayıncı: Murat Paksoy - KOCAELİ

Kaynak: AA / Güncel

Üsküdar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title