Haberler

Unanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Bulgaristan ve Romanya Dışişleri Bakanları ile Biraraya Geldi

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Ivalio Kalfin ve Romanya Dışişleri Bakanı Adrian Mihai Cioroianu ile Biraraya Geldi. Bakanlar, Kosova'nın Bağımsızlığı Konusunun Tartışılması İçin Daha Çok Erken Olduğunu Vurguladı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Ivalio Kalfin ve Romanya Dışişleri Bakanı Adrian Mihai Cioroianu ile biraraya geldi. Bakanlar, Kosova'nın bağımsızlığı konusunun tartışılması için daha çok erken olduğunu vurguladı.

3 bakan basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdikten sonra Dışişleri Bakanlığı'nda basın açıklaması yaptı. Bulgar ve Romen meslektaşlarıyla biraraya gelmekten memnun olduğunu bildiren Bakoyanni, "Balkan ülkelerinde önem taşıyan 3 ülke temsilcileri olarak, Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği (AB) sürecini, bölgedeki barış ve istikrarın sağlanması ile Kosova konusu gündem tartışmamızın odak noktası oldu. Elbette ele alınan konular arasında Sırbistan'ın AB sürecini de değerlendirdik" dedi. Balkanlarda

barışın ve istikrarın dengeli bir şekilde sağlanması için önerilerde bulunduklarını bildiren bakan, "Sayın meslektaşlarımın bu konuda gösterdiği hassasiyet ve çabadan dolayı onlara teşekkür ederim. Balkan bölgesinde barışın sağlanıp, batılı Balkan ülkelerinin AB sürecini desteklemek için bu tür diplomatik temasların etkisi büyük önem taşımaktadır" şeklinde konuştu. Bakoyanni, Balkan ülkelerinin içinde bulunduğu süreç içinde diplomatik temasları sürdürme kararı aldıklarını belirtti.

Kalfin ise, biraraya gelişlerinin büyük bir politik önem taşıdığını vurgulayarak, "Kosova sorununun, Sırbistan'ın AB sürecinden ayrı tutulması gerekiyor ve Balkanlardaki istikrarlı barışın dengelenmesi için Kosova sorununa bir an önce çözüm getirmemiz gerekiyor dedi. Çok kritik bir dönem içinde olduğuna dikkat çeken Kalfin, "Biz bu koşulları değiştirmek için çok uğraştık ama maalesef şu an geldiğimiz noktadan memnun değiliz. Bu sebepten dolayı Balkanlardaki barışın sağlanması ve ülkeler arasındaki

bağların dengelenmesi için AB ülkelerinin duruma müdahale etmesi gerekiyor" diye konuştu.

Romanya Dışişleri Bakanı Cioroianu ise Sırbistan'ın AB süreci ve Kosova'nın yanı sıra, çevre sorunu, doğal felaketlere karşı alınması gereken önlemler gibi konuları da ele aldıklarını belirtti. Kosova sürecine AB'nin mutlaka müdahale etmesi gerektiğini savunan Cioroianu, "AB ülkelerinin bölge ile ilgili alacağı kararlara destek vermeye hazırız. Ancak AB ülkeleri tarafından alınacak kararlarda ülkemizin de bu şartların içine dahil edilmesini talep etmekteyiz" dedi. Ülkeler arasındaki diplomatik

temasların, komşuluk ilişkilerini geliştirdiğini söyleyen Cioroianu, "Önümüzdeki yıl içerisinde Romanya'da Başbakanların bir araya geleceği yüksek bir kurul toplantısı düzenlemeyi hedeflemekteyiz" diye konuştu.

Bakanlar, açıklamalarından sonra gazeteciler tarafından yöneltilen sorulara cevap verdi. Bir basın mensubunun Yunanistan ve Bulgaristan dışişleri bakanlarına Kosova'nın bağımsızlığının Yunanistan ve Bulgaristan tarafından kabul edilip edilmeyeceğini sorması üzerine Bakoyanni, "Şu an bağımsızlığı tartışmak için çok erken. Önümüzdeki süreç içerisinde gelişecek politik olayların sonuçlarına göre AB ülkelerinin ortak alacağı kararname çerçevesinde zamanı geldiğinde biz de değerlendirmeye gideceğiz" cevabını

verdi. Kalfin ise önümüzdeki 3 aylık sürecin çok kritik olduğunu vurgulayarak, "Kosova, Balkan ülkelerindeki barış ve istikrarda büyük önem taşıyor. Erken alınabilecek kararlar, Kosova ile ilgili şu ana kadar verilmiş çabaları olumsuz yönde etkileyebilir" dedi.

Üç bakan da basın toplantısı sona erdikten sonra, birlikte öğle yemeği yemek üzere Dışişleri Bakanlığı binasından ayrıldılar.

(ES-PNR-PNR-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

İNTEGRAL DERSİ KALKTI MI? MEB yeni müfredat 2024 hangi sınıfları kapsıyor? CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title