Haberler

Uosb Katı Atık İmha Tesisi Kuruyor

Uşak Organize Sanayi Bölgesi (Uosb) Yaşanabilir Çevre ve Çevre Sorumlulukları Konusunda Yaptığı Yatırımlara Bir Yenisini Daha Ekliyor. Uosb Başkanı Hazim Sesli, Çevreye Kötü Koku ve Yoğun Duman Yayan Katı Atıkların Çevreye Zarar Vermeden İmha Edilmesi İçin Katı Atık İmha Tesisi Kuracaklarını Söyledi.

Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) yaşanabilir çevre ve çevre sorumlulukları konusunda yaptığı yatırımlara bir yenisini daha ekliyor. UOSB Başkanı Hazim Sesli, çevreye kötü koku ve yoğun duman yayan katı atıkların çevreye zarar vermeden imha edilmesi için katı atık imha tesisi kuracaklarını söyledi.

UOSB, Yönetimi katı atık imha tesisini 2007 yılı içerisinde hayata geçirmeyi hedeflerken atıkların geri kazanılmasını da sağlamayı planlıyor. Tesis için yaklaşık 500 bin YTL bütçe ayıran UOSB Başkanı Mazim Sesli, bölgede günlük 30 ton katı atık ortaya çıktığını ifade etti. UOSB'nin ağırlıklı olarak tekstil sektöründe faaliyet gösteren fabrikalardan oluştuğunu ve tekstil atıklarının çevreye hem kötü koku hem de yoğun duman saldığını da dile getiren Sesli, atık su arıtma tesisi ile Gediz Nehri'ni kirletmekten kurtulduklarını katı atık imha tesisi ile de çevreye zarar vermekten kurtulacaklarını ifade etti.

Çevreye duyarlı ve yaşanılabilir bir Organize Sanayi Bölgesi için çalıştıklarını söyleyen Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hazim Sesli “Uşak Organize Sanayi Bölgesini Türkiye'de örnek bir OSB haline getirmek istiyoruz. Yönetim Kurulumuz bu yönde üstün gayret sarf etmekte ve bununda geri dönüşümü Uşak Organize Sanayi Bölgesine geri kazanım olarak dönmektedir. İlk olarak en önemli ve konu olan ve yıllardır kanayan yara haline gelen UOSB'den Gediz Nehrine akan kirli suların ve bu nedenle kirleten bir OSB ve kirleten bir Uşak olarak anılmaktan kurtulmak için kimyasal, biyolojik ve fiziksel arıtma yapabilecek bir arıtma tesisini inşa ettik ve faaliyete geçirdik. Uşak Organize Sanayi Bölgesi çevresine duyarlı ve zarar vermeyen bir bölge olarak anılmaya başlandı. Ve kirleten il olma imajımız da Uşak olarak üstümüzden kalktı” şeklinde konuştu.

UOSB'DE 7 BİN KİŞİ YAŞIYOR

Sanayi Bölgelerinin sadece iş ve çalışma ortamları olmadığını ve buralarda çalışan insanların bu bölgelerin yaşayanları sakinleri olduğuna dikkat çeken Sesli “Organize Sanayi Bölgeleri sadece çalışma ve iş alanları değildir. İçinde ciddi bir nüfus potansiyeli olan yaşam alanlarıdır. Örneğin Uşak Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bir 24 saatte 7 bin'in üzerinde insan burada bulunuyor. Ve bu her geçen gün yeni yatırımlarla yaratılan istihdamla artan bir sayıdır. 7 bin kişinin yaşadığı bir bölge olarak yaşanılan alanların temiz, sağlıklı ve düzenli olmasını sağlamakta bizim görevimizdir. Böylelikle ilk olarak yaptığımız ve faaliyete geçirdiğimiz arıtma tesisinin ardından bir diğer önemli konu olan katı atıkların çevreye verdiği zararı da önlemek üzere çalışmalarımız başlattık. Bu bağlamda yaptığımız tespitlere göre katı atıkların çevreye zarar vermeden imha edilmesi için ciddi anlamda bir tesisleşme gerekiyor. Biz şu anda bu katı atıkları yakarak imha ediyoruz. Bu yakma yöntemi çıkan yoğun duman nedeni ile kötü bir görüntü ve koku yayılmasına neden oluyor. Buda doğal olarak UOSB içinde ve çevresinde kirliliğe sebep oluyor. Bir yaşam alanı ve butik bir OSB yaratma anlayışı ile yola çıkan yönetim kurulumuz bu konunun çözümlenebilmesi için UOSB'de katı atık imha ve geri kazanım tesisi kurma kararı aldı. Bu fikrimize de bölgemiz sanayilerimizle de paylaştık. Böylece yaptığımız araştırmalar doğrultusunda tesisi kurmak üzere harekete geçtik” dedi.

İLKİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Uşak Organize Sanayi Bölgesinden günde 30 ton katı atığın çıktığını belirten Hazim Sesli “ UOSB tekstil ağırlık bir bölge olduğu için çıkan atıklar daha çok tekstil telefleri ve elyaf atıkları oluyor. Bu atıklar da çevreye atıldığında kötü bir görüntü ve yoğun bir kirlilik yaratıyor. Yakarak imha yöntemi ise duman ve koku yaratıyor. Bunu önlemek üzere yaptığımız araştırmalarda Türkiye de bulunan bazı firmaların kendi imkanları ile tesisler kurarak imha işlemini çevreye zarar vermeden yaptıklarını tespit ettik. Uşak Organize Sanayi Bölgesi olarak kuracağımız imha tesisi ile Türkiye'de Organize Sanayi Bölgeleri arasında bir ilki gerçekleştireceğiz. Diğer Organize Sanayi Bölgelerine örnek olabilecek bir proje ile tesisimizi kurarak tamamen çevreci ve kirletmeyen bir OSB olacağız. Kurmayı planladığımız ve 2007 yılı içerisinde hayata geçirmeyi hedeflediğimiz tesis ile Katı Atıkların geri kazanılabilir kısmını tekrar ekonomiye kazandırdıktan sonra kalanı özel yakma tesisinde yakılarak tam yanma sağlanıp çevreye zararsız baca gazı çıkacak ve enerji kazanımı sağlanacaktır. Bu proje için yaklaşık olarak 500 bin YTL'lik bir bütçe harcanacak” şeklinde konuştu.

(KY-YK)

15.06.2007 16:52 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title