Haberler

Yükseklik korkusu

Ceyda Terlemez

Ceyda Terlemez

Klinik Psikolog
05.11.2021 11:26

Birçok insanın yükseklik korkusu yani akrofobisi mevcuttur. Peki akrofobi nedir? Yüksek olan yerlerden aşırı korkma halidir. Bu korkuyı yaşayan bireyler asansör, merdiven görünce bile korkuyu yaşamaktadır. Kadınlarda bu durum daha çok görülmektedir.

Yükseklik korkusu olan bireyler belli bir noktadan sonra tedirgin hissetmeye başlamaktadır. Akrofobisi olan bireyler uçağa binememektedir ve balkondan aşağı sahi bakamamaktadır.

Akrofobinini belirtileri ise; baş ağrısı, panik atak, gerginlik, kalp ritminde bozukluk, baş dönmesi, anksiyete ve kontrol kaybı yaşanmaktadır.

Akrofobi yaşayan kişilere göre nedenleri değişkenlik göstermektedir. Çocuk iken yaşnılan bir olay bile bu duruma sebep olmuş olabilir. Travmalar, genetik ya da doğuştan gelen bir durum olabilmektedir.

Bunu yaşayan bireylerin ciddi şekilde hayat kalitesi etkilenmektedir. Mesela; günlük aktivitelerinde engellenme ya da çalıştığı iş yerinin kat sayısı bile problem olabilmektedir.

Bu durumu yaşayan bireylerin en yakın zamanda bir uzmandan destek alması hayat kalitesini düzenlemesinde yardımcı olacaktır.

title