Haberler

Üsküp: Başbakan Erdoğan'ın Makedonya Temasları

Makedonya Başbakanı Vlado Buckovski'nin davetlisi olarak geldiği Makedonya'da resmi ziyaretlerde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Makedon İş Forumu'na katıldı. Karşılıklı ilişkilerin daha da geliştirilmesi için çabaların süreceğini belirten Erdoğan, "Bizlere düşen, mevzuat noktasında sıkıntı varsa bunu ortadan kaldırmak" dedi.

Makedonya Başbakanı Vlado Buckovski'nin davetlisi olarak geldiği Makedonya'da resmi ziyaretlerde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Makedon İş Forumu'na katıldı. Karşılıklı ilişkilerin daha da geliştirilmesi için çabaların süreceğini belirten Erdoğan, "Bizlere düşen, mevzuat noktasında sıkıntı varsa bunu ortadan kaldırmak" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Makedonya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren Başbakan Erdoğan, Türk-Makedon İş Forumu'na katıldı. Sanayici ve iş adamlarından oluşan yaklaşık 100 kişilik bir heyetle birlikte temaslarını sürdüren Erdoğan, forumun ardından yaptığı açıklamada, "Karşılıklı ilişkiler daha da geliştirilecektir. Bizlere düşen, mevzuat noktasında sıkıntılar varsa, bunları ortadan kaldırmaktır. Aynı coğrafyayı paylaştığımız Makedonya ile ortak kültürel bağlara sahibiz. Ülkelerimiz arasındaki dostluk sağlam temellere dayanmaktadır. Bugün heyetler arası ve ikili görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmelerden verimli neticeler elde etmek suretiyle, atacağımız her adımda ortak çalışmalarda bulunmak gibi planlarımız var. Makedonya ile siyasi, kültürel, sosyal alanda birbirine yakın dost 2 ülkeyiz. Bu bağlamda gerek siyasi, gerek ticari, gerek askeri, gerek kültürel alanda atılacak adımlar, geçmişten bugüne ve yarına dek devam etmesi gereken önemli adımlardır" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, günümüzde ekonominin gücünün giderek arttığını belirterek, "Geçmişte siyaset ekonomiyi şekillendirirdi. Ancak günümüzde ekonomi siyaseti yönlendiriyor" dedi. Stratejik konumu, insan gücü ve pazarı nedeniyle Makedonya'ya özel bir önem verildiğine dikkat çeken Erdoğan, Türkler'in Makedonlar ile, Makedonlar'ın Türkler ile ya da Türkler ve Makedonlar'ın biraraya gelerek 3. ülkelerle ortak yatırımlarda bulunmasının mümkün olabileceğini vurguladı. Erdoğan, bu sayede halkların birbirine daha fazla yakınlaşmasının da sağlanacağını ve ekonomik alanda kaydedilen gelişmelerin, kültürel ve sosyal anlamlarda da destekleneceğini söyledi.

"BÜROKRASİNİN ÖNÜNÜ AÇMAYA GAYRET GÖSTERİYORUZ"

Türkiye ile Makedonya arasında 240 milyon dolarlık bir ticaret hacmi bulunduğunu kaydeden Erdoğan, bu hacmin artırılabilmesinin mümkün olduğunu vurgulayarak, "Bizlere düşen, mevzuat noktasında sıkıntı varsa bunu ortadan kaldırarak, girişimcinin önünü açmak. Siyasiler olarak bürokrasinin önünü açmaya gayret gösteriyoruz. Yatırımların teşviki ve tanımına ilişkin Başbakanlık kapsamında bir birim kuruluyor. Bu sayede yabancı yatırımcı, bakanlıklarda dolaşmayacak. Birimde görevlendirilecek olan yetkin personelle temas kuracak olan girişimcinin işlemleri tek bir elden devam edecek. Bu sayede yatırımcılarla olan görüşmelerde sürat sağlanacak. Yatırımcının ne yaptığı da kontrol edilebilecek. Yakın takiple, yatırımcıya tahsis edilen yerdeki yatırımın gereğinin yapılıp yapılmadığı da kontrol altında tutulabilecek" dedi.

Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmelere atıfta bulunan Erdoğan, milli gelirin 2005 yılı itibariyle 360 milyar dolara ulaşmasıyla birlikte, OECD ülkeleri arasında Türkiye'nin 17. sıraya ulaştığını dile getirdi. Erdoğan, göreve başladıklarında 36 milyar dolar olan ihracatın, 80 milyara doğru yol aldığını kaydetti. Makedonya ile Türkiye arasında 37 anlaşma bulunduğunu öğrendiğini belirten Erdoğan, karşılıklı girişimlerle her iki ülke için de faydalı olabilecek yatırımların ve anlaşmaların yapılabileceğinin altını çizerek, turizm konusunu gündeme getirdi. Erdoğan, hazırlanacak paket programlarla iki ülkenin de karlı çıkacağını söyledi.

Erdoğan, KOBİ'lerin Makedonya pazarında daha geniş yer bulması gerektiğine de dikkat çekerek, teşviklerin sürdüğünü ve özellikle inşaat sektöründeki Türk yatırımcıların konularında uzman olduğunu ve Makedonya'nın da ihtiyaçları dahilinde yer alan alt ve üst yapı çalışmalarında yoğun bir şekilde faaliyet gösterebileceklerini kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title