Haberler

Unesco, Hattuşa'yı Mercek Altına Aldı

Unesco Dünya Mirası Listesi'nde Yer Alan Boğazkale Hattuşa, Unesco Temsilcileri Tarafından İncelemeye Alındı. Ankara Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi'nden Gelen 3 Kişilik Ekip, Hattuşa'da İncelemelerde Bulunarak, Tarihi Kentte Yapılması Gerekenler, Eksiklikler, Kazı Çalışmaları ve Tanıtım Konusunda Yapılması Gerekenleri Rapor Etti.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Boğazkale Hattuşa, UNESCO temsilcileri tarafından incelemeye alındı. Ankara Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi'nden gelen 3 kişilik ekip, Hattuşa'da incelemelerde bulunarak, tarihi kentte yapılması gerekenler, eksiklikler, kazı çalışmaları ve tanıtım konusunda yapılması gerekenleri rapor etti.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Somuncu, Doç. Dr. Turgut Yiğit, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yücel Şenyurt'tan oluşan UNESCO yetkilileri, ilk olarak Hattuşa'da 2 günlük bir inceleme yaptılar. Ardından Çorum Müzesine gelen yetkililer, burada Çorum Müze Müdürvekili Arkeolog Dr. Önder İpek'ten Hattuşa ve Çorum Müzesi hakkında geniş bilgi aldılar ve Hattuşa'da yapılması gerekenler masaya yatırıldı. UNESCO yetkilileri, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nü ziyaret ettikten sonra, Çorum Valisi Mustafa Toprak'ı da ziyaret ettikten sonra Çorum'dan ayrıldılar.

Yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi veren Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Somuncu, UNESCO adına inceleme yaptıklarını ve Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Hattuşa'nın eksikliklerini tespit ettiklerini söyledi. Somuncu, "Hattuşa dünya genelinde önemli bir merkez ve Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır. Bu tarihi kentin eksiklikleri ile buranın tanıtımı konusunda neler yapılabileceğini yetkililerle görüştük ve kapsamlı bir rapor hazırlayacağız. UNESCO Dünya Mirasına aldığı yerleri sürekli olarak inceliyor, bu da normal incelemelerden. Biz Hattuşa'nın daha çok tanıtılması ve dünyaya duyurulması taraftarıyız. Çünkü burası gerçekten tüm insanlığın görmesi gereken bir yer. Hitit Uygarlığı'na başkentlik yapmış bu tarihi kente özen göstermeliyiz ve dünya insanlarına burasını tanıtmalı ve burada yaşayan medeniyeti anlatmalıyız" diye konuştu.

(ES-BÖ-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title