Haberler

Van: Van'da Dgt Uygulaması

Van İl Sağlık Müdürlüğü, "Doğrudan Gözetimli Tüberküloz Tedavisi (Dgt)" Uygulaması Kapsamında, İlgili Hekimlerin Katıldığı Bir Toplantı Düzenledi.

Van İl Sağlık Müdürlüğü, "Doğrudan Gözetimli Tüberküloz Tedavisi (DGT)" uygulaması kapsamında, ilgili hekimlerin katıldığı bir toplantı düzenledi.

Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele Şubesi tarafından Eğitim Tipi Sağlık Ocağı'nda düzenlenen toplantıya, sağlık grup başkanları ile sağlık ocaklarındaki sorumlu hekimler katıldı. Toplantıda, sosyal bir hastalık olan ve önemli bir risk taşıyan tüberküloz (verem) tartışıldı ve DGT tedavisinin önemi üzerinde duruldu. Yapılan konuşmalarda, tüberküloz hastalığının, hem dünya hem de Türkiye için ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiği belirtilirken, ülkemizde 2005 yılı içinde belirlenen yeni verem hastası sayısının 18 bin 789 olduğu ifade edildi.

Çalışmalarla ilgili bilgi veren yetkililer, bu hastalığa yakalananların 6-8 ay süren uzun bir tedavi süreci geçirdiğini, birkaç haftada gözlenen hızla iyileşme süreci yüzünden tedavilerin yarım bırakıldığını belirtti. Toplantıda, DGT uygulamasıyla ilgili şu bilgiler verildi:

"Nüks, çok ilaca dirençlilik, kronikleşme gibi istenmeyen sonuçların gözlendiği tüberküloz hastaları, toplum içinde bulaşıcı hastalık kaynağı olarak görülmektedir. 'Veremsiz bir Türkiye' amacına ulaşmak için ilimizde de DGT uygulamasına başlanmıştır. Verem hastasının ilaçlarının her dozunu bir görevli ya da sorumlu kişinin gözetiminde içmesi ve bu durumun kaydedilmesi esasına dayanan bu yöntem sayesinde, tedavi başarıyla tamamlanmaktadır. DGT uygulamasında bölgemizdeki tüm tüberkülozlu hastaları izlenmeye alınmıştır. Bir tüberküloz hastasının DGT ile tedavi edilmesi sonucu tedavi başarısı yüzde 98'dir. Artık ilimizde de DGT'ye başlanmasıyla tüberküloz hastalarının tedavileri tam ve eksiksiz uygun süre ve uygun dozda tamamlanacaktır."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title