Haberler

Öldürülen Uygur Türkleri İçin Gıyabi Cenaze Namazı

SAMSUN / Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki oruç yasağına uymadığı gerekçesiyle öldürüldüğü belirtilen Uygur Türkleri için Samsun'un Çarşamba ilçesi ile Amasya'nın Taşova ilçesinde gıyabi cenaze namazı kılındı.

SAMSUN /  Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki oruç yasağına uymadığı gerekçesiyle öldürüldüğü belirtilen Uygur Türkleri için Samsun'un Çarşamba ilçesi ile Amasya'nın Taşova ilçesinde gıyabi cenaze namazı kılındı.

Çarşamba Ülkü Ocakları başkanlığınca Abdullah Paşa Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kılındı.

Ardından bir açıklama yapan Çarşamba Ülkü Ocakları Başkanı Alparslan Güreş, Çin'in işgali altındaki Doğu Türkistan'da uzun yıllardan beri zulüm olduğunu, Müslüman Uygur Türkleri'nin yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.

Ülkü Ocakları olarak, dün olduğu gibi bugün de zalimin zulmüne karşı olduklarını vurgulayan Güreş, "Son Ülkücü nefesini vermediği ve kanımızın son damlası akmadığı sürece Doğu Türkistan sevdamızdan vazgeçmeyeceğiz. Acılarını yüreğimizde hissedecek dertlerini derdimiz kabul edeceğiz. Ebedi yurdumuz Anadolu'dan, kadim yurdumuz Doğu Türkistan'a olan hasretimizi genç dimağlara ilmek ilmek dokuyacağız" dedi.

Amasya

Uygur Türkleri için Amasya'nın Taşova ilçesi Merkez Çarşı Camisi'nde de gıyabi cenaze namazı kılındı.  Cuma namazı sonrası gerçekleşen cenaze namazı yoğun yağmur nedeniyle cami içerisinde kılındı.

Ardından bir açıklama yapan Taşova Ülkü Ocakları Başkanı Kürşat Yolaçan, Müslüman Türk olmayı başlı başına bir tehdit ve suç sayan Çin'in, Uygur gençlerini sorgusuz sualsiz gözaltına aldığını, bu gözaltıların ise ya idam ya da işkenceyle sonuçlandığını söyledi.

Her ramazan ayında baskı ve sindirme politikalarına yenilerini ekleyen Çin'in, Uygur Türklerinin oruç tutmalarını engellemek için türlü zorluklar çıkardığını belirten Yolaçan, "Diğer yandan camilerde Çin zulmünden payını almakta baskı ve işkence ile Müslüman Türk'ün toprağında ezan susturulmak istenmektedir" dedi.

Kaynak: AA / Yerel

Samsun Taşova Amasya Uygur Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title