Haberler

Zeynep İçin Zayıflıyorlar

İzmir'de, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Tedavi Gören Bursalı 10 Yaşındaki Zeynep Baş, Hastalığının Yanı Sıra Cehaletle de Savaşıyor.

İZMİR'de, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedavi gören Bursalı 10 yaşındaki Zeynep Baş, hastalığının yanı sıra cehaletle de savaşıyor.

1.5 yaşındayken İlerleyici Ailesel Karaciğer İçi Safra Yolları Hastalığı (PFIC) teşhisi konulan Zeynep, sarılığı yüzünden bu yaşına kadar okula gidemedi. Hastanede tedavisi devam eden Zeynep, bir yandan da Hastane İlköğretim Okulu'nda okuma- yazma öğrenmeye çalışıyor. Annesi Lütfiye Baş ile babası Kemal Baş ise kızlarına karaciğerlerinden bir parça verip, iyileştirmek için zayıflamaya çalışıyor.

Bursalı Lütfiye- Kemal Baş çiftinin 4 çocuğundan biri olan Zeynep, Ege Üniversitesi'nde karaciğer nakli olacağı günü bekliyor. Kızlarına 1.5 yaşındayken Bursa'da sarılık teşhisi konulduğunu anlatan 18 yıllık evli anne 34 yaşındaki Lüftiye Baş, “Bebeğimiz doğduktan kısa bir sonra şikayetleri ortaya çıktı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde teşhisin konulmasının ardından uzun bir süre ilaç tedavisi gördü. Ancak durumu giderek kötüleşti. Bunun üzerine doktorlarımız nakil için bizi Ege Üniversitesi Hastanesi'ne yönlendirdi” dedi.

Kızlarının okul çağı geldiğinde hastalığı nedeniyle okula gönderemediklerini açıklayan anne Baş, “Akranları kızımızı gördüğünde yüzünün ve gözlerinin içindeki sarılık nedeniyle sürekli soru soruyorlar, hastalığının kendilerine bulaşacağı endişesi taşıyorlardı. Kızımız hastalığının yanı sıra duygusal olarak da çok yıpranıyordu. Bu nedenle bu yaşına kadar okula gönderemedik. İyileştikten sonra dışarıdan ders aldırıp okuluna devam etmesini düşünüyorduk. Ege Üniversitesi Hastanesi'ndeki okul, kızımız için de bir fırsat oldu. Bir yandan okuma- yazma öğrenirken, bir yandan da tedavisi devam ediyor” diye konuştu.

Zeynep'in hastalığının PFIC (İlerleyici Ailesel Karaciğer İçi Safra Yolları Hastalığı) olduğunu ve hiçbir şekilde bulaşıcı olmadığını belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sema Aydoğdu, “Hastalık ailesel geçiş taşımakta olup, kesinlikle bulaşıcı değil. Küçük çocuklarda görülen sarılıklar bulaşıcı özellik taşımamaktadır. Ancak 20 yaşından sonra görülen sarılıklar bulaşıcı karakter gösterir” dedi.

Bazı toplumlarda küçük çocuklarda görülen sarılık vakalarına adeta AIDS'li gibi muamele edilerek, kendilerine de bulaşır düşüncesiyle hastaların dışlandığını açıklayan Prof. Dr. Aydoğdu, “Bu kızımız da maalesef aynı nedenle bu yaşına kadar okula dahi gidememiş. Şimdi hastanemizde kızımızın tedavisi sürerken, bir yanda da okuma-yazma öğrenmesi için çalışıyoruz” diye konuştu.

ANNE- BABA KİLO VERMEYE ÇALIŞIYOR

Zeynep'in iyileşmesi için tek çözümün organ naklinde olduğunu belirten Prof. Dr. Aydoğdu, “Bunun için anne ve baba gönüllü. Ancak her ikisinin de kilo problemi var. Şu anda her ikisi de diyet ve egzersiz programı ile kilo vermeye çalışıyor. İstediğimiz kiloya indiklerinde gerekli testleri yaptıktan sonra anne ya da babadan karaciğer naklini gerçekleştireceğiz” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Haberler

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Katıldığı yarışma ile ünlenen Çitos Efe'nin son hali! Her gören aynı yorumu yapıyor

Katıldığı yarışma ile ünlenen Çitos Efe'nin son hali! Her gören aynı yorumu yapıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title