Haberler

Yeminli Mali Müşavir Hüseyin Bozkurt'tan Döviz Uyarısı

Yeminli Mali Müşavir Hüseyin Bozkurt, Şubat 2008'de Yapılan Değişiklikle, İhracat Bedellerine İlişkin Dövizlerin Yurda Getirilme Zorunluluğunun Kalktığını ve Değişiklikle İhracat Bedellerine Serbestçe Tasarruf Edilebileceğini Söyledi.

Yeminli Mali Müşavir Hüseyin Bozkurt, Şubat 2008'de yapılan değişiklikle, ihracat bedellerine ilişkin dövizlerin yurda getirilme zorunluluğunun kalktığını ve değişiklikle ihracat bedellerine serbestçe tasarruf edilebileceğini söyledi.

Bozkurt, açıklamasında, dövizin yurt dışından belli sürede getirilmesinin serbest olmasına rağmen, bunu dövizin hiç getirilmeyeceği ya da bozdurulmayacağı anlamına gelmediğini ve döviz hareketinin muhasebeye intikalinin gerektiğini ifade etti. Bozkurt, "Bu değişiklikle genel olarak ihracat dövizlerinin yurda getirilmesi serbest bırakılmış ve ihracat döviz alacaklarının yurda getirilmemesi suç olmaktan çıkarılmıştır. Ancak, kambiyo mevzuatına göre ihracat bedellerinin yurda getirilmesinin serbest bırakılması, bu alacakların tahsil edilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Belli sürede getirilmemesi suç olmaktan çıkmış, tasarrufu serbest kalmış ise de; bu alacaklar tahsil edildiğinde, yurda getirilmese bile, defterlere tahsilatla ilgili kayıtlar yapılmalıdır. Nasıl ve ne şekilde para geliyor ve tasarruf ediliyorsa ona göre yasal kayıtlara alınmalıdır. Bazı mükellefler tasarrufu serbest olunca yurt dışından para gelmeyecekmiş gibi algılamaktadırlar. Genel olarak, alacak yurt dışından bir şekilde gelecektir. Orada kalacak değildir. Yurt dışında bir ödeme yapmayan veya bankaya yatırmayan mükellefler mutlaka parayı bir gün getirecekler. Yoksa para gelmez ise bir müddet sonra sermayenin tamamı yurt dışında birikir ki bu şirket, bir müddet sonra sermayesizlikten çalışamaz" dedi.

Uygulamada yanlış algılamalar olduğunu vurgulayan Hüseyin Bozkurt, "İhracat bedelleri yurt dışında başka bir mal alımı için kullanılabilir veya yurt dışında bankaya yatırılabilir. Ortaklar veya üçüncü kişilerin hesabına geçebilir. Nasıl tasarruf ediliyorsa muhasebeye kayıtları yapılmalıdır. Döviz olarak gelmiş ise ve döviz olarak bir yere ödeme yapılmış ise DAB almaya ve bozdurmaya gerek yoktur. Ancak, döviz olarak gelip muhasebeye kayda alınan yabancı para YTL'ye çevrilip harcanıyor ya da kullanılıyor ise kesinlikle DAB'a bağlanmalıdır. Döviz olarak gelip kasa ve bankada kalacak ise de vergi kanunları uyarınca tevsikine ve yabancı para cinsinden olanların vergi kanunları çerçevesinde değerlemesinin yapılması da gerekir" diyerek uyarıda bulundu.

(TB-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title