Haberler

Ypk'nın Yalova Atatürk Tarım İşletmesi Karına İptal

Bursa 2'inci İdare Mahkemesi, Atatürk'ün Hazine'ye Hediye Ettiği Yalova Atatürk Tarım İşletmesi'nin Tasfiye Edilmesine İlişkin Yüksek Planlama Kurulu (Ypk) İşlemini "Toprağın Verimli Olarak İşletilmesini Korumak ve Geliştirmek" ve Atatürk'ün Mirasına Sahip Çıkmak Gerekçesiyle İptal Etti.

Bursa 2'inci İdare Mahkemesi, Atatürk'ün Hazine'ye hediye ettiği Yalova Atatürk Tarım İşletmesi'nin tasfiye edilmesine ilişkin Yüksek Planlama Kurulu (YPK) işlemini "toprağın verimli olarak işletilmesini korumak ve geliştirmek" ve Atatürk'ün mirasına sahip çıkmak gerekçesiyle iptal etti.

YPK'nın Yalova Atatürk Tarım İşletmesi'nin tasfiye edilmesi kararına karşı, Tarım-İş Sendikası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve TEMA Vakfı dava açmıştı. Bursa 2'inci İdare Mahkemesi'de söz konusu kararı "Atatürk'ün kurarak hazineye 'hediye' ettiği dava konusu taşınmazın anılan kimliğinin yaşatılması tarihsel bir sorumluluktur. Bu nedenle uyuşmazlığı herhangi bir iktisadi devlet teşekkülünün karlılığı ve verimi düştüğü için tasfiye edilmesi olarak ele almak yüzeysel bir yaklaşım olacaktır" görüşüyle iptal etti.

Mahkeme ayrıca karar verirken, "Arazi kullanımını gerektiren her türlü girişim ve yatırım sürecinde toprakların korunması, doğal ve yapay olaylar sonucu meydana gelen toprak kayıplarının önlenmesi"ni amaçladı. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title