Haberler

Kalpten kalbe giden yol: İlişki kurmak

Ece Ulutepe

Ece Ulutepe

Aile Danışmanı
07.01.2022 11:11

Bir bebek dünyaya geldiğinde temel fizyolojik ihtiyaçlarının giderilmesi için bakım verene bağımlıdır. Bakım verenin fizyolojik ihtiyaçları gidermesi tek başına bebek için yeterli midir? 1944 yılında Amerika'da 40 tane yeni doğan bebek ile bir çalışma yapılıyor. Bu bebeklerden 20 tanesi, onları beslemek, yıkamak ve bezlerini değiştirmek için onlara yardım eden bakıcıların bulunduğu özel bir tesiste barındırılıyor. Bebeklerin bulunduğu odalar ise gayet steril ve temiz, hasta olmamaları için her şey düşünülmüş. Bakıcıların bebekler ile duygusal temas kurmaları, onları kucaklarına almaları, konuşmaları ve dokunmaları yasaklanmış. Sadece karınlarını doyuruyorlar, altlarını değiştiriyorlar, uykusu gelenleri uyutuyorlar. 4 ay sonra bu bebeklerin yarısı görünürde hiçbir sebep yokken, hiçbir sağlık problemleri yokken ölüyorlar. Bu sırada araştırma durduruluyor ve bebekler farklı aile ortamlarına yerleştiriliyor. Her ne kadar burada bebeklere dokunulsa, kucaklansa ve duygusal ihtiyaçları telafi edilmeye çalışılsa da geriye kalan bebekler için geç kalınmış oluyor ve bebekler kurtarılamıyor. Ayrıca ölen bebeklerin ölümlerinden kısa süre önce ağlamayı bıraktıkları, hareket etmedikleri ve ifadesiz oldukları ortaya çıkmış.

Fizyolojik ihtiyaçların dışında bol bol kucağa alınan, ihtiyaçlarına sevgiyle karşılık verilen ve duygusal olarak bağ kurulan diğer 20 bebek hayatta kaldığı görülmüş.Bu acımasız deney duygusal ilişki kurmanın, dokunmanın, konuşmanın, güvende hissetme, sevme ve sevilmenin fizyolojik ihtiyaçların ötesinde bir yerde olduğunu gözler önüne seriyor. Bebeğinizin altını değiştirirken, onu beslerken, uyuturken ya da ağlarken ilişki kurmak için devreye girin. İlişki kurmak için beklemeyin, en çok da çocuğunuz zorlu duygularla baş etmeye çalışırken size ihtiyacı olduğunu,bazen sadece sıcacık bir sarılmaya ihtiyaç duyduklarını ve bu şefkat dolu kucaklamanın sizde ve onda yarattığı etkileri keşfedin.

Yaşamın ilk yıllarında çocuklarımızla ne kadar ilişki kurarsak onların gelecek yaşantılarına yatırım yaptığımızı, sevmek kadar sevilmenin de aile yaşantısı içinde başladığını ve kendilerini sevilmeye layık bulabilmelerinin temelinin bizim sevgimizden geçtiğini, ilişki kurmak için hiçbir zaman geç olmadığını, kalpten kalbe giden yolun ilişki kurmaktan geçtiğini fark ederek bugün onlara kocaman bir sarılalım.

title