Haberler

"İstiklal Marşı'nın şifresini çözdüm" diyen yazar, satırlara gizlenen tarihe dikkat çekti

Güncelleme:

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy ile ilgili çalışmaları ve konferansları ile bilinen Araştırmacı Yazar Erdal Arslan, İstiklal Marşı'nın şifresini çözdüğünü söyleyerek, "Mehmet Akif Ersoy, ölümsüz eserini yazdığı 1339 tarihini 39 ve 40'ıncı satırlara gizlemiştir" dedi.

Mehmet Akif Ersoy'un Kastamonu'da yaptığı Milli Mücadele Dönemi çalışmalarını içeren "Manifesto" ve "Mehmet Akif'in Kastamonu Günleri" adlı eserler ile İstiklal Marşı'nın yazılış hikayesini kaleme aldığı "Korkma" romanının yazarı olan Erdal Arslan, Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı yazarken "Tarih Düşürme Sanatı"nı kullandığını ve "Tamiyeli Ebced" hesabıyla İstiklal Marşı'nı yazdığı yılı gizlediğini ifade etti.

"MEHMET AKİF'İN İSTİKLAL MARŞI'NDA GİZLEDİĞİ TARİH DÜŞÜRME SANATINI BULDUK"

Konuyla ilgili konuşan Yazar Erdal Arslan, "İstiklal Marşı'nın yazılışının 100'üncü yılının ilk aylarında "Korkma" romanı ile İstiklal Marşı'nın yazılış hikayesini belgesel kalitesinde ve tamamen tarihi karakter ve olaylarla ele almıştık. Mevlam, bu anlamlı yıl bitmeden İstiklal Marşı ile ilgili bir bahtiyarlığı daha bize nasip etti ve Mehmet Akif'in İstiklal Marşı'nda gizlediği tarih düşürme sanatını bulduk" dedi.

'İstiklal Marşı'nın şifresini çözdüm' diyen yazar, satırlara gizlenen tarihe dikkat çekti

Arslan, İstiklal Marşı'nın yazıldığı tarihin satırlara nasıl gizlendiğini şöyle anlattı:

"Akif daha doğumunda tarih düşürme sanatı ile tanışmıştır. Babası Tahir Efendi, Akif'in doğum tarihine denk gelen 'Ragıyf' ismini oğluna vermiştir. Ragıyf kelimesindeki harflerin ebced tablosundaki toplam değeri 1290 rakamını vermektedir. Bu da Akif'in doğum tarihi olan yıldır. İsmi bile tarih düşürme sanatı ile ve 'ebced hesabı'yla konulan ve çağının en büyük şairi olan birisinin en büyük eserinde bu sanatı kullanmaması düşünülemezdi. Peki, Akif en büyük eseri olan İstiklal Marşı'nda bu sanatı kullanmış mıydı? Kullanmışsa 100 yıldır neden kimse bunu ortaya çıkaramamıştı? İsmi 'ebced hesabı'yla ve sanatla verilen Akif, Türk Milleti'nin en anlamlı şiirini kaleme aldığında da bu sanatı kullanmıştı. Lakin, döneminin en büyük şairi olan Akif, öyle ilk anda fark edilebilecek, herkesin kolaylıkla çözebileceği bir tarih düşüremezdi. Hem kendi ismine hem de eserinin şanına yakışır, meşakkat, uğraş, emek, gayret sonucu bulunabilen bir tarih düşürmeliydi ki öyle de yaptı!

"SON KITADA SATIR SAYISI 5'E ÇIKIYOR"

Divan şiirlerinde tarihin son mısraya ya da son beyite düşürülmesi gelenektir. Eğer herhangi bir şifre ya da şairin sadece kendisinin bildiği ve çerçevesini çizdiği ama ipuçlarını da verdiği yöntemler yoksa, son mısrada düşülen tarihi bulmak çok kolaydır. Tamiyeli yani şifreli tarih düşürmelerde de bir takım gelenekselleşmiş kurallar mevcuttur. Son satırda gizlenen tarih bir önceki satırda verilecek olan ekleme, çıkarma ya da hesaba katmama yöntemleriyle bulunur. Akif, İstiklal Marşı'na tarih düşerken geleneksel olan bazı hususları da değiştirmiş ve kendisine has bir yöntemle bunu eserine işlemiştir. Şöyle ki; bilindiği üzere İstiklal Marşı 10 kıta ve 41 satırdan oluşmaktadır. İlk dokuz kıtada kafiye düzeni 'aaaa' şeklindeyken son kıtada hem satır sayısı 5'e çıkıyor hem de fazlalık olan satır kafiye düzenine uymuyor. Tarih düşümünün son satırda yer bulduğunu daha önce ifade etmiştik. O halde neden 41'inci satır değil de 40'ıncı satır diye sorulabilir.

'İstiklal Marşı'nın şifresini çözdüm' diyen yazar, satırlara gizlenen tarihe dikkat çekti

"EBEDİYYEN SANA YOK, IRKIMA YOK İZMİHLAL" SATIRINDA 2 HUSUSA DİKKAT ÇEKİLİYOR

İstiklal Marşı'nın son satırı aslında bir tekrar satırıdır. İkinci kıtanın sonundaki 'Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklal' satırı 41'inci satır olarak tekrar yazılmıştır. Tarih düşürülme olayını ele alırken bu yüzden tekrar satırı değil, bir üstündeki 40'ıncı satır son satır olarak değerlendirilmelidir. Akif, tarih düşürdüğü satırın 40'ıncı satır olduğunu açıkça belli etse de, 1339 rakamını yani İstiklal Marşı'nın Hicri yazılış tarihini öyle kolay kolay bulunur halde vermiyor. İstiklal Marşı'nın 40'ıncı satırının harflerinin ebced değerleri toplamı, şeddeler dikkate alınmadığında 3 bin 74, şeddeli harfler çift değerlendirildiğinde 3 bin 374' tür. Tamiyeli ebcedde bir üstteki satıra atıfta bulunulduğunu daha önce ifade etmiştik. 39'uncu satıra baktığımızda 'Ebediyyen sana yok ırkıma yok izmihlal' satırında Akif'in iki hususa dikkat çektiği fark edilir. Birincisi, hesaplamada çıkarma yapılması gerektiğinin ipucunu verdiği yok ifadesidir. 'Ebediyyen sana yok ırkıma yok' kelimelerinin 'ebced' değerlerinin bir alttaki, yani son satırdaki değerden çıkarılması gerektiği 'yok' kelimesi ile ortaya çıkmaktadır. İkincisi, 39'uncu satırın son kelimesi olan izmihlal kelimesinin yok sayılması, yani hesaplamada hiç dikkate alınmaması gerektiğidir.

'İstiklal Marşı'nın şifresini çözdüm' diyen yazar, satırlara gizlenen tarihe dikkat çekti

"1339 TARİHİNİ 39 VE 40'INCI SATIRLARA GİZLEMİŞTİR"

'İzmihlal' kelimesinin manasına baktığımızda 'yok olma' manasını taşıdığı görülecektir. 'Ebediyyen sana yok ırkıma yok' kelimelerinin 'ebced' değeri toplamı 746'dır. Son satırın 'ebced' değeri 3 bin 74 olarak ele alınsa da 3 bin 374 olarak ele alınsa da 746 rakamını bu rakamdan çıkardığımızda ortaya 2 bin 328 ve 2 bin 628 rakamları çıkmaktadır ki bu hiçbir anlam ifade etmemektedir. O halde 1339 rakamı nereye, nasıl gizlenmiştir? İşte burada şahsımın ilk defa karşılaştığı başka bir usul ortaya çıkıyor. Son satırda kullanılan harflerin sadece bir kez ele alınmasıyla yapılan ebced hesaplamasında 2 bin 85 rakamına ulaşılır. 2 bin 85 rakamından 746 rakamını çıkardığımızda ise sonuç 1339 olur. Yani İstiklal Marşı'nın yazıldığı Hicri 1339 tarihi. Milli şair Mehmet Akif, en büyük eseri olan İstiklal Marşı'na tamiyeli ebced yöntemiyle tarih düşürmüş ve bu ölümsüz eserini yazdığı 1339 tarihini 39 ve 40'ıncı satırlara gizlemiştir."

Yaptığı çalışmanın kendisini gururlandırdığını söyleyen Ayhan, "Ne büyük tevafuktur ki, Akif'in İstiklal Marşı'nın satırları arasına gizlediği şifre, yazıldığı tarihten tam 100 yıl sonra bulunmuştur ve yine ne büyük tevafuktur ki, bu şifreyi bulan kişi, İstiklal Marşı'nın ilk kez gönderildiği Kastamonu'dan çıkmıştır" şeklinde konuştu.

'İstiklal Marşı'nın şifresini çözdüm' diyen yazar, satırlara gizlenen tarihe dikkat çekti

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Akif Ersoy Erdal Arslan Haberler

Evler boşaltıldı, silahlı güvenlikler ayrıldı! FETÖ çiftliğinden gelen görüntüler, Gülen'in kaçırıldığı iddialarını doğruladı

Evler boşaltıldı, silahlı güvenlikler ayrıldı! FETÖ çiftliğinden gelen görüntüler, Gülen'in kaçırıldığı iddialarını doğruladı

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı trafik kazası geçirdi

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı trafik kazası geçirdi

Gazze'de bir bebek daha açlık yüzünden can verdi

Gazze'de bir bebek daha açlık yüzünden can verdi

500

Yorumlar (17)

bekir yapici:

ADETA BEYIN YAKAN BIR BULUS RUMI YILIN ÜZERINE 584 ILAVE ETTIGINIZDE MILADI YIL ORTAYA CIKAR VEYA MILADI YILDAN 584 Ü CIKARIRSANIZ RUMI YILI VERIR MEHMET AKIF ERSOYUN ISTIKLAL MARSINI 1923 YAZDIGI BILINMEYEN BIR SEY DEGIL NIYE SAKLAMAK VEYA SIFRELEME IHTIYACI HISSETSIN ADAM SACMA SAPAN KAFASINA UYARLADIGI KAVRAMLARLA SANKI BILINMEYENI KESVETMIS

129
23
yanıtYanıtla
Engin Yıldız:

Ya hocam herşey cok guzelde Sonuç ne ne gizlemis ben oraya takildim??????

yanıt9
yanıt0
ahmet keskin:

Bilmemek çok kötü işte ters köşe ederler adamı yorum yapayım derken İstiklal Marşı'nın ne zaman yazıldığına baksan iyi olurdu. İstiklal Marşı'nın millî marşımız olması 12 Mart 1921 tarihidir. 1923 değil.

yanıt6
yanıt0
Doğuş:

Desene 2021 de tekerleği bulduk

98
17
yanıtYanıtla
Boray Borton:

Sonuç ?...

54
2
yanıtYanıtla
Mustafa Yaşar:

Sonuç ne bilemem, hicri miladiye çevrirsek 1917 çıkıyor

yanıt8
yanıt3
ömer fugaha:

bence ötenaziyi düşünmelisin

26
16
yanıtYanıtla
Veli Yalçın:

Bu arkadaş birsey bulmak isterseniz muhakkak bulursunuz ispat etmiş. Şu taşı kakdırırsan taşın bıraktığı izden akan suyu takip edin diğer taşın altına giden suyun birazı toprağa kaçmış kaçan suyun 3/1 biri kovayı doldurmaz adam kovanın dolmayacagını ama toprağın ıslandığını bulmus

33
7
yanıtYanıtla
Tamer Oktay:

Biraz zorlama buluyorum bu tip çalışmaları. Üniversite yıllarında Haluk Nurbaki nin Kuran da 29 mucizesi diye bir kitabını okumuştum.. Sonra Cenk Koray 19sayısının Atatürk’ün hayatında ki yeri diye çalışmasını gördüm. Yıllar sonra Amerika da okuyan Arkadaşım Tevrat’la ilgili sayıların mucizesi diye bir kitap olduğunu söylemişti. Bunlar zorlama şeyler. Hep şunu çıkarırsak, şunu ilaca edersek diye hesaplamalar yapılıyor. O mantıkla normal bir romandan da birşeyler bulduğunuzu söyleyebilirsiniz.

23
5
yanıtYanıtla
mustafa bölükbaşı:

BEN ONU BEŞİ BİLMEM… BENİM BİLDİĞİM 5 ŞUBAT 1921 ‘de MEHMET AKİF ‘in MARŞI YAZMAYA BAŞLADIĞIDIR… MEB BAKANI HAMDULLAH SUPHİ TANRIÖVER ’DEN ÖDÜL SERBESTLİĞİ İZNİ ÇIKINCA 5 ŞUBAT 1921 ‘DE… İKİ ÜÇ GÜN İÇİNDE YAZAR… İKİ YILDIR YAZMAYI ÖZLEMLE BEKLEDİĞİ, ENGİN BİRİKİMİYLE COŞKU VE İMANIYLA YOĞURUP ZENGİN BİR LİRİZİMLE SUNDUĞU SES VE SÖZ BAYRAĞIMIZ İSTİKLAL MARŞIMIZ, 5 ŞUBAT- 8 ŞUBAT 1921’ de YAZILMIŞTIR. 1 MART 1921 ‘de MECLİS ’E SUNULMUŞ; 12 MART 1921 ‘de DE MİLLİ MARŞ OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR. B

28
0
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title