Haberler

    Yeni Google Logosunun Sırrı Altın Oranda

    Google'ın çok ses getiren yeni logosunun ardında altın oran bulunuyor.

    Emre Çetinkaya - -

    Bilindiği üzere Google, bu hafta içerisinde ünlü logosunu değiştirdi. Google'ın önceki logosunu hemen her gün gördüğümüz için de bu değişiklik hemen fark edildi ve sosyal medyada da bir hayli ses getirdi. Kimisi ise Google'ın yeni logosunu çok sade ve basit buldu. Ancak tabii ki yüzlerce tasarımcısı bulunan ve dünyanın en değerli şirketlerinden birinin logosunun öyle denildiği gibi basit olması beklenemez.


    Zira Google'ın yeni nesil logosunun ardında ise altın oran var. Altın oran, tasarım alanında artık efsane haline gelmiş bir şey. Matematikle biraz ilgili olan herkesin bildiği altın oran, belki şimdi bahsedince size biraz karışık gelebilir ancak tasarım dünyasında çok sık olarak karşımıza çıkıyor. Zaten Apple'ın ünlü "ısırılmış elma" logosunda da altın oran kullanılmış.


    Altın oran, matematik ve sanatta, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısı olarak açıklanıyor. Leonardo da Vinci ve Johannes Kepler gibi birçok sanatçı ve matematikçi de altın oranla ilgili çeşitli çalışmalar yapmış.


    Eski Mısırlılar ve Yunanlar tarafından keşfedilmiş olan altın oran, matematikte de "1,618033988749894..."sayısıyla ifade ediliyor.


    Diğer taraftan altın oranı şu şekilde de açıklayabiliriz.



    Altın Oran; CB / AC = AB / CB = 1,618


    Aşağıdaki resimde ise hem pembe olan dikdörtgen, hem de büyük dikdörtgen altın dikdörtgendir. (a+b) / a = a / b = Altın oran, İç içe altın dikdörtgenler altın spiral oluşturur.



    Aşağıdaki görüntü Google'ın yeni logosunda kullanılan altın oran ve bununla birlikte sağlanan görsel uyum gösteriyor;


    Google altın oranı, hizmetlerinin yeni logolarında da kullanmış.



    Bu görüntüde de, oklar olmadan gösteriliyor;





    Emre Çetinkaya - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Emre Çetinkaya Google Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title