Haberler

Virüs Yazılımı 25. Yaşında

İnternetin Kullanılmaya Başlamasıyla Dünyanın Korkulu Rüyası Haline Gelen Bilgisayar Virüslerinin İlki, 25 Yıl Önce Bir Lise Öğrencisi Tarafından Arkadaşlarına "Küçük Bir Şaka" İçin Yazıldı.

İnternetin kullanılmaya başlamasıyla dünyanın korkulu rüyası haline gelen bilgisayar virüslerinin ilki, 25 yıl önce bir lise öğrencisi tarafından arkadaşlarına "küçük bir şaka" için yazıldı.

Rich Skrenta adlı öğrenci, bilgisayar şakaları yüzünden kendisine zaten şüpheyle yaklaşan arkadaşlarını kandırmak için bulduğu bu bilgisayar numarasıyla, dünyada ilk bilgisayar virüsünü kullanıma sokan kişi olarak kötü bir üne kavuştu.

Pittsburgh yakınlarındaki Mt. Lebanon (Lübnan Dağı) Lisesinde okuyan Skrenta, kış tatili sırasında Apple II bilgisayarında ilk olarak, şimdi "boot sector" virüsü diye bilinen virüsü yazdı. Skrenta, yazdığı virüsü 1982'nin ilk aylarından itibaren okuduğu lisede ve yerel bir bilgisayar kulübünde yaymaya başladı. Virüs daha sonra dünya çapında yayılan ilk virüs oldu.

Şimdi 40 yaşında olan Skrenta, aradan geçen 25 yılda online haber şirketi Topix'i başlattı, Time Warner'ın sahibi olduğu bir web adres rehberinin kurulmasına yardımcı oldu ve sayısız bilgisayar programı yazdı, ama ilk bilgisayar virüsü "Elk Cloner"ı yazan ve dünyaya salan kişi olma etiketinden kurtulamadı.

Günümüzde artık yüz binlerce, hatta virüsü nasıl tanımladığınıza bağlı olarak milyonlarca virüs türü var.

Microsoft işletim sistemi kullanan bir bilgisayara ilk virüs 1986'da, Pakistan'da iki kardeşin şimdi "Brain" (beyin) diye adlandırılan bir boot sektör programı yazdıklarında bulaştı. İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte virüslerin yayılması için ideal yöntem ortaya çıktı: elektronik posta.

"Melissa" (1999), "Love Bug" (2000) ve "SoBig" (2003) gibi virüsler kendilerine bilmedikleri bir kaynaktan gelen e-postayı açan milyonlarca insanın bilgisayarına bulaştı ve bu kişilerin bilgisayarlarından başkalarına virüslü e-postalar gönderen bir programı otomatik olarak harekete geçirdi.

İlk virüslerle şimdiki virüslerin temeldeki teknolojileri aynı olsa da, artık virüslerin vereceği zararlar bakımından büyük değişiklikler yaşandı. Son zamanlarda kişilerin bilgisayar programlarında kullandıkları parolaları çalmak için kullanılan virüsler ortaya çıktı, artık virüsler cep telefonları ile de yayılıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title