Haberler

Üretim Yavaşladı, Siparişler Dibe Vurdu

Abn Amro'nun Raporuna Göre, Temmuz Ayında Türkiye'nin Üretiminin Büyüme Oranı Yavaşladı ve Yeni Siparişler Son İki Yılın En Düşük Seviyesine İndi.

ABN AMRO'nun raporuna göre, Temmuz ayında Türkiye'nin üretiminin büyüme oranı yavaşladı ve yeni siparişler son iki yılın en düşük seviyesine indi.

ABN AMRO, hazırladığı araştırma raporuyla Haziran ayında yüzde 53 düzeyinde olan Türk imalat sanayi Satın Alma Yönetici Endeksinin (PMI), Temmuz ayında yüzde 51,3'le son 18 ayın en düşük seviyesine indiğini açıkladı.

Verilen bilgiye göre, ABN AMRO ve NTC Research araştırma şirketinin yayınladıkları, Türkiye imalat sektörünün durumu hakkında bilgi vermek üzere tasarlanmış bir bileşik gösterge olan ABN AMRO PMI'nın en son verileri, Türk imalat sanayinin genelinde az da olsa bir iyileşme olduğunu gösterirken, üretim, alınan siparişler ve istihdam, 2007'nin ikinci yarısının başlarında artmaya devam ediyor.

ABN AMRO Senior Ekonomistlerinden Debbie Orgill, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ikinci yarının başlangıcında alınan en önemli mesajın, genel olarak talebin gözle görülür bir şekilde azalması olduğunu belirterek, “Bu azalmada, genel seçimlerin zamanlamasının ve döviz fiyatlarının artmasının yurt dışından alınan siparişler üzerindeki etkisi olmuştur. İlerideki günlerde talebin artış göstermesi çok olasıdır. Son zamanlarda döviz kurlarında görülen değişiklikle, yurt dışından gelen siparişler istikrarlı bir şekilde artış gösterecektir” ifadelerini kullandı.

Temmuz ayında PMI'ın düşmesinin başlıca sebebinin üretimdeki yavaşlama olduğu kaydedilen raporda, Türk imalat sektörü üretiminde yaşanan büyümenin, 2006 yılının Şubat ayından bu yana görülen en düşük büyüme oranı olduğu ve bunun da büyük ölçüde satışlardaki yavaşlamayı ifade ettiği belirtildi.

Raporda yer alan bulgular, yerli müşterilerden alınan yeni siparişlerin gerilemesinde Temmuz ayındaki genel seçimlerin etkisi olduğunu gösterirken, yurt dışından alınan siparişlerdeki büyümenin de son dokuz ayın en alt düzeyine indiği, ancak büyüme oranının toplam alınan siparişlerden daha güçlü olmayı sürdürdüğü açıklandı.

Türk imalat sanayi şirketlerinin Temmuz ayında da çalışan sayılarını artırmaya devam ettiği, ancak büyüme oranının son 16 ayın en düşük düzeyinde gerçekleştiği vurgulanan raporda, ortalama girdi fiyatlarında da şiddetli bir artış saptandığı, imalatçıların bunun sebebi olarak ham madde fiyatları ve petrolle ilgili maliyetlerdeki artışı gösterdiği belirtildi.

Bazı raporlarda, Türk Lirasının değer kazanmasının, ithal edilen ham maddelerin maliyetlerinde gözlenen enflasyonu Temmuz ayında azalttığı belirtilirken, Temmuz ayı verilerinin, fabrika çıkış fiyatlarında somut bir artışı işaret ettiği ve enflasyon oranının araştırma ortalamasının çok az üstünde kaldığı açıklandı.

Son üç aydır tedarikçilerin performanslarında bir gerileme olduğunu gösteren raporda, ortalama teslimat sürelerindeki en son yavaşlamanın son bir yıl içindekilerin en belirgini olduğu ve bunun da kısmen girdilere yönelik talebin güçlü olmasından kaynaklandığı açıklandı.

Ayrıca, yeni siparişlerdeki artışa paralel olarak Türk imalatçılarının fabrikalarındaki üretim düzeylerini artırmaya çalışmalarının etkisiyle, satın alma faaliyetlerindeki güçlü artışın da devam ettiği kaydedildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title