Haberler

Aydın'ın Kadınları Borcuna Sadık Çıktı

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı kapsamında Aydın'da geçen 4 yıl içerisinde bin 453 bayana 4 milyon 394 bin 416 TL kredi sağlandı.

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı kapsamında Aydın'da geçen 4 yıl içerisinde bin 453 bayana 4 milyon 394 bin 416 TL kredi sağlandı. Taksitlendirme döneminde 3 milyon 352 bin 381 TL'yi geri ödeyen kadınların geri ödeme oranı yüzde 100 olarak gerçekleşti.

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı Aydın Bölge Müdürlüğü, İl Genel Meclisi üyelerini 'Mikrofinans' programı konusunda bilgilendirdi. Aydın İl Genel Meclisi'nin Hayri Güleç başkanlığında yapılan Ekim ayı olağan toplantılarına katılan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı Kahramanmaraş Bölge Müdürü Mustafa Pehlivan,

Mikrofinans programı ile ilgili bir sunum yaptı. Toplantıda Türkiye Grameen Mikrofinans Programı Aydın Şube Müdürü Ramazan Yılmaz da hazır bulundu.

Mikrofinans programının Aydın'daki kırsal ve kentsel bölgelere kredi imkanı sağlayarak geleneksel olmayan bir bankacılık sistemi olduğunu belirten Mustafa Pehlivan, "Aydın Mikrofinans Programının amacı; Aydın'da ki kırsal ve kentsel bölgelere kredi imkanı sağlayarak geleneksel olmayan bir bankacılık sistemini tanıtmak ve kurumsallaştırmaktır. Bu teşebbüs, fakir insanların özelliklede geleneksel bankacılık sistemiyle kapsanmayan kadınları korumayı 've onların iş hayatına girmelerine yardımcı olmayı amaçlar. Programın uygulanması suretiyle halen Aydın'da ki kırsal ve kentsel bölgelerde yaşayan özellikle fakir kadınlara kredi imkanı sağlamak ve küçük çaplı işlerle fakirliğin azaltılması hedeflenmektedir. Kadınların ekonomik hayata katkı sunması ve üretken hale gelmesi için, mikro ölçüden başlayıp makro boyutlara doğru yatırım yapmalarını sağlamayı amaçlayan programın uygulamasında, kadınlar arasında birliktelik ve grup bilinci kazandırılmaktadır. Mikrofinans Programı kapsamında kredi alımlarında herhangi bir proje hazırlanmasına, kefil, senet ve ipotek gibi işlemlere gerek yoktur. Bunun verine kişilerin ne iş yapacaklarına karar verip kendileri ile aynı sosyo-ekonomik özelliklere sahip mahalle sakinlerinden güvenilir beş kişilik bir grup oluşturmaları yeterlidir. Grup, her yönü ile benzer şartlara sahip; söz gelimi ekonomik durumları, sosyal durumları, ikamet yerleri benzer olan insanların oluşturduğu küçük topluluktur. Mikrofinans Programında krediler kişiye özel verilir. Ama kişiler kredi talebinde bulunacaklarsa beş kişilik bir grup oluşturmak zorundadırlar. Grup oluşumu Mikrofinans Programı'nın iş birliğini sağlamakta son derece önemlidir" dedi.

"KADINLARIMIZ SOSYALLEŞİYOR"

Grup Mikrofinans Programı'nın sosyal bir güvence olduğuna işaret eden Pehlivan, "Grup içinde oluşabilecek herhangi bir sorunda, her üye kendi üzerine düşen görevini yaparsa dayanışma sonucu, ortaya çıkan sorun ortadan kalkmış olur. Bunun yanında gruptan beklenen önemli bir fonksiyon da grup içerisinde ki birlik ve beraberliğin günlük hayatın her safha ve aşamasında devamının sağlanmasıdır. Böylelikle kadınlarımızın sosyalleşmesi de sağlanmak istenmektedir. Aydın Valiliği ve İl Özel İdaresi, Türkiye Grameen Mikrofinans Programı Aydın Mikrofinans Şubesi'nin yoksullara mikrokredi verilmesi için kullanılan fonları İl Özel İdaresi Kaynaklarından 455 bin TL ve Türkiye İsrafl Önleme Vakfı'nın sağladığı katkı da 810 bin 323,57 TL'dir" diye konuştu.

KADINLAR BORÇLARINI ZAMANINDA ÖDEDİ

Aydın Şubesi Mikrofinans Programı'nın 19 Temmuz 2008 tarihinde şubenin açılması ile resmi olarak faaliyete geçtiğini anımsatan Pehlivan,"Yaklaşık 4 yıldır faaliyette bulunan Mikrofinans Programı'nın bin 589 üyesi bulunmaktadır. Toplamda bin 453 bayana 4 milyon 394 bin 416 TL'lik kredi sağlanmıştır. Projenin faaliyette olduğu bu süre zarfında dönen kredi miktarı 3 milyon 352 bin 381 TL olup alman kredilerin taksitlendirilmiş geri ödeme oranı yüzde 100'dür. Nazilli ilçemizde de Turan ve Sümer Mahallelerinde Mikrofinans çalışmalarına başlanmıştır. Nazilli Sümer Mahallesinde 10 bayana kredi dağıtımı yapılmıştır.

Nazilli Mikrofinans Şubesi'nin Nazilli ilçemizde ulaşmış olduğu merkez sayısı 21'e, grup sayısı 85, kredi verdiği bayan sayısı 385 bayana, almış oldukları kredi toplamları ise 732 bin 129 TL'ye yükselmiştir.

tarihinde İncirliova Mikrofinans Birimi'nin İncirliova ilçemizde ulaşmış olduğu merkez sayısı 10'a, grup sayısı 49'a kredi verdiği bayan sayısı 285 bayana, almış oldukları kredi toplamları ise 285 bin TL'ye yükselmiştir. Germencik Mikrofinans Birimi'nin ilçemizde ulaşmış olduğu merkez sayısı 3'e, kredi verdiği bayan sayısı 55 bayana, almış oldukları kredi toplamı ise 55 bin TL'ye yükselmiştir. Söke Kaymakamlığının düzenlemiş olduğu törenle Söke Mikrofinans Birimi'mizin resmi açılışı ve 20 bayanımıza 20 bin TL kredi dağıtımı yapılmıştır" şeklinde konuştu.

KADIN STATÜSÜNE KATKI

Kredi imkanı ile gerçekleştirilen yatırımların ekonomik ve ticaret hayatına katkı sunmanın yanında yoksul kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanabilmelerinde yardımcı olduğuna işaret eden Pehlivan, sözlerini şöyle tamamladı: "Böylelikle Mikrofinans uygulaması, kadın girişimciliğine ve toplumda kadının statüsünün gelişmesine destek olunmaktadır. Mikrokredi alan kadınlar, hem ev ortamında hem de toplum içerisinde büyük gelişim sağladılar. Kadınlar bundan sonra, çeşitli kararlar alma noktasında ve kendilerini geliştirme noktasında çok aktif birer katılımcı konumundadırlar. Kadınlar toplumda saygınlık kazanmalarının yanı sıra; çocuklarının eğitimini ve aile sağlığı gibi konularda da büyük gelişme sağladılar" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Pehlivan Nazilli Türkiye Aydın Yerel Haberler

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Hazine Bakanı Şimşek: Biz asla sıcak paraya güvenmeyiz

Hazine Bakanı Şimşek: Biz asla sıcak paraya güvenmeyiz

Bakmadan Geçme

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title