Haberler

15. Orta Avrupa Devlet Başkanları Zirvesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB'ye Üye Olması Durumunda AB'ninn Dünyada Küresel Güç Olma Yolunda Önemli Bir Kazanım Elde Edeceğini Söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB'ye üye olması durumunda AB'ninn dünyada küresel güç olma yolunda önemli bir kazanım elde edeceğini söyledi.

Makedonya'nın Ohri şehrinde 2 gün sürecek Orta Avrupa ülkeleri devlet başkanları zirve toplantısına katılan Cumhurbaşkanı gül, zirveye katılan liderlere Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili durumunu anlattığı bir konuşma yaptı. Gül, konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliğinin barış ve istikrara katkı yapacağını ifade etti. Türkiye'nin petrol ve doğal gaz tedarikçileri ve Avrupa arasında bir koridor görevi gördüğünü hatırlatan Gül, bu görevin AB açısından da büyük bir önem taşıdığını kaydetti. Balkanlar'daki duruma da değinen Cumhurbaşkanı Gül, güneydoğu Avrupa'da sürekli barış istikrar ve kalkınma sağlanmasının önemine vurgu yaptı. Türkiye'nin Kosova ve Bosna-Hersek'teki durumu da izlemekte olduğunu belirten Gül, Balkan ülkelerinin NATO ve AB'yle bütünleşme hedefine ulaşması ve bu konuda gerçekleştrecekleri reformların önemli olduğunu söyledi. Güneydoğu Avrupa'nın NATO ve AB şemsiyesi altında olmasının hem bölgede istikrarın inşa edilmesi hem de barışın sürekliliğinin sağlanması bakımından önemli ve gerekli olduğunu vurguladı.

"Biz Avrupa'ya tarihi ve doğal güzellikleriyle zengin olan Ohri'den en iyi dileklerimizi gönderiyoruz" şeklinde mesaj ileten Cumhurbaşkanı Gül'ün, zirvenin ikinci gÜününde yarın enerji konusunda liderlere kapsamlı bir konuşma yapması bekleniyor.

Gül, zirveye Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski'nin davetiyle özel misafir olarak katılıyor. Zirvede enerji, Avrupa Birliği ve Kosova gibi konular ele alınıyor.

Zirveye, Orta Avrupa'dan 18 devlet başkanı katılıyor.

(EK-TB-EA-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title