Haberler

Muratpaşa'da "Kadına Psikolojik Şiddet ve Yasalar" Paneli

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında; Muratpaşa Belediyesi Sosyal Yardım İşler Müdürlüğü Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Birimi ile Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliğinde "Kadına Psikolojik Şiddet ve Yasalar" konulu...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında; Muratpaşa Belediyesi Sosyal Yardım İşler Müdürlüğü Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Birimi ile Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliğinde "Kadına Psikolojik Şiddet ve Yasalar" konulu panel düzenlendi.

Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu'nda düzenlenen panele, Prof. Dr. Gülser Öztunalı Kayır, Avukat Nilgün Gürbüz ve Şiddet Önleme Merkezi'nden Psikolog Emine Anadol konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Muratpaşa Belediyesi Meclis Üyesi Tevhide Öztürk, "25 Kasım, Dominik'te Mirabel Kardeşler olarak bilinen üç kız kardeşin tecavüz edilerek öldürülmesinin yıldönümü. 1981 yılında 25 Kasım 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü' olarak kabul edildi. Mirabel kardeşlerinin ölümünün üzerinden 53 yıl geçti. Bizim ülkemizde de kadınlar farklı şeyler yaşamıyor. Kadınlar tecavüze, tacize ve şiddete maruz kalıyor. Muratpaşa Belediyesi olarak şiddet gören kadınlarımıza destek olmak, onlara yol göstermek için Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Birimi'ni kurduk. Cinayete kurban giden kadınlarımız anısına ve bu cinayetlere dikkat çekmek için Al Yazma Anıtı'nın yapımına büyük destek olduk. Dilerim artık hiçbir kadın şiddet görmez ve bu kadın cinayetleri son olur" dedi.

Panele panelist olarak katılan ve verdiği istatiksel bilgiler ile dikkat çeken Prof. Dr. Gülser Öztunalı Kayır, "Kadına yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir. Şiddet fiziksel ve psikolojik başta olmak üzere çeşitli sınıflara ayrılır. Kadın bakış açısıyla şiddet, kadının beynine, bedenine, kimliğine, duygularına yönelik bir saldırıdır. Şiddetin 3 evresi vardır. Birinci evre şiddetin yavaşça yükselmesi, ikinci evre saldırı dönemi ve üçüncü evre sakinlik dönemi. Şiddete uğrayan kadın, yaşadığı bu şiddet olgusunu zamanla normalleştirebiliyor. Toplumun kadına yönelik şiddeti normalleştirmesi, davranış kalıplarıyla ve eğitim verilerek düzeltilebilir" şeklinde konuştu.

25 Kasım'ın aslında bir yas ve mücadele günü olduğunu ifade eden Avukat Nilgün Gürbüz de, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair kanun hakkında aydınlatıcı bilgiler verdi. 6284 sayılı yasanın sadece evle çiftleri kapsamadığını belirten Avukat Gürbüz, "Bu yasa sadece eşleri değil, çocuğu, sevgilileri ve tüm kadınları kapsıyor. Her bireyin yaşanan, duyduğu veya gördüğü şiddeti ihbar etme hakkı var. Şiddet tesadüf değil politik bir eylemdir" diye konuştu.

Şiddeti Önleme Merkezi'nden Psikolog Emine Anadol da, şiddet gören kadınların yaşadığı duygusal deprasyon hakkında açıklamalarda bulundu. Şiddeti Önleme Merkezi'nin danışmanlık, rehberlik ve yönlendirme hizmetleri verdiğini belirten psikolog Anadol, "11 ilde pilot uygulama yapılıyor. Merkeze başvuran kadınlarımıza, psikolojik destek verilerek ne yapması gerektiğini konusunda yönlendirme çalışmaları yapılıyor. Türkiye'de her 5 kadından ikisi şiddet ve şiddetin çeşitlerine maruz kalıyor. Şiddete uğrayan kadın, cinayet ve intihara eğilimli oluyor. Eğer şiddeti saklarsanız, şiddeti durduramazsınız" dedi.

Panele katılan kadınların çeşitli konulardaki sorularını yanıtlayan panelistlere, Meclis üyesi Tevhide Öztürk tarafından tüm kadınlar adına çiçek verildi.

Antalya Kent Konseyi Genel Sekreteri Şerafettin Sayar ise, Muratpaşa Belediyesi'ne kadına yönelik şiddete dikkat çektiği ve bu konuda önemli adımlar attığı için Meclis Üyesi Tevhide Öztürk'e teşekkür plaketi sundu. Panele katılan kadınlar, kadına yönelik şiddet ve çeşitleri konusunda aydınlatıcı bilgiler verildiğini belirterek, paneli düzenleyenlere teşekkür etti. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gülser Öztunalı Kayır Emine Anadol Muratpaşa Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title