Haberler

Yerfıstığı Üreticileri 2013'ten Umutlu

Güncelleme:

Osmaniye'de geçen yıl 121 bin 95 dekar alanlık yerfıstığı ekiminden 47 bin ton ürün elde edilirken, fıstık üreticisi bu yıl daha fazla ürün bekliyor.

Türkiye yerfıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 50'sinin karşılandığı Osmaniye'de, Nisan-Haziran döneminde ekilecek yer fıstığı tohumları, kabuğundan ayıklanmaya başladı.

Fıstıkçı esnafı Halef Basmaz, yer fıstığından bu sene daha fazla ürün beklediklerini belirterek, "Yerfıstığı ekimi devam etmekte. Mahsul para ederse, çiftçi de esnaf ta memnun olur. Allah'tan dileğimiz, ürünlerimizin iyi olması ve verimli olmasıdır. Haziran ayından sonra, ikinci ürünün ekimleri başlar ve ay sonuna kadar devam eder. İnşallah 2013 yılımız bereketli bir yıl olur" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam ise yerfıstığı tohumunun temin çalışmalarının başladığını vurgulayarak, iyi verim alınması için hastalıktan arındırılmış ve yüksek vasıflı yerfıstığı tohumu ekilmesi gerektiğini kaydetti. Sağlam, çiftçilerin tohumluk ihtiyacını yaygın olarak kendi ürünlerinden karşıladıklarını, toprakla buluşacak tohumun, dolgun ve iri kapsüllü olması gerektiğini belirterek, "Tohumluk için ayrılan ürünün, kabuğundan elle ayıklanması gerekir. Bu işlem makineyle yapıldığında, tohumluklar zarar görebilir. Sertifikalı olan tohumların tercih edilmesi kalite ve rekolte açısından önemli. Sertifikalı tohum üretimine kilo başına 80 kuruş destekleme sağlanıyor" diye konuştu.

Fıstık üretimini artırmak için köylerde eğitim çalışmalarının yapıldığını da kaydeden Sağlam, hasat dönemine kadar teknik elemanların arazide kontrolleri sürdürerek, çiftçilere yapılması gerekenleri anlattıklarını bildirdi. Sağlam, şöyle devam etti:

"Verimi artırmak için öncelikle yer fıstığı üretilen tarladaki toprağın çok iyi olması gerekir. Yerfıstığı için ideal toprak, drenajı ve havalanması iyi, organik maddesi iyi, kireç bakımından zengin topraklardır. İyi bir verim için toprakta hangi besin elementlerinden ne kadar var veya hangisi yok bilmemiz gerekir. Bunun yolu da toprak tahlilinden geçer. Çiftçilerimiz mutlaka topraklarını tahlil ettirmeli. İyi bir verim için bilen ve bilinçli çiftçi olmak gerekir."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

İbrahim Sağlam Osmaniye Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title