Haberler

'Vize Engeli Sanayiye Yılda 5 Milyar Dolar Zarar'

ATO Başkanı Aygün, 'Vize Gayri Meşrudur, Hukuk Dışıdır. AB Vize ile Türk Kompleksini Tatmin Ediyor' Dedi. Vize ve Kota Engeli Nedeniyle Türk Sanayisinin Her Yıl 5 Milyar Dolar Zarar Ettiğini Söyledi.

ATO Başkanı Sinan Aygün, Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahat etme hakkı bulunduğunu vurgulayarak, "Vize gayri meşrudur, hukuk dışıdır. AB vize ile Türk kompleksini tatmin ediyor" dedi. Aygün, Vize ve kota engeli nedeniyle Türk sanayisinin her yıl 5 milyar dolar zarar ettiğini söyledi.

ATO Başkanı Aygün yaptığı açıklamada, Avrupa'nın yüksek yargı organı olan Adalet Divanı'nın, Mehmet Darı ve Veli Tüm'ün açtığı davada Türk vatandaşlarına Avrupa'ya vizesiz gidebilme hakkı tanıyan bir karar aldığını hatırlattı. Avrupa ülkelerinin alınan karara uymayarak hukuku çiğnediğini savunan Aygün, vize ve kota engeli nedeniyle Türk sanayisinin her yıl 5 milyar dolar zarar ettiğini söyledi. Aygün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhracat yapmamız engelleniyor. Ekonomimiz zarara uğratılıyor, istihdam yaratılamıyor. Türkiye ekonomisinin önü kesiliyor. Dik durmak ve vize hakkımıza sahip çıkmak zorundayız. Her fırsatta hukukun üstünlüğünden söz eden Avrupa ülkeleri, hukuktan sınıfta kalmıştır. Avrupa'ya hukuk dersi vermeliyiz."

-"HUKUK KILICINI ÇEKELİM"-

Türkiye'nin, AB'de yasaların bekçisi olarak kabul edilen Avrupa Komisyonu'na başvuruda bulunarak hakkını araması gerektiğini vurgulayan Aygün, vatandaşların hukuk kılıcını çekmesi gerektiğini kaydetti. Aygün, şunları kaydetti:

"Türkiye, Avrupa Komisyonu'na başvurmalı, kararı uygulatmasını talep etmelidir. Komisyon, kendiliğinden harekete geçmez. 'Bizim' diyerek, başvuruda bulunmamız lazım. Harekete geçmezse komisyonu dava etme hakkımız, kararı uygulamayan ülkelere karşı tazminat davası açma hakkımız var ancak bu haklarımızı kulanmıyoruz. Devletimiz bu yollara başvurmazsa ya da başvurup sonuç alamazsa sınıra dayanmaya hazırız. Bakalım o zaman ne yapacaklar?"

-ALMANYA'NIN CAMİ-KİLİSE KRİTERİ-

Almanya'nın vize politikasının "cami-kilise kriteri"ne dayandığını söyleyen Aygün, "Cami kubbesi çan kulesini geçmesin diyen Angela Merkel'in Almanyası Türk vatandaşından vize isterken AB üyesi olmayan Ukraynalıya kapılarını açıyor" diye konuştu.

Alman uyruğuna geçen Türk vatandaşlarının, Türkiye'de evlendiklerinde, dil sınavını geçme zorunluluğu nedeniyle eşlerini bu ülkeye götürmekte sıkıntılarla karşılaştıklarını anlatan Aygün, Ukrayna vatandaşlarının bir kısmının kolay ve ucuz vize imkanıyla bir kısmının da vizesiz olarak seyahat edebildiğini kaydetti. "Almanya, açıkça Avrupa hukukunu çiğniyor. Bunun adı çifte standarttır" diyen Aygün, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in "Cami kubbesi çan kulesini geçmesin" sözlerinin de bu çifte standart ve ayrımcılığın kanıtı olduğunu savundu. Aygün, Almanya'nın Göç Yasası ve Vatandaşlık Yasası'nda yaptığı değişiklikle Türk vatandaşlarının Almanya'ya gitmesini ve vatandaşlığa geçişini zorlaştırdığını da hatırlattı.

Türk Hava Yolları temsilcilerinin dahi söz konusu ülkede çalışma ve oturma izni almakta zorluklar yaşadığını kaydeden Aygün, eşi Alman vatandaşı olduğu halde vize engeliyle karşılaşan Türklerin Avrupa Komisyonu'na başvurmaları önerisinde bulundu.

-"AVRUPA SADAKATSİZ"-

Amsterdam Anlaşması'nda öngörülen "sadakat borcu" gereği, üye devletlerin AB'ye verdiği kararları uygulamak zorunda olduklarını hatırlatan Aygün, "Adalet Divanı kararını uygulamayan ülkeler Avrupa hukukuna sadakatsizlik yapıyor. Üye ülkeler bu kararlara uymak zorundadır" dedi. Türkiye'nin, Ankara Anlaşması'nın yürürlüğe girdiği 1 Aralık 1964 tarihinden itibaren Avrupa Topluluğu'nun ortak üyesi olduğunu vurgulayan Aygün, "Avrupa bize ortak gibi değil üçüncü ülke gibi davranıyor. Ankara Anlaşması çiğneniyor" diye konuştu. (ANKA)

(NUR/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title