Haberler

12 Eylül Davası

12 Eylül döneminde idam edilen Erdoğan Yazgan'ın kız kardeşi Sabire Yazgan Serin, 12 Eylül davası sanığı Kenan Evren'e, "Bizim canlarımızı idam ederken, 'Asmayalım da besleyelim mi-' demiştiniz."

12 Eylül döneminde idam edilen Erdoğan Yazgan'ın kız kardeşi Sabire Yazgan Serin, 12 Eylül davası sanığı Kenan Evren'e, "Bizim canlarımızı idam ederken, 'Asmayalım da besleyelim mi-' demiştiniz. Biz 32 yıldır vergilerimizle sizi besliyoruz. Kendinizi nasıl hissediyorsunuz-" diye sordu.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde müdahiller ve avukatları Kenan Evren'e soru sormayı, Evren ise sorular karşısında sessiz kalmayı sürdürdü. Yatağında yarı yatar bulunan Evren, çoğunlukla ellerini karnının üzerinde birleştirerek, soruları dinledi.

Evren'e soru yönelten müdahillerden biri de darbe döneminde idam edilen Erdoğan Yazgan'ın kardeşi Sabire Yazgan Serin oldu.

Sabire Yazgan Serin, şu soruları sordu:

"TBMM kararı olmadan ve rüşvet almış bir hakimin verdiği kararın sizlerce onaylanmasıyla abimlerin idam edilmesi, sizinki gibi faşist bir rejim dışında olabilir miydi- Kendinizi abimlerin katili olarak hissediyor musunuz- İstanbul'daki evimizin kapısı çalındı. Babama, 'Oğlunuz idam edildi, cesedi alacak mısınız-' dediler. Sizin de kızlarınız var. Böyle bir ölüm haberi almak ister miydiniz- İzmit'e giden babam, abimin son mektubunu almak istedi. Savcı oyaladı. Akşam üzeri 'Emir geldi, mektupları veremeyeceğiz' dediler. O emri veren siz miydiniz- Abim yalnız donu üzerinde olduğu halde, cezaevinin battaniyesine sarılı olarak tabuta konuldu. Onlarca polis ve jandarma eşliğinde mezarlığa getirildi. Mezarlıkta bizler, zorla ve hileyle oradan uzaklaştırıldık. Abimin bedeni, o eski battaniyeye sarılı halde çukura atıldı. Abime karşı son görevlerimizi yerine getirmemizin engellenmesinde sizi suçlu bulmam doğru değil mi- Bizim canlarımızı idam ederken, 'Asmayalım da, besleyelim mi-' demiştiniz. Biz 32 yıldır vergilerimizle sizi besliyoruz. Kendinizi nasıl hissediyorsunuz- Yüreksiz olduğunuz için mi bu sorulara yanıt vermiyorsunuz-"

-"Yahudilere giydirilen giysiler"-

Evren'e yöneltilen diğer bazı sorular ise şunlar:

-Müdahil Avukat Osman Başer: "Abdullah Çatlı'yla, Haluk Kırcı'nın idamını durdurmak için pazarlık yapıldı mı- İdam kararlarını imzalarken elinizin titremediği ve 'Allah taksiratlarını affetsin dediğiniz' doğru mu- Mamak Askeri Cezaevi'nde, Almanya'da Yahudilere giydirilen giysileri bize giydirdiniz. Bundan rahatsızlık duyuyor musunuz-"

-Avukat Mehmet Rıfat Bacanlı: "Abdullah Öcalan'ı tanıyor musunuz- Apocular adlı örgütün PKK'ya dönüşmesinde etkiniz var mı-"

-Avukat Arif Ali Cangı: "Mahkeme huzurunda 'Beni tarih yargılar' dediniz. Sizin bu sözünüz gazetelerde 'Evren meydan okudu' diye çıktı. Gerçekten siz,huzurunda bulunduğunuz mahkemeye meydan mı okuyorsunuz- Fatsa operasyonunu siz yönettiniz. Fatsa operasyonu gerçekleşinceye kadar Fatsa'daki siyasi cinayetler 7-8'i aşmıyordu. Sizin operasyonunuzdan 12 Eylül'e kadar 100'e yakın insan öldü. Bu konuda bir özeleştiriniz oldu mu-"

Duruşma, avukatların Evren'e soru yöneltmesiyle devam ediyor.

Muhabir: Barış Kılıç - Mehmet Tosun

Yayıncı: Ziver Büyüktaş - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Kenan Evren İstanbul Fatsa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title