Haberler

200 Milyar Dolarlık Sektörü 'İthalat Cenneti'nde Öldürüyorlar

Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin, "200 Milyar Dolarlık Tekstil Sektörü, İthalat Cennetine Dönüşen Türkiye'de Ölüme Doğru İlerliyor" Dedi.

Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin, "200 milyar dolarlık tekstil sektörü, ithalat cennetine dönüşen Türkiye’de ölüme doğru ilerliyor" dedi.

Dahilde işleme rejimi kapsamında Türkiye’ye giren ara mal oranının yüzde 60-70’lere çıktığını belirten Narin, sektörüne, "Yine de bir gün işler düzelir diye dayanalım" mesajı verdi.

TÜRKİYE Tekstil Sanayi İşverenler Sendikası’nın 36 yıllık Başkanı Halit Narin, 200 milyar dolarlık tekstil sektörünün, ithalatla kalkınmayı seçmiş gibi davranan, "ithalat cenneti"ne dönüşen Türkiye’de ölüme doğru ilerlediğini söyledi. Narin, dahilde işleme rejimi kapsamında ihracata dönük üretim için getirilen ara malların içerde yoğun olarak kullanıldığını iddia ederek, "İşveren sendikası başkanı olarak arkadaşlarıma fabrikalarını kapatmamaları için direnmelerini tavsiye ediyorum, ’Belki bir gün işler düzelir, dayanın’ mesajı veriyorum" dedi.

Yüzde 70 DİR olur mu

Dahilde işleme rejiminin (DİR), ihracata dayalı üretimi desteklemeye dönük olması gerektiğini hatırlatan Halit Narin, şöyle konuştu: "Avrupa ülkelerinde dahilde işleme rejimi kapsamında gerçekleşen ithalat yüzde 3-5 dolayındadır. Bizde dahilde işleme rejimi kapsamında giren ara mal oranı yüzde 60-70’lere dayandı. Üstüne bir de kaçak giren mallar eklendi, içerde üretim yapan tekstilci için pazar tümüyle tıkandı. 200 milyar dolarlık sektör, basit ithalat komisyoncularının karşısında 5 yıldır sürekli geri gidiyor. Hükümet gerekli denetimleri yaptırsın, dahilde işleme rejimi kapsamında gelen ara mal miktarını normal düzeyine çekecek önlemler alsın."

Çin’e refah götürüyoruz

Hükümetin asıl hedefinin Türkiye’deki vatandaşların refahının daha yukarılara götürmek olması gerektiğine dikkat çeken Narin, şunları dile getirdi: "Hep bir ağızdan, ’Türkiye, Türkiye’ diye bağırmamız gerekirken, ’Çin, Hindistan, Mısır’ diye bağıranlar artıyor. Kimi yatırımını Mısır gibi ülkelere kaydırıyor, birçokları da ucuz ithalat yoluyla Çin ve Hindistan’da refahın artmasına katkıda bulunuyor. Bu durumda bizim vatandaşımız özlediği refaha kavuşamıyor."

Vatandaşı günlük yaşamaya kışkırtan finansal yapıdan vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden Narin, şunları söyledi: "Türkiye yeniden yatırımı, üretimi, büyümeyi, işsiz vatandaşına iş kapısı açabilmeyi konuşmalı. Bunları konuştukça, planladıkça Türkiye büyür, vatandaşın refahı artar. Yatırımı, üretimi düşünmeyen bir Türkiye’den söz etmemeliyiz."

Açık denizde gibi

Yatırımcının günlük politikalarla hareket etmemesi gerektiğini hatırlatan Halit Narin, şu noktalara değindi: "Açık denizde yol alan geminin kaptanı pusulasına bakar, en istikrarlı yolu bulmaya çalışır. Yatırımcı da uzun yol yapan gemi kaptanlarına benzer. Uzun vadeli istikrar arar, üretimini de bu istikrar doğrultusunda planlar."

Turkcell’in yüksek kár etmesi normal midir

HALİT Narin, Türkiye’de ilgili kurumların yüksek kár eden sektör veya şirketleri de ele alması gerektiğini savundu. Narin, şu örneği verdi: "Turkcell, dünya ölçeğinde bile çok mu kár ediyor. O zaman vatandaşın, yani abonesinin üzerine fazla yük bindirerek bunu sürdürmesinin önüne geçmek gerekir. Aynı şey bankalar için söz konusudur."

Niye birçok zengin Güneydoğu’dan çıkıyor

HALİT Narin, Güneydoğu’ya özel teşvik yerine, doğru stratejiyle yol alınması gerektiği görüşünü bazı zenginlerden örneklerle daha çarpıcı hale getirmeye çalıştı: "Bakın bakalım Türkiye’nin önde gelen bazı zenginleri nasıl oluyor da Güneydoğu’dan çıkabiliyor. Türkiye, yıllardır o bölgelere kaynak aktarıyor. Bir bakıyorsunuz oralardan büyük zenginler ortaya çıkıyor."

Güneydoğu’ya özel teşvik Türkiye’yi bölmek gibi

HÜKÜMET, diğer siyasiler, iş dünyası örgütlerinin çoğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yatırım gitmesini sağlamak üzere özel teşvik önerirken, Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin, bu tezin karşısına dikildi. Halit Narin, bu konuda şu görüşleri savundu: "Teşvikler düzenlenirken Güneydoğu’yu değer bölgelerden ayrı tutmak, Türkiye’yi bölmek gibidir. Güneydoğu diye diye üzerinde durmak yerine, geri kalmış, kalkınmamış illerimiz diye tanım yapsak daha iyi olmaz mı? Nerede, hangi sektörleri destekleyeceğinizi belirlersiniz, ona göre teşvikler verirsiniz. İlle de Güneydoğu’ya gidelecek gibi bir tutum doğru olmaz. Trakya’da, İç Anadolu’da, Karadeniz’de de kalkınmamış illerimiz var. Oraların teşviklere ihtiyacı yok mu?"

Dünyada yaşanan kriz de yatırımsızlık yüzünden

HALİT Narin, ABD’de ortaya çıkan mortgage kiriziyle dünyaya yayılan dalgayı da yatırımsızlığa bağladı. Narin, şöyle konuştu: "Dünya reel yatırımlar yapmak yerine, finanscıların sürekli türettikleri kağıtlara para yatırdı. Bu yöneliş, köpük oluşturdu. Bu köpük de eninde sonunda dağıldı, bugünkü manzara ortaya çıktı. Bugün dünyanın yaşadığı kriz, finans oyuncularının yanlışlarının krizidir. Türkiye de bu yanlışa düşmemelidir."

Euro 2008’deki gibi sarı kartlar hep bize çıkıyor

EURO 2008’de hakemlerin sarı kartlarının hep Türk Milli Takımı aleyhine çıkarıldığını hatırlatan Türkiye Tekstil Sanayi İşverenler Sendikası Başkanı Halit Narin, şöyle konuştu: "Şu anda Türkiye’de üretim yapan bizler için de aynı şey söz konusu. Sarı kartlar hep Türkiye’de üretim yapanlar aleyhine çıkıyor. Dünyanın birçok ülkesi sanayicisini gizli sübvansiyonlarla desteklerken, Türkiye her alanda ithalat cenneti olmayı sürdürüyor. Türkiye’de üretim yapanları fazlasıyla tehdit eder şekilde ithalat kapısından giren bazı tekstil ürünleri için gümrüklerde daha sıkı denetim yapılamaz mı? Yani, sarı kartlar biraz da onların aleyhine çıkarılsa olmaz mı?"

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title