Haberler

Türk Kardiyoloji Derneği Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr.Yüksel Çavuşoğlu...

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi (ESOGÜ) Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Türk Kardiyoloji Derneği Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr.Yüksel Çavuşoğlu, Kalp Yetersizliğinin giderek arttığını Türkiye'nin giderek...

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi (ESOGÜ) Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Türk Kardiyoloji Derneği Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu, Kalp Yetersizliğinin giderek arttığını Türkiye'nin giderek yaşlandığını söyledi.

Her yıl Mayıs ayının ikinci haftasında birçok ülkede "Kalp Yetersizliği Günü" etkinlikleri düzenlenmekte olduğunu belirten Çavuşoğlu, Kalp yetersizliğinin görülme oranları hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde giderek artmakta olduğunu, önümüzdeki 15-20 yıl içinde toplum sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşacağı tahmin edilmekte olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu açıklamasında şunları söyledi: "Kalp yetersizliğinin giderek artan oranlarda görülmesinin önemli nedenleri vardır. Günümüz modern tedavi yöntemleriyle kalp krizi, kalp damar hastalığı, kalp kapak hastalıkları, hipertansiyon, şeker hastalığına bağlı ölümler engellenebilmekte ve yaşam süresi uzamaktadır. Ancak bu hastaların büyük bölümünde zamanla kalp yetersizliği gelişmektedir. Dolayısıyla bu hastalıkların son açtığı kapı kalp yetersizliğidir. En önemli faktörlerden bir diğeri de toplumların yaşlanmasıdır. Yaş ilerledikçe kalp yetersizliği görülme oranı artış göstermektedir. 40 yaş sonrası yaşam boyu kalp yetersizliği gelişme riski yüzde 20'dir. Toplumda kalp yetersizliği görülme oranı genel olarak yüzde 2-3 iken, 70 yaş sonrası bu oran yüzde 10'a, 80 yaş sonrası yüzde 15-20'lere çıkmaktadır. Ülkemizde yaşam süresi son 15-20 yıl içinde yaklaşık 10 yıl uzamıştır. Ortalama yaşam süresi erkeklerde 72 kadınlarda 76 ve toplum ortalaması 73.5 yaşına çıkmıştır. Kalp yetersizliği yaşam boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Nadiren veya düzeltilebilir bir nedene bağlı gelişmişse normale dönebilir. Yaşam beklentisi pek çok kanser türünden daha kötüdür. 5 yıllık yaşam şansı yüzde 50'dir. Ciddi nefes darlığı olan ve günlük aktivitesi belirgin kısıtlanmış olanlarda ise 1 yıllık yaşam beklentisi yüzde 50'dir. Kalp yetersizliği gelişimini engellemek, gelişmişse ilerlemesini yavaşlatmak ve ileri olgularda yaşam süresini uzatıp yaşam kalitesini yükseltmek toplumun kalp yetersizliği konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlenmesi ile mümkün olabilir."

(MD)

10.05.2012 17: 58: 37

TSI

NNNN - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Kardiyoloji Derneği Yüksel Çavuşoğlu Türkiye Yerel Haberler

500

Yorumlar (1)

Fatma Öncü:

Buğün annemin (leyla değirmenci ) pilini değiştiren prof dr.yüksel beye teşekkürlerimizi iletiriz Allah razı olsun

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title