Haberler

Iğdır’da büyük değişim başlamış

Okan Geçgel

Okan Geçgel

Gazeteci Yazar / TİGAD Genel Başkanı
29.08.2021 01:00

Iğdır Valisi / Belediye Başkan Vekili Hüseyin Engin SARIİBRAHİM

"IĞDIR BAMBAŞKA BİR KİMLİĞE VE ÇEHREYE BÜRÜNECEK"

Geçtiğimiz günlerde öğle durağı yapmış olduğumuz ziyarette Iğdır Valisi ve aynı zamanda Belediye Başkan Vekili Hüseyin Engin Sarıibrahim Bey'in Iğdır' da yapmış olduğu çalışmaları yerinde görme fırsatı bulduk.

Vali Sarıibrahim'in Iğdır'da büyük değişimlere neden olacak çalışmaları daha şehrin girişinde göze çarptığını ifade edebilirim.

Kentsel değişim ve gelişim çalışmaları kapsamında, Iğdır'da önemli işlerin altına imza atan Iğdır Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Engin Sarıibrahim, "Iğdır'ın doğru bir şehirleşme metoduyla temel sorunlarının ortadan kaldırılması için kalıcı ve nitelikli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yıllardır ihmal edilen ve kronikleşen tüm sorunların çözümü noktasında başlattığımız çalışmalarımızın meyvelerini toplamaya başladığımızda Iğdır bambaşka bir kimliğe ve çehreye bürünecek". dedi.

Cumhurbaşkanlığının 9 Haziran 2020'de yayımlanan 2020/274 sayılı Kararnamesi ile Iğdır'a atanan Vali/Belediye Başkan Vekili Hüseyin Engin Sarıibrahim'i makamında ziyaret ederek Iğdır'da yapılan, devam eden ve yapılması planlanan yatırımları konuştuk. Göreve geldiklerinde Iğdır'da acil çözülmesi gereken önemli sorunların olduğunu gördüklerini ifade eden Vali/Belediye Başkan Vekili Hüseyin Engin Sarıibrahim, vakit kaybetmeden çalışmalara başlayarak yıllardır hizmetten mahrum bırakılan ve ihmal edilen Iğdır'ı hizmetle buluşturduklarını söyledi. Kronikleşen sorunların çözüm bulmasıyla birlikte Iğdır'da büyük bir değişimin yaşandığını ve bu değişimin Iğdır'ın gelişimine de ciddi katkı sağladığını dile getiren Vali/Belediye Başkan Vekili Hüseyin Engin Sarıibrahim, Iğdır'da yaşanan bu değişim ve gelişim süreci ile ilgili dergimize şu açıklamalarda bulundu: "Biz özellikle pandemi sürecinde kısıtlamaların olduğu dönemde basın mensuplarıyla çok fazla buluşamamıştık. Kış itibariyle basın mensuplarıyla biraz daha fazla buluşmaya gayret edeceğiz. Iğdır Belediyesi anlamında birkaç şeyi ifade etmek isterim. Iğdır, yaklaşık 200 bin nüfusu olan, 3 ülkeye sınırı olan, Türkiye'nin stratejik konumdaki ova illerinden bir tanesi. Rakımı, bu bölgedeki ortalama rakımın yarısı düzeyinde; 800'ler civarında. Mikroklima bir iklime sahip olan güzel bir coğrafya. Iğdır Belediyesi anlamında, nüfusun çoğunluğu merkezde yaşıyor. Özellikle kışın 200 bin nüfusun yaklaşık 130 bini Iğdır şehir merkezinde yaşıyor. Iğdır'ın ilçe olduğu 1980'li yıllarda yapılan kanalizasyon ve içme suyu tesisinden sonra şehir merkezinde herhangi bir çalışma yapılmamış. Ve yıllarca adeta kendi kaderine terk edilmiş. Biz göreve başladıktan sonra sadece Iğdır'ın değil tüm Iğdır Ovası'nın en büyük problemi olan içme suyu sorununu devletimizin destekleriyle gerçekleştirilen Ünlendi İçme Suyu Hattı Projesi ile çözüme kavuşturuyoruz. İçme sularının arsenik sorunu, kanalizasyonun tıkanıp taşma sorunu hem hastalık hem koku yayılması Iğdır'ın kaderi olmamalıydı. Bu sorun çözüldü ve İnşallah kısa sürede tamamlanarak halkımızın kullanımına sunulacaktır. Iğdır Ovası'nın 30 yıllık beklentisi olan bu proje bizlere nasip oldu. İnşallah 1,5-2 aylık süreçte içme suyunu arıtıp ilk depolara vereceğiz. Hattı değiştirdiğimiz yerlerde de şehir merkezine vereceğiz. İkinci ve en önemli sorunlardan biri de imar planı. Bununla birlikte, kanalizasyon, yol gibi temel unsurlarda da ciddi sorunlar yaşanan bir yer Iğdır. Tüm bu sorunların ortadan kalkması ve Iğdır'ın bunlarla birlikte ihtiyaç duyduğu tüm alanlardaki eksiklerinin giderilmesi noktasında çok önemli adımlar atıyoruz.

"Iğdır Ovası'nın 30 Yıllık Beklentisi Bizlere Nasip Oldu"

Iğdır'ın ilçe olduğu 1980'li yıllarda yapılan kanalizasyon ve içme suyu tesisinden sonra şehir merkezinde herhangi bir çalışma yapılmamış. Bu ovanın en önemli problemi içme suyu. Çünkü ovada taban suyu problemi var. Ovada tabandan çıkan su tuzlu ve asidik olduğundan dolayı insan sağlığı için tehlikeli diye nitelendirdiğimiz bir su. Burada 2011-2012 yıllarında başlayan Ünlendi İçme Suyu Hattı Projesi var. Devlet Su İşleri'nin yürüttüğü merkez projelerden bir tanesi. Merkezinde DSİ'nin, etrafında belediyenin, İl Özel İdarenin ve çevre birliğimizin olduğu bir proje. Yaklaşık 160 kilometre çelik borularla bütün Iğdır Ovasının içme suyunu Ünlendi dediğimiz Tuzluca'nın etrafındaki akan suları getirmeye ilişkin bir proje. Bugün itibariyle projenin en son aşamasına gelmiş vaziyetteyiz. Hatlar, depolar vs. yapılmış vaziyette. Şimdi içme suyu arıtma tesisinin DSİ ile 1,5 aylık bir devir süreci var. Bütün ovanın yani bütün belde belediyeleri ve ilçe belediyeleri olmak üzere hepsinin içme suyunu karşılamaya yönelik bir proje. Bu projenin geldiğimiz 1 yıllık sürecin sonunda devri noktasına geldik. Önümüzdeki 1,5-2 aylık süreçte içme suyunu arıtıp ilk depolara vereceğiz. Hattı değiştirdiğimiz yerlerde de şehir merkezine vereceğiz. Bu, Iğdır Ovasının 30 yıllık beklentisidir. Bu da bizlere nasip oldu. Bu imkanları sunan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Bakanımıza, milletvekillerimize, siyasi partilerin temsilcilerine sonsuz teşekkür etmek isterim. Bu proje, bu yörede değişimin başladığını gösteren önemli bir adım.

"İmar Planı Çalışmalarında İkinci Aşamaya Geçtik"

İkinci bir problemimiz, şehrimizin imar ve yerleşim alanlarıyla ilgili. Şehrin imarlı alanının yaklaşık 1/5'inin imar plan çalışmaları ve 18 uygulamaları yapılmamış. Nüfusun yaklaşık ¼'ü de bu alanlarda yaşıyor. Bunlara ilişkin plan çalışmalarında da ikinci aşamaya geçtik. Hem jeolojik hem jeofizik etütlerini yaptırdık. Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın komisyon değerlendirmesi sonrasında plan çalışmalarına başlayacağız. Elbette ki şehirdeki yaşam; planlı bir yaşam. Planın olmadığı yerde kanalizasyon, altyapı, içme suyu, doğalgaz, elektrik gibi unsurları kullanmamız anlamında en önemli ihtiyacımız bu. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'a çok teşekkür ediyorum. Biz geldikten sonra her isteğimizde, her kapıyı çaldığımızda bize yardımcı olmuştur. Bunu belli bir aşamada yolu yordamın içerisine koyduk. 6 ay sonra kadar ilk plan çalışmalarının meyvelerini toplayacağız.

"Kangren Haline Gelen Altyapı Sorunu Tamamen Ortadan Kalkacak"

Üçüncü bir problem; planlı alanları içerisindeki kanalizasyon problemi. Şehrin ortasından geçen karayolumuzun ana tahliye hattı oradan geçiyor ve İPA Projesi kapsamında yaklaşık 20 Milyon Euro civarında bir kaynakla bu şehrin ilk etapta kanalizasyonunu ve kanalizasyon atık arıtma tesisini 2022 yılı içerisinde devreye alacağız. Karayolundan geçen tahliye hattımızı bizler tamamladık. Atık arıtma tesisini de oraya götürdük ve yapımı devam ediyor. Nüfusun yoğunlukla yaşadığı 2 büyük mahalleden birisi olan Topçular Mahallesi'nin hem içme suyu altyapısını hem kanalizasyon altyapısını hem de yağmur suyu altyapısıyla beraber hepsini değiştirdik. Topçular Mahallesi'nde ilk etapta 10-15 kilometre civarında asfalt da döktük. Şu anda parsel bağlantılarını yapacağız. İçme suyu geldiği zaman içme suyunu akıtacağız, kanalizasyon atık arıtma tesisi başlayınca kanalizasyonu da bu şehirde bu şekilde çözmeye başlayacağız. Kanalizasyon ve içme suyu için ikinci etabımız olacak. Çünkü bu şehrin imarlı olmayan alanlarında bunların projelerini yaptırmamız ve bunları uygulamaya sokmamız gerekiyor.

"Planlı ve Düzenli Bir Iğdır Oluşturmaya Çalışıyoruz"

İmar planındaki kapalı yolları da açmamız gerekiyor. Bir taraftan da bununla ilgili çalışmalarımız yürüyor. Hem Topçular Mahallesi'ndeki imara aykırı olan yol işgallerini ortadan kaldırıyoruz hem Karaağaç Mahallesi'nde imara aykırı olan yol işgallerini kaldırıyoruz. Öbür taraftan planlı alanlardaki yol işgallerini elimizden geldiğince ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. En azından altyapısını yaptığımız yerlerde bu eksikliklerin ortadan kalkmasını istiyoruz.

"Problemler Ortadan Kalkıyor, Iğdır Güzelleşiyor"

Bunun dışında yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğunda İskender Iğdır Caddesi'ni açıyoruz. Bu şehrin 20 yıllık problemidir. Bu şehrin 35 metre genişliğinde bulvarlı bir caddesi olacak. Şu anda altyapısı yapıldı. Bu hafta bordürleri yapılacak. Ondan sonra da asfalt yapılacak. Yapılan bu çalışmalar hem Iğdır'ın mevcut sorunlarının çözümü noktasında hem de şehrin daha estetik ve düzenli bir kimlik kazanması noktasında Iğdır'ın gelişimine katkı sağlıyor. Problemler ortadan kalktıkça Iğdır gelişmeye ve güzelleşmeye devam ediyor.

"Gitmediğimiz Yer, Dokunmadığımız İnsan Kalmayacak"

Iğdır Belediyesi, çok güçlü teknik altyapısı olan bir belediye değil. Görevlendirdiğimiz arkadaşların özverili gayretleri, siyasi arkadaşlarımızın özverili gayretleri ve hep birlikte yaparak da süreci belirli bir noktaya taşıdığımızı düşünüyorum. Bu yaz sonu itibariyle ilk amacımız olan kanalizasyon bağlantısı ve içme suyu arıtma tesisine başladık. Bu hafta başladık ama DSİ'den devir meselelerimiz var. Ondan sonra şehrimizin bir otogar ihtiyacı var. Ortak bir otogarı olmayan bir şehir burası. Şehrin anayol güzergahında, planlanan çevreyolu güzergahıyla uyumlu, düzgün bir arazi üzerine güzel bir otogar projesi yaptık. İhalesini tamamladık, yer teslimini yaptık. Şu anda inşaata başlamış vaziyetteyiz. Şehrimizin ortak bir sebze hali yok. Bunun için yaklaşık 20 dönüm arazi kamulaştırdık. Yaklaşık 20 milyonluk bir hal yapacağız. Şehrin 7 yerinde çevre duvarlarıyla beraber modern parklar yapıyoruz. Baskı beton, kauçuk zemin uygulamalarıyla gerçekten düzgün bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 100 dönüm arazide Doğu Anadolu'nun en büyük millet bahçesi burada yapılıyor. Onun yanında çözülemeyen bir 12 dönüm arazi vardı. Orayı da belediye adına yaklaşık 5 milyon parayla kamulaştırdık. Onu da millet bahçesinin ve sosyal donatının içerisine katacağız. Yani orada da bir sosyal donatı alanı ortaya çıkartacağız. Onun dışında şehrin orta yerinde bir askerlik şubesi var. Yanında mezbelelik bir düzen var. Onu kaldıracağız. Vatandaşımız biraz düzen bozuluyor diyecek ama orada bir şehir meydanı ortaya çıkartacağız. Askeri şube için yapılan alay komutanlığının yanındaki alanda inşaatı %50 seviyelerinde. Yani biz, Iğdır'daki temel altyapıya ilişkin bütün problemler için elimizi taşın altına sokmuş vaziyetteyiz. Şehrin, milli eğitim ve eski Iğdır Ortaokulu dediğimiz 11 dönümlük bir alanda da sosyal donatıya açık kamunun ortak kullanabileceği bir alan haline getireceğiz. Okulu oradan çıkardık yerine 3 milyon değerinde bir kamulaştırma yaptık. Şu anda başka yerde 15 dönümlük bir alanı bir ilköğretim bir de ortaokulun olduğu bir komplekse dönüştüreceğiz. Gitmediğimiz yer, dokunmadığımız insan bırakmamak üzere bir süreçte yürüyoruz. Önümüzdeki yaz Tuz Mağaraları için güzel bir tanıtım organizasyonu yapmak istiyoruz. Tuz Mağaralarını biz kötü bir şekilde aldık. Şimdi daha da iyi olması lazım. Etrafındaki çevre düzenlemesi, içindeki ihtiyaçlar, ahşap döşemeler, yanındaki yerlerle bambaşka bir alana dönüşmesi için gayret etmemiz gerekiyor. Elbette ki eksiğimiz, yanlışımız, yapamadığımız iş olabilir ama bütün gücümüzle, bütün özverimizle çalışmaya gayret edeceğiz. Bizim söyleyeceğimiz en önemli şey; birlikte başaracağız. Biz, mahalle toplantılarında, akşam aile ziyaretlerinde hem insanların taleplerini, mahallelerin sorunlarını, muhtarlarımızın dertlerini dinliyoruz.

"Çocuklarımızın Sporla ve Eğitimle İç İçe Olduğu Yeni Bir Dünya Hayal Ediyoruz"

Bu şehrin bir spor meselesi vardı. Iğdır Belediyespor'u önceleri destekledik. Sonra Cantürk Alagöz Iğdır Belediyespor'a sahip çıktı. Iğdır Belediyespor 3. Lige çıktı, profesyonelleşti. Biz şimdi amatör kısmını yine destekleyeceğiz. Biz sporun bu ülkede, bu toplumda birleştirici gücüne inanıyoruz. Şu anda biz, Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan sportif tesisler için buraya verilen rakam 85 milyon. Şimdi mevcut stadyumun 2 bin kişilik tribünlerini yapacağız. Çimi olacak, etrafında 6 kulvarlı atletizm pisti olacak. 4 mahallemizde de gençlik merkezi olacak. Medet Serhat Parkı'nın köşesinde bir gençlik merkezimiz olacak. Emek Mahallesi'nde İskender Iğdır'ın bir gençlik merkezi ve kapalı spor salonu yapacağız. Söğütlü Mahallesi ve Baharlı Mahallesi'nde de gençlik merkezi yapacağız. 4 mahallede gençlik merkezi, 3 tane mahalle tipi kapalı spor salonu, 1 tane olimpik yüzme havuzu, 1 tane çok amaçlı antrenman sahası yapacağız. Mevcut spor salonunu yıkıp onun yerine yaklaşık 15 milyon maliyeti olan bir özellikle bireysel sporlarla ilgili antrenman sahalarının olduğu bir kompleks yapacağız. Bu şehir, Kayısı Cup Tenis Turnuvası ile adını duyuracak. Bu yıl Antalya'dan çocuklar geldi. Burada tenis oynadılar. Biz yurdun dört bir tarafından çocuklarımızı getireceğiz. Kendi çocuklarımız da Batman'a gittiler ve 2. oldular. Biz kendi çocuklarımızın da bunu oynadığını göreceğiz. Çocuklarımızın sporla ve eğitimle iç içe olduğu yeni bir dünya hayal ediyoruz. Anlamsız şeylerin değil kültürel etkinliklerin, sporun olduğu şeylerin içerisinde kardeşliğin de olduğu bir birlik hayal ediyoruz. Biz bunun için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Biz, insanımızın, buranın, bu toplumun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Gecemiz, gündüzümüz bu şehir için."

title