Haberler

Yedigöze Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi

Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Başkanı Selami Tece, Sanko Holding Enerji Grubunun Yapımını Üstlendiği Yedigöze Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin (Hes) Yaklaşık 2 Bin Hektarlık Ormanlık Alanı Sular Altında Bırakacağını Bildirdi.

Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Başkanı Selami Tece, Sanko Holding enerji grubunun yapımını üstlendiği Yedigöze Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin (HES) yaklaşık 2 bin hektarlık ormanlık alanı sular altında bırakacağını bildirdi.

Tece, yaptığı açıklamada, Adana'nın Aladağ ile İmamoğlu ilçesinin sınırlarını çizen Seyhan Nehri üzerine tesis edilecek baraj yollarıyla birlikte orman tahribatının yaşanacağını belirterek, hem ekolojik dengenin korunması, hem de insan topluluklarının sürdürülebilir gelişiminin sağlanması için, bitki su ve toprak kaynaklarının bugünkü ve gelecekteki ihtiyaçları karşılayabilecek en akılcı bir şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayarak, doğal kaynakların kalkınmaya ve gelişmeye kurban edilmemesi

gerektiğini ifade etti.

Bugün yeryüzünde en çok yararlanılan yenilenebilir su kaynağının akarsular olduğunu belirten Tece, özellikle dünya nüfusunun ve buna bağlı olarak da gıda ihtiyacının hızlı bir şekilde artış göstermesinin insanoğlunun akarsuları, en fazla su tüketen sektör olan tarımda hemen hemen son damlasına kadar kullanmasına yol açtığını söyledi.

Kurak mevsimler boyunca yararlanabilmek ve küresel ısınmanın ülkemiz üzerindeki olumsuz etkilerini azaltabilmek amacıyla, akarsular üzerindeki baraj ve özellikle de gölet sayısının arttırılması gerektiğini vurgulayan Tece, "Ancak bu yapılaşma asla akarsularımızın doğal akışını ve doğanın dengesini büyük ölçüde etkileyecek devasa yapılar olmamalıdır" dedi.

Küçük birikimler sağlayacak göletlerin yapımına ağırlık verilmesinin orman kaynaklarının ve hassas habitat ortamlarının yok olmasının önüne geçeceğini kaydeden Tece, su kaynaklarını arttırmaktan daha önemlisinin, bu kaynakların insanlar tarafından en verimli şekilde kullanılması bilincinin oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Yedigöze baraj yapımının yaklaşık 2 bin hektarlık ormanlık alanı etkileyeceğini belirten Tece, bu ormanların şu anda 100 bin ton karbondioksit tuttuğunu sözlerine ekledi.

(AB-AB-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title