Haberler

Yaz yağmurları Raftingçilere Yaradı

Güncelleme:

Önceki yıllarda sezon ağustosta sona ermesine rağmen, yaz yağmurları sayesinde Melen Çayı'nda halen rafting yapılabiliyor.

Rafting İl Temsilcisi Şerif Ali Karanfil, Dokuzdeğirmen'in bölgenin en önemli rafting sahası olduğunu belirterek, bahar aylarındaki kuraklık nedeniyle endişelendiklerini ama yaz aylarının korktukları gibi geçmediğini söyledi.

Yağışların başlamasıyla yüzlerinin güldüğünü anlatan Karanfil, "Baharda başlayan yağışların yazın da devam etmesi, çayın su seviyesini arttırdı. Raftingi bitirdiğimiz aylarda spor yapmamıza imkan sağladı. Önceki yıllarda ağustosta rafting yapamıyorduk, eylüle geldik, su seviyemiz gayet iyi. Geçen sene yaklaşık 20 bin kişi rafting yapmıştı. Bu sene için de bu aylarda o rakama ulaştık. Yıl sonuna kadar da bu rakamı geçeceğiz" şeklinde konuştu.

Karanfil, Melen Çayı'ndaki su seviyesinin çok iyi durumda olduğunu, sezonun uzadığına dikkati çekerek, "Bölgede 8 işletmemiz var, tamamına yakını yüksek kapasitede çalışıyor. Bölgede sulama için kullanılan çay, şu an ihtiyaç bulunmadığı için doluluk oranı açısından yüksek seviyede. Bu, sezonumuzun uzamasına vesile oldu" ifadesini kullandı.

"FINDIK ÜRÜNÜNE ALTERNATİF OLUŞTURDU"

Rafting sporunun bölgenin gelişimine katkı sağladığını anlatan Karanfil, sporun yaygınlaşmasıyla suç oranlarının azaldığını, istihdamın da arttığını kaydetti.

"Aileler artık, raftingi ve raftinge endeksli ticareti birinci derece geçim kaynağı görmeye başladı" diyen Karanfil, "Bölgenin ekonomisi fındığa dayalı. Yılda bir-iki ay fındıkla uğraşan, ardından ne yapacağını bilmeyen insan profilinden 'evet, fındığımız da turizmimiz de raftingimiz de var' diyen insan formatı çıkmaya başladı. Bu, bizi sevindiriyor. İnsanların geçinirken yüzlerinin gülmesi, fındık dışında geçim derdi yaşamamaları bizi ayrıca mutlu ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Karanfil, Melen Barajı'nın tamamlanmasının ardından kullandıkları parkurun tamamına yakınının su altında kalacağına işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yapılacak barajın adından parkurun bir kısmı su altında kalacağından, alternatifini düşünüyorduk, bunu dillendiriyorduk. Sayın valimiz, bakanlığımız ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürülüğü aracılığıyla bu işe el attı. Suni parkur yapılması için şu an güzergah, projelendirme çalışmaları devam etmekte. 20 bin kişinin rafting yaptığı bu bölgeye yılda 2 milyon lira giriyor. Rafting, günübirlik aktivite olduğundan, Düzce turizminin diğer taraflarına kanalize olması da mümkün. Bu potansiyeli devlet büyüklerimiz de görmüş olacak ki 'rafting buradan gitmesin, potansiyel artsın. Hem turist hem de bölge memnun olsun. Turizmin diğer kolları da bundan pozitif etkilensin' beklentisiyle olay ciddiye alınmaya başlandı.

Biz de mutluyuz bu durumdan, önümüzdeki günlerde bunların nihayetlendirilmesi için ciddi çalışmalar yapılacak."

Öte yandan, AK Parti Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz'ın davetlisi olarak kente gelen Kuveyt Vakıflar ve Din İşleri Bakan Yardımcısı Adel Abdullah Al-Falah da ailesiyle rafting yaptı.

Kaynak: AA / Güncel

Şerif Ali Düzce Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title