Haberler

Van'da "Türkiye'de Aşiret Gerçeği" Sempozyumu

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından düzenlenen ve farklı üniversitelerden öğretim üyelerinin katıldığı "Türkiye'de Aşiret Gerçeği" sempozyumun "Türkiye'de Aşiret Tartışmaları" başlıklı ilk oturumu yapıldı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından düzenlenen ve farklı üniversitelerden öğretim üyelerinin katıldığı " Türkiye'de Aşiret Gerçeği" sempozyumun "Türkiye'de Aşiret Tartışmaları" başlıklı ilk oturumu yapıldı.

Cengiz Andıç Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen oturumda konuşan Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Suavi Aydın, aşiretlerin iktisadi olduğu kadar siyasal gruplar olduğunu aktardı.

Aşiretlerin toprağa bağlı olduğunu ve tarımsal döngü içerisinde korunma ihtiyacıyla hareket ettikleri anlatan Aydın, köylerde genelde küçük üreticinin hakim olduğunu ifade etti.

Aşiretler arasında akrabalık bağlarının gevşek olduğunu belirten Aydın, İkinci Abdulhamit'in aşiretleri alaylar haline getirmesi politikası sonucunda, sembolik ve diplomatik rolü olan aşiret reislerinin miralay hatta paşa olmasının aşiretlerin askeri güç haline gelmesini sağladığını kaydetti.

Toros Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr Ahmet Özer ise, aşiretçiliğin toprağa bağlı geliştiği ve toprağa bağlılık azalmasıyla aşiretçiliğin de çözüldüğünü söyledi.

İkinci Abdulhamit'in Hamidiye Alayları kurarak aşiretleri, Kafkas, İran ve İngilizlere karşı kullandığını belirten Özer, Hamidiye Alaylarıyla aşiretlerin güçlenmediğini aksine zayıfladığını savundu.

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil ve YYÜ öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Sait Ebinç'in birer konuşma yaptığı program, farklı oturumlarla devam etti.

Kaynak: AA / Güncel

Hacettepe Üniversitesi Türkiye Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title