Haberler

Başkan Akgün: "Türkiye İçin Çok Önemli Bir Karar"

Büyükçekmece Belediye Başkanı ve Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türk Milli Delegasyonu Üyesi Dr. Hasan Akgün, “Avrupa Konseyi Daimi Komisyonu, yaptığı oylamada Türkiye’nin üye sayısının 12’den 18’e çıkmasını kabul etti.

Büyükçekmece Belediye Başkanı ve Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türk Milli Delegasyonu Üyesi Dr. Hasan Akgün, "Avrupa Konseyi Daimi Komisyonu, yaptığı oylamada Türkiye'nin üye sayısının 12'den 18'e çıkmasını kabul etti. Daimi Komisyon ayrıca Türkçe'yi de resmi çalışma dili olarak kabul etti" diyerek kararın Türkiye için başarı olduğunu söyledi.

Büyükçekmece Belediye Başkanı ve Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türk Milli Delegasyonu Üyesi Dr. Hasan Akgün, Avrupa Konseyi'nde Türkçe'nin resmi çalışma dili olarak kabul edilmesini ve Konsey'in her iki organında Türkiye'nin üye sayısının 12'den 18'e çıkarılmasını çok büyük bir başarı olarak değerlendirdi.

"MÜCADELESİNİ VERİYORDUK"

Başkan Dr. Hasan Akgün, "Kararın çıkmasında emeği geçen herkesi kutluyorum, kararın milletimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türk delegasyonunun en deneyimli ve daimi üyesi olan Başkan Dr. Hasan Akgün şöyle devam etti: "Avrupa Konseyi'nin iki organında hem resmen dilimizin konuşulacak olması hem de üye sayısının 12'den 18'e yükseltilmesi çoktandır hak ettiğimiz isabetli bir karardır. Ülkemizi temsil etmenin gururunu yaşayan bütün arkadaşlarımızla uzun süredir bu kararların alınmasının mücadelesini veriyorduk. Sonuçtan çok memnunum. Ülkemize hayırlı olsun. "

TÜRKİYE'NİN NÜFUSU DA ETKİLİ OLDU

2001 yılından beri aralıksız olarak Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türk Milli Delegasyonu üyeliğini sürdüren Başkan Dr. Hasan Akgün, kararın ayrıntıları işle ilgili de şu bilgileri verdi: "Avrupa Konseyi Daimi Komisyonu'nun aldığı bu kararlar, 1 Haziran 2016 tarihinden itibaren hem Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nde hem de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde uygulanmaya başlanacak. Avrupa Konseyi Daimi Komisyonu, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yaptığı toplantıda Türkiye ilgili alınan bu iki karar çok önemli. Komisyon, yaptığı oylamada Türkiye'nin üye sayısının 12'den 18'e çıkmasını kabul etti. Türkiye, artık Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nde ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde aynı İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Rusya gibi 18'er kişiyle temsil edilecek. Bu kararın alınmasında Türk delegasyonunun yoğun çalışmalarının yanında Türkiye'nin Avrupa'nın en kalabalık üçüncü ülkesi olması etkili oldu."

TÜRKÇE ÇALIŞMA DİLİ OLDU

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün kararın Türkçe ile ilgili kısmını da şöyle yorumladı: Daimi Komisyon ayrıca İtalyanca, Rusça ve Almanca'dan sonra Türkçe'yi de resmi çalışma dili olarak kabul etti. Türkçe'nin çalışma dili olmasıyla genel kuruldaki oturumlar Türkçe'ye çevrilecek, oturum tutanakları Türkçe'de yayımlanacak. Türk parlamenterler ve yerel yöneticiler genel kuruldaki konuşmalarını Türkçe yapabilecek. Türk parlamenter sayısının artmasıyla da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde Türk heyetinin daimi bir başkan yardımcısı da olacak."

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, bu karardan sonra Türk milli delegasyonlarının Avrupa konseyinin iki önemli meclisinde daha güçlü temsil yeteneğine sahip olarak ülke menfaatlerini daha etkin bir biçimde takip edeceğini sözlerine ekledi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Büyükçekmece Hasan Akgün Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title