Haberler

HDP Milletvekili Başaran, Hasankeyf İçin Soru Önergesi Verdi

Güncelleme:

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Hasankeyf'in UNESCO Kültür Mirası Listesine alınmaması ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'a soru önergesi verdi.

Başaran Hasankeyf için önerge verdi

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'a Hasankeyf'in UNESCO Kültür Mirası listesine alınması yönünde soru önergesi verdi.

HDP'li Başaran, soru önergesinde Ilısu Barajının bölgede elektriğe % 1 katkıdan öte fayda vermeyeceğini, barajın ayrıca sosyolojik, tarihsel yıkım ve bir çok soruna neden olacağını ifade etti.

Başaran, soru önergesinde ayrıca Hasankeyf'in Kültür Mirasına alınmaması yönündeki eksiklikleri sordu.

Tamamlandığında Türkiye'nin dördüncü büyük barajı olması beklenen Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralinin, sosyal, arkeolojik, siyasi ve ekonomik yıkım nedeniyle yoğun tepkiler aldığını belirten Milletvekili Acar Başaran "Unesco'nun kültürel tarih mirasının 10 kriterinden 9'unu karşılayan Hasankeyf'i tarihi bir miras olarak değerlendirmektense, bir doğa ve miras yıkımı olan baraj projesi ile yok etmenin tercih edilmesi hala açıklanamayan bir durumdur. Baraj projesi olarak ancak %1 civarında enerji üretebilecek ve ekonomik olarak neredeyse hiçbir getirisi olmayacak olan Ilısu'nun kültürel bir miras olarak değerlendirildiğinde kazandıracağı getirilerin hesaba katılmaması kamuoyunda yoğun tepki almaktadır. Hasankeyf'in UNESCO koruma listesine alınması için Bakanlığınıza herhangi bir başvuru olmuş mudur? UNESCO'nun on kriterinden dokuzunu karşılayan Hasankeyf'in UNESCO koruma listesine alınması için Doğa Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapılan başvuru neden UNESCO'ya ulaştırılmamıştır? Tarihi eserlerin Yeni Hasankeyf'e taşınma faaliyetleri ne ve ne şekilde yapılacaktır? Küçük sarayın altı ve darphanedeki çatlaklar yüzünden kale girişleri yasaklandı. Peki, kapatılma kararı alınan bu yerlerle ilgili destekleme çalışması yapıldı mı? Selçuklu döneminden kalan Zeynel Bey Türbesi'nin başka bir yere nakledilerek kurtarılması planlanıyor. Bir eser, parçası olduğu coğrafi ve kültürel bütün yok edilmişken kurtarılmış sayılabilir mi?" sorularını yöneltti.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Batman Yerel Haberler

Tabutlardan sadece ikisinin üzerinde vardı! Reisi'nin cenazesinde dikkat çeken detay

Tabutlardan sadece ikisinin üzerinde vardı! Reisi'nin cenazesinde dikkat çeken detay

Ayhan Bora Kaplan davasında Süleyman Soylu'nun ismi tutanaklara girdi

Ayhan Bora Kaplan davasında Süleyman Soylu'nun ismi tutanaklara girdi

Evine çağırdığı 12 yaşındaki kız çocuğunu istismar etti! Karısını 'annesi' olarak tanıtmış

Evine çağırdığı 12 yaşındaki kız çocuğunu istismar etti! Karısını "annesi" olarak tanıtmış

Bakmadan Geçme

Yaprak Dökümü'nde Cem neden öldü? Yaprak Dökümü'nde Cem karakterinin ölüm sebebi ne? 23 Mayıs Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 23 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 22 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Karısını annesi olarak tanıtıp 12 yaşındaki kızı taciz etti! Olay ne, nerede oldu? Philips boykot mu? Philips İsrail malı mı, boykot listesinde var mı? Philips Türk malı mı, sahibi kim? ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI FİNALİ! #129349 Beşiktaş - Trabzonspor maçı ne zaman, hangi kanalda? #9917 Yarın okullar tatil mi? 23 Mayıs okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Senua's Saga: Hellblade II İncelemesi: Büyüleyici Grafikler ve Derin Hikaye Ayhan Bora Kaplan davasındaki Süleyman Soylu detayı ne? Olay ne, ne oldu? Survivor final tarihi ne zaman? Survivor All Star ne zaman bitecek, şampiyonluk ödülü nedir? Sakarya Belediyesi hangi parti? Sakarya Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2024 İstanbul Sakarya yerel seçim sonuçları! Ubisoft'un Ücretsiz FPS Oyunu XDefiant Piyasaya Sürüldü: İşte Sistem Gereksinimleri 22 MAYIS YEMEKTEYİZ CANLI İZLE Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Yıldız Çağrı Atiksoy ve Berk Oktay kızlarına ne isim verdi? ASGARİ ÜCRETE ZAM GELECEK Mİ 2024: Asgari ücrete zam yapılacak mı, ne kadar kaç TL yapılacak?
Müşterisi olmadığı bankadan adına 350 bin TL kredi çekildi! Mağdur sayısı 150'yi geçti

Müşterisi olmadığı bankadan adına 350 bin TL kredi çekildi! Mağdur sayısı 150'yi geçti

500

Yorumlar (1)

VATAN HAİNİ:

VATAN HAİNİ TİPE BAK ERMENİ KÜRTLE ALAKASI YOK BUNLARIN. . .

3
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title