Haberler

3000 Yıldır Mermer Üretilen Ada: "Marmara Adası"

Ergin Akgün - Yavuz Karaduman - Balıkesir'e bağlı Marmara Adası'nda yaklaşık 3000 yıl önce başlayan mermer üretimi günümüzde de sürüyor.

Ergin Akgün - Yavuz Karaduman - Balıkesir'e bağlı Marmara Adası'nda yaklaşık 3000 yıl önce başlayan mermer üretimi günümüzde de sürüyor. Adada üretilen mermerler Ortadoğu'dan, Balkanlara, Çin'den ABD'ye kadar dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

Türkiye'de kurulan ilk mermer fabrikasına sahip Marmara Adası'nın Saraylar Beldesi, irili ufaklı çok sayıda mermer işletmesi, yıllık 250 bin metreküp mermer ihracatı potansiyeli, tarihi ve doğal güzellikleriyle Marmara Denizi'nin dünyaya açılan kapısı konumunda bulunuyor.

Saraylar Belediye Başkan Yardımcısı Selahattin Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Belde de 3 bin 500 kişinin yaşadığını ve insanların büyük bölümünün mermercilikle uğraştığını söyledi.

Çolak, adanın ekonomik yapısını "burada hayat mermer üzerine kurulu" şeklinde tarif ederken, "Beldemizde yapılan araştırmalarda Antik Çağ döneminden yani 3000 yıl öncesine ait mermer işçiliğine dair kalıntılar bulundu. O zamanlarda bu adada mermercilikle uğraşıyorlarmış. Yine Roma dönemine ait bulunan mezar taşlarından buranın mermercilikle geçinen bir bölge olduğunu biliyoruz. Antik Çağ'dan günümüze kadar da mermer bu adanın kaderi durumunda. Şimdi ise, Türkiye'nin mermer ihtiyacının yüzde 20-30'unu Marmara Adası karşılıyor" dedi.

-KABE'DE MARMARA MERMERİ-

Marmara mermerinin doğada en dayanıklı mermer olma özelliğini taşıdığını anlatan Selahattin Çolak, dünyanın birçok ülkesinde Marmara mermerinin tercih edildiğini belirtti.

Çolak, "Marmara Denizi'ne ismini veren, Marmara mermeridir. Dünyada Marmara mermeri dayanıklılığında bir mermer daha yok. Diğerleri mermer olarak bile geçmiyor. Marmara mermerinin fiziksel özellikleri farklı. Sürtünmeye dayanıklı ve rengarenk mermerler çıkıyor. Desenleri diğer mermerlerden değişik oluyor. Bir yapıda kullanıldığı zaman, o yapıya 100 yıl sonra da gelseniz aynı sağlamlıkta durabiliyor. Osmanlı döneminde, Mekke'de Kabe restorasyonunda Marmara mermeri kullanılmış" diye konuştu.

-SARAYLAR BELDESİ Tekirdağ'A BAĞLANMAK İSTİYOR-

Başkan Yardımcısı Çolak, Saraylar Beldesi'nin Tekirdağ üzerinden İstanbul ve Avrupa'ya daha kolay açıldıklarını ifade ederek, gerek ulaşım gerekse ticaret hacmi bakımından Tekirdağ'a bağlanmalarının daha uygun olacağını dile getirdi.

Çolak, üç yıl önce ilçede referandum yaptıklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Adada, ulaşım ile ilgili sorunlar var. Burası Tekirdağ'a bağlanmak istiyor. Marmara Adası'nda 35 mermer işletmesi var. Marmara Adası'ndan, Yunanistan, Çin, Endonezya, Ortadoğu ülkeleri, Balkan ülkeleri ve ABD'ye kadar ihracat yapılıyor. En çok da Suriye'ye gönderiyoruz. Burada bütün firmaları düşünürsek yıllık 200 bin metre küp mermer üretiliyor. Ticaret ile uğraşanların Balıkesir'de işleri olduğunda, ulaşımdan ötürü çok zorluk çekiyor. Bizim ticari işlerimiz genellikle İstanbul'da oluyor. Marmara Adası'ndan İstanbul'a gitmek için en uygun yol Tekirdağ üzeri. Ama biz Balıkesir'e bağlıyız. Devlet daireleri veya hastanelerde bir işimiz olduğunda, işimizi Balıkesir'de iki günde halledebilirken, Tekirdağ'da bir günde halledebiliyoruz. 3 yıl önce beldemizde referandum yaptık. Referandumda Tekirdağ'a bağlanma kararı çıktı. Fakat çeşitli nedenlerden dolayı hala uygulanamıyor. "

-TÜRKİYE'NİN İLK MERMER FABRİKASI "MERMER TAŞ"-

Belediye Başkan Yardımcısı Çolak, 1912 yılında inşa edilen ve günümüz modern mermer fabrikalarının ilki kabul edebilen mermer taş fabrikasının da Marmara Adası'nda bulunduğunu söyledi.

Çolak, ilk mermer fabrikasının, 1960'lı yıllara kadar üretimini sürdürdüğünü anlatarak, şunları söyledi:

"İngiliz ve Belçika ortak yapımı olan fabrika buharla çalışıyordu. İçinde sekiz katrak bulunuyor. Katraklar hala sağlam bir şekilde duruyor. Fabrikanın içinde demiryolu var. Bu demiryollarını kullanarak mermerler, vagonlarla limana taşınıyordu. Limandan da diğer şehirlere sevkıyatı gerçekleştiriliyordu. Bu fabrikanın müze olmasını istiyoruz. Burayı restore ettirip halka sunmak istiyoruz. "

-"MERMER ÜRETİCİSİ DE DÜŞÜK MAZOT ÜCRETİ ÖDEMELİ"-

Tekirdağ Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (TASİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Çelebi de, devlet tarafından Gökçeada ve Bozcaada'ya yapılan yatırım teşviklerinin Marmara Adası'na da yapılması gerektiğini vurguladı.

Çelebi, şöyle konuştu:

"Marmara Adası'ndaki mermer üreticilerinin en büyük sıkıntısı, mazotun yüksek maliyeti. Türkiye'deki bazı sektörlerdeki gibi adaya da ucuz mazot verilirse daha iyi ihracat potansiyeli sağlayacağımızı düşünüyoruz. Rekabet şansımızın olması lazım. Gökçeada ve Bozcaada'da yatırımı teşvik için kolaylıklar sağlanıyor. Biz de bu durumdan faydalanmak istiyoruz. Sadece mazot değil, elektrik maliyeti de oldukça yüksek. Adaya elektrik tek hat üzerinden geliyor ve bu çok büyük risk taşıyor. Çünkü, tek bir hatta arıza meydana geldiğinde adada hayat durur ve bu büyük bir risk. Adaya ikinci bir hat gelmesi lazım. Aynı zamanda, bu bölgede rüzgar enerjisi de kullanabiliyor. Marmara Adası geri dönüşümlü enerjiye açık bir ada. "

Marmara Adası'nda 40 yıldır mermer işiyle uğraşan mermer ustası Naci Altun

(56), mermer işçiliğinde son yıllarda büyük yol kat edildiğini bildirdi.

Altun, kendisi gibi babasının da mermer işi ile uğraştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Mermer işçiliğinde, çalışma aletleri çok değişti. Eskiden mermer, tokmak ve matkapla deliniyordu, yontarak yapılıyordu. Eskiden, taşların işlenme tarzı tamamen insan gücüne dayanıyordu. Doğadan sökümü ve işlemesi tokmak çivi ve odun yardımıyla yapılırken, şimdi elmas testerelerle yapılıyor. Artık işçilik makine gücüne dayanıyor. O zamanlardaki işçilik şimdi olsa, çalışacak adam bulamayız. O zamanlarda yılda 250 metreküp mermer işleyebiliyorduk, şimdi ise bir günde bu miktar çıkarılabiliyor. Mermer işi ağır bir iş. Başlı başına bir zorluk. "

-MERMER HAYATIMIZIN HER ALANINDA-

Maden Mühendisi Üstün Öztürk (43) de, mermerin cam sektörü hariç hayatın her alanında olduğunu söyleyerek, mermerde bulunan kalsit maddesinin boya üretiminden kağıda, ilaçtan kozmetik ürünlerine kadar her alanda bulunduğunu ifade etti.

Öztürk, "Marmara mermeri, dünyada tek. Buradaki mermerin özelliklerini taşıyan mermer sadece Yunanistan'da vardı oda bitti. Dünyada, diğer mermer ocakları bilinmezken marmara mermeri vardı. Mermerin değerliliği, kalitesi, pahalılığı, çizgisi ve desenine göre değişiyor. Ama beyaz renk daha çok tercih ediliyor" diye konuştu.

- TEKİRDAĞ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Afra Saraçoğlu için 'Sahnede tacize uğradı' dediler, gerçek çok başka çıktı

Afra Saraçoğlu için "Sahnede tacize uğradı" dediler, gerçek çok başka çıktı

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title