Haberler

"2008 Yılı İlaç Alım Protokolü" Görüşmeleri

Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, Sosyal Güvenlik Kurumu (Sgk) ile Süren "2008 Yılı İlaç Alım Protokolü" Görüşmelerinin, Vatandaşın İlaca Ulaşmasını Kolaylaştıran, Eczacının İçinde Bulunduğu Ekonomik Sıkıntıları Göz Ardı Etmeyen, Elektronik Ortamda Modern Denetimin Yapılmasını Sağlayan Bir Anlayışla Neticelenmesini İstediklerini Bildirdi.

Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile süren "2008 Yılı İlaç Alım Protokolü" görüşmelerinin, vatandaşın ilaca ulaşmasını kolaylaştıran, eczacının içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları göz ardı etmeyen, elektronik ortamda modern denetimin yapılmasını sağlayan bir anlayışla neticelenmesini istediklerini bildirdi.

Bulut, Adana Eczacı Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, her yıl SGK ile Türk Eczacıları Birliği arasında sigortalı vatandaşların eczanelerden ilaç alım koşullarını belirleyen bir protokol imzalandığına dikkat çekerek, özellikle son 3 yıldır SGK ile yapılan protokollerin ciddi tartışmalarla sonuçlandığını, her yeni protokolün, vatandaşın ilaca ulaşımında yeni kısıtlamalar getirdiğini ve eczacıları hak kayıplarına uğrattığını savundu. Nüfusun yüzde 90'ını ilgilendiren, sigortalıların eczanelerden ilaç alma koşullarının belirlendiği "2008 Yılı İlaç Alım Protokolü"nün 1 Temmuz 2008 tarihinde, yani bir hafta gibi kısa bir zaman içinde yürürlüğe girecek olmasına rağmen, SGK ile Türk Eczacıları Birliği arasında görüşmelerin halen neticelenmediğini ifade eden Bulut, "2005 yılında SSK sigortalılarının serbest eczanelerden ilaç ve eczacılık hizmeti alabilmesi adına yapılan protokol sonucu her türlü fedakarlığı göstermiş bir meslek grubu olarak, verilen tavizlerin bugün eczaneleri kapanma noktasına getirdiğini ve giderek sıkıntının arttığını her fırsatta dile getiriyoruz. Yaşanan sıkıntıları ve haksızlıkları başta SGK yetkilileri olmak üzere tüm sektör bileşenleri iyi bilmektedir. Böyle bir ortamda, bundan böyle vereceğimiz herhangi bir ödün kalmadığı gibi bu protokolde bazı maddelerin iyileştirilmesini talep etmekteyiz. Her şeyden önce, eczacı karlılığı böylesine düşürülmüş, adeta her gün önüne yeni sıkıntılar konulan bir meslek grubu olarak iflas noktasına gelmiş meslektaşlarımızın sayısı, tüm eczacıların üçte birine yaklaşmıştır. Yapılan araştırmalar 8 bin 500 eczacının gizli iflasta olduğunu somut olarak ortaya koymaktadır. Böyle bir durumda mesleğimizi ekonomik kayıplara uğratacak maddelerin protokolde yer alması girişimi, kasıtlı bir davranış olarak algılanmalıdır. Ayrıca, yine protokollerde yer alan eczacıyı potansiyel suçlu olarak gösteren ve sorunları çözmekten uzak, suçlu-suçsuzu birbirinden ayırmayan cezai hükümlerin bulunduğu bir protokolü, mesleki saygınlığımızı zedeleyici bir unsur olarak görmekteyiz" dedi.

İlaç firmaları ile SGK arasında var olan maddi ilişkinin bedelinin eczacılara ödetildiğini ileri süren Bulut, şöyle devam etti:

"Son 3 yıldır kamu kurum ıskontolarının perakende satış fiyatı üzerinden yapılması nedeniyle, eczacılar yüzde 3'lere varan haksız ekonomik kayba uğramaktadır. İlaç şirketlerinin eczaneler üzerinden yaptıkları kamu kurum ıskonto uygulamasına derhal son verilmelidir. SGK, ilaç firmalarından istediği ıskonto veya fiyat indirimleri gibi taleplerini, vatandaş ve eczacı üzerinden sağlamamalıdır. Bu konuda hiç ilgisi olmadığı halde halk ve eczacı fiyat farklarından dolayı karşı karşıya kalmaktadır. Buna ek olarak, hem vatandaşı koruyan hem de eczaneler arasında adil dağıtımı gerçekleştirerek, bir anlamda düşük sermayeli eczanelerin ayakta kalmasını sağlayan mevcut reçete dağıtım sistemlerinin korunması ve geliştirilmesi kamu adına çok önemlidir. Aksi bir durum ile yatan hasta bürolarımızı son uygulamalar neticesi ile kapatmak zorunda kaldık. Kısacası, SGK ile süren protokol görüşmelerinin vatandaşın ilaca ulaşmasını kolaylaştıran, eczacının içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları göz ardı etmeyen, elektronik ortamda modern denetimin yapılmasını sağlayan bir anlayışla neticelenmesini istiyoruz. İlaç hizmeti almaya gelen vatandaşlarımızın her gün yeni bir uygulama ile karşılaşmadığı, ilaç geri ödemelerinin anlamsız kesintilere uğramadığı, eczacıdan alınacak ıskontolar veya vatandaşın ilaca ulaşımının engellenmesi gibi küçük hesapların yapılmadığı bir protokol talep etmek hakkımızdır diye düşünüyoruz." Aksi koşullarda eczacıların dayanacak gücü ve sabrının kalmadığını belirten Bulut, "Bizler 24 bin eczacı ve 51 eczacı odası olarak, bu taleplerle görüşme masasında olan meslek örgütümüzün arkasında olduğumuzu, mesleğimizi sürdürebilmek için kendilerine gereken desteği vereceğimizi kararlılıkla beyan ediyoruz. Bu amaçla, gereken her türlü eyleme de hazırız. Bizler, finansörlük, mutemetlik, memurluk yapmak değil, halkımıza çağdaş eczacılık hizmeti vermek istiyoruz" diye konuştu.

(MT-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title