Haberler

Gaün'de Mültecilerle Gönüllü Çalışmalar Etkinliği

Ülkede bulunan uluslararası koruma kapsamındaki yabancılar ve bu yabancıların hak ve yükümlülükleri hakkında gönüllülük faaliyetlerinin artırılması konusunda Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) öğrencileri bilgilendirildi.

Ülkede bulunan uluslararası koruma kapsamındaki yabancılar ve bu yabancıların hak ve yükümlülükleri hakkında gönüllülük faaliyetlerinin artırılması konusunda Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) öğrencileri bilgilendirildi.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uluslararası Koruma Dairesi Başkanlığının faydalanıcısı olduğu Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından ortak fonlanan 'Kent Ortamında Yaşayan Uluslararası Koruma İhtiyaç Sahiplerine Yönelik Koruma Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi' çerçevesinde, "Üniversitelerde Gönüllülük Çalıştayı" etkinliği GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti. Çalıştayın açılışında konuşan GAÜN Rektör Vekili Prof. Dr. Cahit Bağcı, Gaziantep Üniversitesi'nin bulunduğu konum ve son yıllarda gösterdiği gelişim itibariyle Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden biri olduğunu belirterek, şu anda 44 bin öğrenci, 3 bine yakın da yabancı öğrencisi olduğunu söyledi. Gaziantep Üniversitesinde bin 300 civarında Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğünü ifade eden Prof. Dr. Bağcı, "Gaziantep, yakın komşumuzdaki insanlık dramına bigane kalamazdı. Biz de elimizden gelen ne varsa üniversite olarak onu yapmak durumundaydık. Yaklaşık 20 kampta Türkçe öğretiyoruz. Üniversitemizde temel kurslarımız var. Yabancı öğrenci statüsünde kontenjanın büyük bir kısmını da Suriyeli göçmenlere ayırdık. Lise mezunu ya da yükseköğretime devam eden öğrenciler Türkçe ve İngilizce bilmiyorlardı. Onun için acilen başka programlar yapmamız lazım dedik, Arapça program açtık. 8 programda İnşaat ve Gıda Mühendisliği, Mimarlık, Biyoloji ve Sınıf Öğretmenliği, İlahiyat, İşletme gibi dallarda lisanı Arapça olan Gaziantep Üniversitesi'ndeki müfredatın aynısını uyguladığımız bir program başlattık. Bu bizim için çok büyük bir başarı. Türkiye'de ilk olarak üç lisanda eğitim yaptıran bir üniversiteyiz" diye konuştu.

Prof. Dr. Bağcı, "Gönüllü olmak fedakarlık isteyen bir şey, işte ensar ruhu bu. Fırsatları da değerlendirmemiz lazım. Genç olsam gönüllülük anlamında şimdi ne yaparım? Öncelikle Suriyeli gençlerden birisini arkadaş edinirim. Hafta sonları evime götürürüm onunla Arapça konuşmaya, öğrenmeye çalışırım. Bir lisan bir insan, ne kadar güzel bir şey. Bir yetim başı okşamak ya da dışarıdan gelen birisine derdine derman olmanın vermiş olduğu mutluluğu hiçbir şey veremez" dedi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Proje Asistanı Ebru Eşsiz, bu aktiviteyle öğrenciler arasında göç ve mültecilerle ilgili gönüllülüğe teşviki amaçladıklarını belirtti. GAÜN Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölümü ile çeşitli fakültelerden çok sayıda öğrencinin katıldığı etkinlikte; Göç, mültecilerle ilgili Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Ferhat Duru, Gaziantep İl Göç İdaresi Çalışanlarından Yusuf Keten, Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Derneği Çalışanlarından Tuğçe Atak ve Rukiye Uysal tarafından Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Derneği tanıtımı yapılarak, gönüllülük üzerine sunum yapıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Üniversitesi İçişleri Bakanlığı Cahit Bağcı Türkiye Yerel Haberler

500

Yorumlar (1)

Hulk-Z:

Aferin Rukiye Uysal! SGDD gibi kurumlara yeni fikirler lazim. Calismada ne kadar emegin oldugunu biliyorlar. Diger arkadaslari da tesvik edip, daha verimli bir calisma cikmasi dilegiyle. . .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title