Haberler

"Yarın Hava Nasıl Olacak?"

Güncelleme:

Aygaz, İklim Değişikliğine Karşı "Yarın Hava Nasıl Olacak" Projesiyle Yollara Çıkıyor

Küresel iklim değişikliklerine karşı "görerek ve dokunarak"

farkındalık ve duyarlılığı artırmayı amaçlayan Aygaz,

gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyor

Türkiye'nin lider enerji şirketlerinden Aygaz, "Yarın Hava Nasıl Olacak?" isimli yeni çevre projesini, düzenlediği basın toplantısı ile tanıttı. Avrupa Birliği'nin 2010 yılını "Hava Yılı" ilan etmesi ile daha da önem kazanan projede amaç; iklim değişikliği konusunda kamuoyunun farkındalık düzeyini ve duyarlılığını yükseltmek.

Aygaz, proje çerçevesinde oluşturduğu ve içinde "planetaryum" ile "sihirli küre"nin bulunduğu "Gökyüzü Tırı"yla Türkiye'nin 11 ilini ziyaret edecek. Sivas'tan başlayarak Şanlıurfa, Van, Kars, Trabzon, Samsun, Kastamonu, Eskişehir, Antalya, İzmir ve Tekirdağ'ı ziyaret ederek vatandaşlarımızın iklim değişikliğine "görerek" tanıklık etmeleri, ona "dokunarak" ikna olmaları ve harekete geçmeleri hedefleniyor. 11 ilde bir hafta süreyle kalacak Gökyüzü Tırı'yla, lise öğrencilerinin yanı sıra halka da iklim değişiklikleri hakkında, kısa adı REC olan, Bölgesel Çevre Merkezi tarafından hazırlanan eğitimler verilecek.

Basın toplantısında konuşan Aygaz Genel Müdürü Yağız Eyüboğlu, "Yarın hava nasıl olacak?" sorusuyla kampanyaya başladıklarını çünkü bir yerden başlamak gerektiğini, iklim değişikliğinin "yarın havanın nasıl olacağından" öte, derin, kapsamlı bir değişimi beraberinde getirdiğini; yer küreyi paylaştığımız tüm canlı türleri için bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Eyüboğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Bizler, "Yarın hava nasıl olacak?" sorusuyla düşünmeye ve karşı karşıya olduğumuz sorunu daha iyi anlamaya çalışıyoruz. "Yarın hava nasıl olacak?" bir farkındalık kampanyası… Amacımız, iklim değişikliğine karşı çözüm yollarını beraberce aramak…

Bu proje, çevre ve iklim değişikliği üzerine kamuoyu farkındalığını ölçen araştırmaların sonuçlarından doğdu. Ülkemizde ne yazık ki bu konudaki farkındalık, hem dünya, hem de Avrupa ortalamalarının altında… Yeterince farkında olmadığımız sorunun çözümü için, topyekun seferberlik yaratmanın güç olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, gelecek üç yılda "Yarın hava nasıl olacak?" sorusuyla, ülkemizin dört bir köşesine giderek ve iklim değişikliğiyle ilgili duyarlılığı arttırmak için çaba göstereceğiz. Bu mücadelenin uzun bir yolculuk olduğunu biliyoruz. "Yarın hava nasıl olacak?" diyerek attığımız küçük adımın, sizlerin ve halkımızın da katılımıyla daha da büyüyeceğine, büyüdükçe güçleneceğine ve çözüm yolunda önemli mesafe kat edeceğimize inanıyoruz. Çünkü sizler gibi biz de, bulduğumuzdan daha temiz, daha sağlıklı ve daha yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyoruz. Çocuklarımıza... Çocuklarımızın çocuklarına..."

Eğitim programını tasarlayan ve uygulayacak olan "REC" - Bölgesel Çevre Merkezi, çevre politikaları ve çevrenin korunması için düzenlenen eğitimlerde öncü uluslararası bir kuruluş. 1990 yılında Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Komisyonu tarafından Budapeşte'de kurulan ve bağımsız bir kuruluş olan REC'e bugün Türkiye dahil 31 ülke taraf… REC, başta hükümetler olmak üzere, ilgili tüm paydaşlara sürdürülebilir kalkınma, çevre politikaları ve iklim değişikliği kapsamında etkin politika ve uygulama çözümleri geliştirerek destek veriyor.

Basın toplantısında konuşan REC Türkiye ve Karadeniz Bölge Direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp, iklim dostu gençlere yönelik hazırladıkları bu eğitimlerle; gençleri iklim değişikliği hakkında bilgilendirmeyi, iklim değişikliğinin sonuçlarını değerlendirerek, kendi hayatlarıyla bağlantı kurmaya ve hayat biçimleriyle ilgili çıkarımlar yapmaya yönlendirmeyi hedeflediklerini söyledi. Eralp, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İklim dostu gençlere yönelik hazırladığımız bu eğitimlerle; gençleri iklim değişikliği hakkında bilgilendirmeyi, iklim değişikliğinin sonuçlarını değerlendirmeye ve kendi hayat biçimleriyle ilgili çıkarımlar yapmaya yönlendirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca gençleri, dünyamızdaki olumsuz değişimlere yönelik çözüm üretme çabalarına ortak olmaya teşvik ederek, sürdürülebilir bir yaşam biçimini benimsemelerini sağlamayı ve mesleki hayatlarını şekillendirirken, bu alandaki profesyonel fırsatları göstermeyi amaçlıyoruz. İklim değişikliği ile mücadele konusunda gençlerin de sorumlulukları ve olumlu katkılarının olacağı çok açık. Bu konuda, gençlerin harekete geçmesini kolaylaştıracak, düşüncelerini paylaşmalarını sağlayacak bir ortam yaratmaktan, bu ortam aracılığı ile onlara bilgi ve tecrübelerimizle rehberlik etmekten mutluluk duyacağız."

Gezici bir planetaryum ile "sihirli küre" olarak adlandırılan küresel simülasyon cihazını birleştiren ve her seansı 90 dakika sürmesi planlanan eğitimler, etkileşimli olarak tasarlandı. Öğrencilerin katılımcılığını esas alan eğitimlerin ilk bölümünde, dünyadan uzaya bakılarak yeryüzü ve insanlığın, daha büyük bir bütünün parçası olduğu anlatılacak. Bu bölümde, "hayat"ın gezegenimize özel büyük bir zenginlik olduğu vurgulanacak ve dünyadaki atmosferin, diğer gezegen atmosferlerine göre farkının "hayatı mümkün kıldığı" karşılaştırmalı örneklerle paylaşılacak.

Eğitimin ikinci bölümünde, "sihirli küre" ile katılımcıların uzaydan Dünya'ya bakarmış gibi yerküreyi gözlemlemeleri sağlanacak. 61 cm çapındaki küresel görüntüleme sistemiyle, Dünya üzerindeki yalnızca hava olaylarının değil, aynı zamanda yanardağ patlamalarının, tsunamilerin ve daha birçok doğa olayının simülasyonu gerçekleştirilecek.

Herkesin kendisine, "Yarın hava nasıl olacak?" sorusunu sorarak, küresel iklim değişikliğine karşı daha duyarlı bir olunmasını hedefleyen ve üç yıl sürmesi planlanan projeyle, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakılmasına katkıda bulunulması sağlanmış olacak.

Aygaz Hakkında

Koç Topluluğu'nun enerji sektöründe faaliyet gösteren ilk şirketi olan Aygaz, İstanbul Sanayi Odası'nın 2009 yılsonu sıralamasına göre Türkiye'nin 8. büyük sanayi kuruluşudur. Aygaz, ana faaliyet alanı sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ticaretinden, elektrik ve doğal gaza uzanan zengin iştirak portföyüyle Koç Enerji Grubu bünyesindeki akaryakıt ve rafineri dışında kalan enerji şirketlerini şemsiyesi altında toplamıştır. Kurulduğu 1961 yılından bu yana Türkiye'de LPG (Likit Petrol Gazı) sektöründe liderliğini sürdüren Aygaz; LPG'nin otogaz, tüpgaz ve dökmegaz olarak dağıtımının yanı sıra gaz aletleri üretimi ve satışını da gerçekleştirmektedir. 81 ilde 3.300'e yakın tüpgaz bayisi ve otogaz istasyonu ile hizmet veren Aygaz ayrıca, 15 ülkeye gaz aletleri ihracatı yaparak, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika pazarlarında da faaliyet göstermektedir. Aygaz tüpü her gün 100 binden fazla eve ve işyerine girmekte, 1 milyona yakın araç Aygaz'ın otogaz ürünü Aygaz Euro LPG+ ile yolculuk yapmaktadır. Aygaz merkez, tesisler ve bayiler olmak üzere 15 binden fazla personel ile yarım asırdır Türkiye'nin dört bir köşesinde hizmet vermektedir.

REC Türkiye Hakkında

Bölgesel Çevre Merkezi (REC), 1990 yılında Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Komisyonu tarafından Budapeşte'de kurulmuş bağımsız uluslararası bir kuruluştur. Bugün, REC'e Türkiye dahil 31 ülke taraf olmuştur. REC, başta hükümetler olmak üzere ilgili tüm paydaşlara sürdürülebilir kalkınma, çevre politikaları, iklim değişikliği kapsamında etkin politika ve uygulama çözümleri geliştirerek destek vermektedir. REC, 18 ülkedeki ofis ağı ve bu ofislerde çalışan 200'e yakın uluslararası uzman ekibi ile çalıştığı ülkelerde önemli bir boşluğu doldurmaktadır. 2004 yılında REC ve Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan ikili uluslararası antlaşma ve Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye'de faaliyete başlayan REC Türkiye Ofisi, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları (STK'lar), özel sektör, yerel yönetimler ve diğer çevresel paydaşlar arasında işbirliğini destekliyor. REC Türkiye, aynı zamanda çevresel karar alma süreçlerinde yönetişim prensiplerinin hayata geçirilmesini sağlayarak Türkiye'de çevre sorunlarının çözülmesinde etkin rol oynuyor.

Farklı finansal kaynaklar aracılığı ile yürütmekte olduğu çalışmalar çerçevesinde, REC Türkiye'nin genel amacı, Türkiye'nin çevre konusunda hukuki, kurumsal, teknik ve yatırım alanlarına yönelik kapasitesini güçlendirmek, bu kapsamda AB çevre müktesebatının etkili bir şekilde uygulanması sürecini hızlandırmaktır. Önemli bir çalışma alanı olan "Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim" konusunda ise Türkiye'de 2005 yılından bu yana öğretmenlere ve öğrencilere yönelik projeler yürütmekte ve eğitimler gerçekleştirmektedir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title