Haberler

24 Temmuz Basın Bayramı

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, 24 Temmuz Basın Bayramı ve Basından Sansürün Kaldırılışının 105.yıldönümü dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, 24 Temmuz Basın Bayramı ve Basından Sansürün Kaldırılışının 105. yıldönümü dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

İlk olarak saat 10.30'da Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, ÇGC'nin en yaşlı üyesi Selahattin Canka ve kurucu üye Ergün Gözüyeşil tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.

Burada Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde etkinliğe katılan gazeteciler, saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı'nı okudu.

Ardından etkinliğe katılan gazeteciler Basın Anıtı'na geçti. Burada ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ile kameraman Aydın Güçlü ve gazeteci Bayram Bulut tarafından anıta çelenk konuldu. Basın şehitleri anısına yapılan saygı duruşunun ardından anıtta bulunan Özgürlük Meşalesi yakıldı.

Başkan Esendemir, günün anlam ve önemini belirten açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

"Bugün ülkemiz çok önemli bir süreçten geçerken, gazeteciler zor şartlarda görevlerini yerine getirmekte, sosyal güvence açısından zor durumdadırlar. Gazetecilerin ancak yüzde 5'nin sendikalı olduğu ülkemizde, çalışanların iş güvenliği yok denecek kadar azdır. Mevcut iktidarların yasaları nedeniyle çalışma alanları daraltılan gazetecilerin birçoğu baskı altında görevini sürdürmekte, görüşlerini açıkça ifade edememektedirler.

Kaderleri patronların iki dudağı arasında olan gazeteciler, işverenlerin oto sansürü ve mevcut yasalardan kaynaklanan baskılardan dolaysı özgürce görevlerini yapamamaktadırlar.

Özellikle yerel medya kuruluşlarında çalışan gazetecilerin durumları daha ibret verici haldedir. ve çoğunluğu asgari ücreti bile evine zamanında götürememektedir. Çünkü çalıştıkları yerel medya kuruluşları da ayakta durmakta zorlanmaktadırlar. İktidarların baskısı basının üzerinde demoklesin kılıcı olarak bulunmaktadır. Bugün Türkiye de cezaevlerinde birçok gazeteci varken, binlerce gazeteci hakkında dava açılırken ve soruşturma sürdürülürken bunun bayram olarak kutlanılması da düşünülemez. Bizler basının baskı altında bulunmasından, özgürce kendini ifade edememesinden rahatsızlık duyuyoruz ve Gazetecileri cezaevlerine sürükleyen bu yasaların bir an önce yeniden ele alınarak düzeltilmesini bekliyoruz. Türkiye gazetecileri cezaevlerinde bulunan ülke imajında olmamalıdır. Basın Bayramı olarak kutladığımız bu günü birçok nedenden dolayı artık bayram değil Gazeteciler günü olarak kutlamaktayız. Son aylarda ayrıca gazetecilere yönelik saldırılarda da artış görülmektedir. Bu saldırılar görevlerini özgürce yapma mücadelesi veren gazetecileri yıldıramaz."

Türkiye Gazeteciler Sendikası Adana Şube Başkanı Salim Büyükkaya Basın Anıtı'nda yaptığı konuşmada, basın çalışanlarının çok zor şartlar altında görev yaptığını, çalışma alanlarının her geçen gün daraltıldığını dile getirdi.

Öte yandan, Basın Bayramı nedeniyle Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret eden Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, basın meslek ilkelerine bağlı kalarak toplumu aydınlatan basın mensuplarının bu anlamlı gününü kutladığını belirtip, "Elbette biliyoruz ki; zor ve önemli bir görevi yapıyorsunuz. Sizlere kolaylıklar ve başarı diliyorum. Basın meslek ilkelerine bağlı kalarak mesleğini özveriyle yapan tüm meslektaşlarınızı ayrı ayrı tebrik ediyor, gönülden kutluyorum" dedi.

Vali Coş, ziyareti sırasında Başkan Cafer Esendemir'e bir buket takdim ederken, gazetecilere kırmızı gül dağıttı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Cafer Esendemir Çukurova Yerel Haberler

title