Haberler

5. İzmir İktisat Kongresi

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Raiser: "Yeşil büyüme konusu tüm dünya için büyük bir önem taşıyor. İklim değişikliğine karşı direnç gösterebilmek için bütün ülkelerin elini taşın altına koyması...

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, yeşil büyüme konusunun tüm dünya için büyük önem taşıdığını, iklim değişikliğine karşı direnç gösterebilmek için bütün ülkelerin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.

Swissotel Grand Efes'te düzenlenen 5. İzmir İktisat Kongresi'nin üçüncü gününde, Emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın yönettiği,  "Sürdürülebilir Kalkınma Bağlamında Yeşil Büyüme" konulu panelde konuşan Raiser, ülkelerin yeşil büyümeye önem vermesi gerektiğini belirtti.

Raiser, "Yeşil büyüme konusu tüm dünya için büyük bir önem taşıyor. İklim değişikliğine karşı direnç gösterebilmek için bütün ülkelerin elini taşın altına koyması gerekiyor" dedi.

Yeşil büyümenin Türkiye için bir fırsat olduğunu kaydeden Raiser, Türkiye'de kişi başına düşen emisyon oranının, gelişmekte olan ülkelere göre nispi olarak iyi durumda olduğunu bildirdi.

Hükümetlerin yeşil politikaları destekleme konusunda çok da istekli olmadıklarına değinen Martin Raiser, küresel ısınmanın yeşil büyümeyle azaltabileceğini vurguladı.

Tarım üretiminde suyun tasarrflu kullanılmasının önemine dikkati çeken Raiser, "Bütün ülkelerin su verimliliğine gitmesi gerekiyor. Tarım üretimi başta olmak üzere su konusunda bütün ülkelerin tasarrufa gitmesi gerektiğini biliyoruz. Ülkeleri tarımda daha az su kullanılması yöntemlerine yönlendiriyoruz. Bu sayede 11.5 milyar dolarlık tasarruf sağlandı. Enerji verimliliğine yatırım yaparsanız maliyetleriniz azalır" dedi.

Sürdürülebilir kalkınma

Yaşar Üniversitesi Ekoomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan ise sürdürülebilir kalkınmanın önemli olduğunu söyledi.

"Orta gelir tuzağı tehlikesi yaşayan bir orta gelirli Türkiye var" diyen Yeldan, şözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de orta gelir tuzağında olan bir grubun yanı sıra, üst gelir düzeyine doğru yola devam eden bir başka grup var. Türkiye'de gelir düzeyi 5-6'ya bölünebilir. Düşük gelirli, orta düşük, orta, orta gelir tuzağında olanlar ve orta gelir tuzağından çıkacak olanlar var."

Prof. Dr. Hakan Yetkiner de sürdürülebilir kalkınmanın önemli belirleyicileri arasında sermaye birikimi, teknolojik gelişme, beşeri sermaye, enerji, dış ticaret açığının bulunduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Volkan Ediger ise Türkiye'nin elektrik üretimide yüzde 1.1 pay ile dünyada 20. sırada bulunduğunu kaydetti. - İzmir

Kaynak: AA / Ekonomi

Dünya Bankası Swissotel Türkiye İzmir Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title