Haberler

700 binden fazla kamu işçisinin gözü zam pazarlığında! Sendikaların ortak talepleri Bakanlığa sunulacak

Güncelleme:

Türk-İş ve Hak-İş, kamudaki 700 binden fazla işçinin ücretine 2021-2022'de yapılacak zammın belirleneceği görüşmeler öncesi ortak taleplerini belirledi. Konfederasyonların mali ve sosyal hakları içeren taleplerini kısa süre içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunmasıyla pazarlık süreci başlayacak. Sürecin, müzakerelerin ardından temmuz ayında sonuçlanması bekleniyor.

Bakanlıklar, üniversiteler, hastaneler, karayolları, demiryolları, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santrallerinin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü öncesi sendikalar hazırlıklarını tamamladı.

700 BİN İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR

Bir önceki sözleşme döneminde 200 bin civarında kişiyi kapsayan görüşmeler, bu dönem taşeron sisteminden kamuda kadroya geçenlerin de dahil olmasıyla 700 binden fazla işçiyi doğrudan ilgilendiriyor.

TALEPLER BAKANLIĞA SUNULACAK

Sözleşme kapsamındaki işçi sayısının artması ve kamuda yakın sayıda üyeyi temsil etmeleri dolayısıyla Türk-İş ve Hak-İş, bu dönem birlikte hareket etti. Kurulan komisyonlar ile üye sendikalarının görüş ve taleplerini toplayan konfederasyonlar, daha sonra mali ve sosyal hakları içeren ortak taleplerini hazırladı. Sağlık kurumlarında işçilere ek ödeme yapılması, taşerondan kadroya geçen işçilere tayin ve becayiş hakkı verilmesi ve bu işçilere yönelik zorunlu emeklilik uygulamasının kaldırılmasının da aralarında olduğu talepler, kısa süre içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunulacak.

TEMMUZ AYINDA SONUÇLANACAK

Konfederasyonların taleplerini sunmasıyla resmi olarak başlayacak pazarlık sürecinin, yürütülecek müzakerelerin ardından temmuz ayında sonuçlanması bekleniyor.

DİĞER SÖZLEŞMELERİ DE İLGİLENDİRİYOR

Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 5,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2021-2022 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos itibarıyla başlayacak.

Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerin çerçevelerini belirlemesi açısından da önem taşıyor. Hükümet ile Türk-İş arasında 2019'da imzalanan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi ile ücreti 3 bin 500 liranın altında olan işçiye 150 lira iyileştirme, tüm işçilere ise 2019'un ilk altı ayı için yüzde 8, ikinci altı ayı için yüzde 4, 2020'nin ilk ve ikinci altı ayı için yüzde 3'er ve enflasyon farkı oranında zam yapılmıştı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türk İş Haberler

500

Yorumlar (4)

Burak Tuna Esila:

GEÇİCİ İŞÇİLER Tis YAPILMADIGI İÇİN SÜREKLİ KADRONUN İÇİNDEKİ SÖZLEŞMEYE DAHİL OLDULAR VE EXTRA ZAM ALDILAR MAAŞLARI 3500 İKRAMİYELERLE MEMUR MAASINI GECDI, ŞİMDİ TEKRARDANMI ZAM ALACAKLAR BİRDE TEMİZLİK ELEMANI OLARAK ALINAN BU KİŞİLER MASABAŞI OTURUP MEMURLURA TRİP ATAR OLDULAR BU MEVKİ MAKAMI KİM VERİYOR CUMHURBAŞKANIMIZI HİÇ AMA HİÇ TAKMAYAN EY MÜDÜRLER '' CUMHURBAŞKANIMIZI KARARNAMESINDE GEÇİCİLER SADECE TEMİZLİK İŞİ YAPARLAR DİYOR neden müdür gibi konum veriP MEMURA EZDİRİYORSUNUZ

9
22
yanıtYanıtla
ahmet say:

özel sektörde çalışanlar ne yapsın taş mı kemirsin

16
4
yanıtYanıtla
ahmet say:

herşey kamuya özel sektöre hiç birşey yok yandaşları kamuya alıp yattığı yerden para kazandırtıyorsunuz özel sektöre gelince hiç birşey yok neden özel sektörün vergileriyle kamu ayakta duruyor özel sektörde çalışanlara önem vermezsen devletin bir yere gelmesi imkansız

14
6
yanıtYanıtla
Mr. Boncuh:

Hakişin bu süreçle alakası yok. Hakişe sadece senin söylemek istediğin bişey var mı diye sordular. Süreci yürüten Türkiş konfederasyonudur.

1
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title