Haberler

UNESCO 1970 Sözleşmesi'nin 40. Yıldönümü Toplantısı

Unesco Merkezinde Düzenlenen Toplantıda Türkiye'yi Kültür Ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü Başkanlığında Bir Heyet Temsil Ediyor.

Kültür Varlıklarının Yasadışı İthalat, İhracat ve Mülkiyet Transferinin Yasaklanması ve Önlenmesine İlişkin Tedbirler hakkındaki UNESCO 1970 Sözleşmesi'nin 40. yıldönümü çerçevesinde 15-16 Mart tarihlerinde UNESCO merkezinde düzenlenen toplantılara Türkiye'yi Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü başkanlığında bir heyet temsil ediyor.

Genel Müdürü Murat Süslü, Bizler özellikle eski eserler konusunda köken ülkeyiz. Bizden ve başka ülkelerden zaman zaman illegal şekilde götürülen eserler var. Bunun durdurulması ile ilgili UNESCO nezninde girişimlerimiz var. Bu eserlerin ülkemize iadesinin yanı sıra artık bunu durduracak önlemler alınması, UNESCO'nun çeşitli birimlerinde bu eserlerin ülkemize iadesi ile çeşitli arayışlarda bulunmaktayız. Bununla ilgili çözüm beklemekteyiz. UNESCO'nun bu konuda daha ağırlıklı davranması gerektiği kanaatindeyiz.

UNESCO 1970 anlaşması dışında pazar ülkelerle özellikle sınır ülkelerle ikili anlaşmalar imzalayarak eserlerin ülkemize dönüşü, ilgili ülkelerle illegal yollarla ülkelerde pazarlanmasını önleyici tedbirler almak üzere ikili anlaşmalar imzalamaya çalışmaktayız.

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile Sırbistan kültür bakanı arasında yapılmış olan anlaşma çerçevesinde 1865 eser ülkemize getirildi. Sırbistan'da başka bir ülkeye ilk kez teslimat yapıldı. Fransız, İngiliz, Alman mestektaşlarımızla görüşmeler sürdürmekte, gerek siyasi gerek kültürel ilişkilerimizle eserlerin orjinal esas yerlerinde sergilenmeleri gerektiğini öne sürmekteyiz. Ülkemizde müzeler gerekli modernizsyona kavuşmuş durumda.Artık yurtdışına illegal yollarla çıkmış eserlerin geri iadesinde, ülkelerin bahane olarak öne sürebilecekleri nedenlerinin kalmadığına inanıyoruz. Bu eserleri çıktığı alanlarda sergileme kanaatindeyiz.Bu konuda ısrarımızı sürdürmekteyiz. UNESCO'nun da 1970'den önceki esererleride kapsayacak lobi faaliyetine devam ediyoruz.Çünkü 1970 sözleşmesi sadece envantere kayıtlı çalınmış eserlerin iadesi sözkonusu.Bununla beraber illegal kazılarla çıkarılmış eserlerinde bu kapsama alınması gerek.Asıl tarihi eser kaçakçılarını da bu özendirmekte.Bu eserlerin geri iadesini kapsayan değişikliğin yapılmasını önereceğiz. Kaçak yollarla ülkemize gelen eserlerin iadesinde bizim hiç teredütümüz yok.Geçn yıl Irak'ta savaş sonrası Bağdat müzesinden kaçırılmış olan eserlerden elimize geçenleri Anodolu Medeniyetleri müzesinde genel müdür ve gelen heyetlerine törenle teslim ettik. Ülkemizde transit geçişte ,sınır kapılarımızada ele geçirilen menşei belli olmayan eserlerde ülkesine iadesinde ;başvuru ile bilimsel rapaorlarını ve gerekli belgelerini sundukları taktirde eserleri ülkelerine iade edebiliriz. dedi.

Türkiye nezdinde Paris UNESCO Büyükelçisi Gürgan Türkoğlu ve Turizm Kültür Ataşesi Kalbiye Noyan, Türk heyete eşlik etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title