Haberler

Pandemi döneminde ilişkiler

Ceyda Terlemez

Ceyda Terlemez

Klinik Psikolog
14.01.2021 11:15

Normalleşmeden uzak olduğumuz bu süreçte en çok etkilenen durumların başında ikili ilişkiler gelmektedir. Herkesin evde olduğu bu dönemde ilişkiler daha zorlaşmaktadır. Bu zamanda çatışmaların yaşanması normaldir. Ancak çatışmalar insanların olgunlaşmasına da yardımcı olmaktadır. Aslında önemli olan bireylerin bu çatışmaları yaşarken ne istedikleridir. Yani sorunu çözmek mi yoksa kendi haklılıklarını kabul ettirmek mi istiyorlar. Bunların ayrımı yapılması ilişki açısından oldukça önemlidir. İlişkilerde isteklerinizi iki taraf olarak değerlendirmelisiniz. Partnerinizle empati halinde olmalısınız. Karşınızdakinin de isteklerine saygı duymalısınız. Kendi kararlarınıza nasıl saygı gösterilmesini istiyorsanız aynısını sizde karşı taraf için yapmanız gerekir. Yoksa tek taraflı olarak herkes kendini düşünür ve ilişkide bir sonuca varılamaz.

Duygularınızı Paylaşmalısınız

Karantina döneminde duygularınızı daha yoğun yaşayabilirsiniz. Ama bu süreçte yaşadığınız duyguları karşı tarafla paylaşırsanız sorun daha kolay halledilebilir.

Diğer yaşadığınız duygular gibi öfkede bizim için hayatımızın bir parçasıdır. Bireyler kendi düşüncelerine karşı olan bir durum yaşadıklarında öfkelenebilirler. Özellikle karantina sürecinde bireylerin sürekli evde olmasından kaynaklı birbirinin hoşuna gitmeyen davranışlar sergileyebilirler. Önemli olan öfkeyi nasıl kontrol edebildiğinizdir. Öfkelendiğiniz durum karşısında sakinleştiğinizde partnerinizle bu durumu konuşarak öfkenizi hafifletebilirsiniz. Ancak öfkelenmek ile öfkeli tepki de bulunmak birbirinden farklı durumlardır. Öfkelenmek normal bir durumdur ancak öfkeli şekilde yıkıcı, saldırgan tepki vermek çözülmesi gereken bir durum olduğunu ortaya koymaktadır.

Öfke İle Karar Alınmamalı

Belirsizlik yaşadığımız bu dönemde bireylerin iletişim problemlerini en aza indirmelidirler. Özellikle öfkelendiğiniz zaman karşı tarafla olabildiğince az iletişim kurup ani kararlardan kaçınmalısınız. Sakinleştiğiniz zaman her şeyi açıklıkla ancak sınırları koruyarak konuşmalısınız. Bu süreçte yaşadığınız problemler daha sonra ya da normalleşmeye dönüldüğünde sorun teşkil etmiyor ise önemli değişiklikler için ani kararlar alınmamalıdır. Bunun için aceleci davranmamalısınız.

title